حسن صدرایی عارف در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص رسانه و فرهنگ عاشورایی و تعظیم شعائر اظهار داشت: ما با فرهنگی عاشورایی مواجه هستیم که در آن ارزشهای مهمی چون حُرّیت و آزادمنشی و وفاداری و شجاعت و استقامت و عدالت طلبی و ظلمستیزی مومنانه وجود دارد و برای بخش قابل توجهی از مردم جهان مورد توجه و احترام است.
مدیرکل سابق فضای مجازی مجمع جهانی اهلبیت علیهمالسلام بیان کرد: در دنیای امروز ممکن است برخیها، عدالت طلبی را در عرصه سیاسی عنوان کنند اما این عدالت طلبی، خارج از فضای معنوی و اتصال به معنویت و ادیان الهی باشد.
عاشورا بین صیانت و معنویت را جمع کرده است
وی عنوان کرد: برخی ممکن است به طور جدی موضوعات معنوی را دنبال کنند و اما معنویت و ایمان را جدای از حوزه ظلم ستیزی و امور کلان اجتماعی و سیاسی بدانند آن چه در فرهنگ عاشورا میبینیم، عدالت طلبی و ظلم ستیزی مومنانه است یعنی بین سیاست و معنویت به گونهای جمع کرده که این فرهنگ و این ارزش میتواند برای بسیاری جذاب و مدل باشد.
مدیر خبر مرکز رسانه حوزه با بیان اینکه رسانه نقش مهمی در صیانت از ارزشها و فرهنگ عاشورایی و تعظیم شعائر در جامعه دارد تصریح کرد: ارزشهای انسانی متعددی در فرهنگ عاشورا وجود دارد که این حُرّیت و آزادمنشی و عزت در مبارزه با طاغوت و فریفته زر و زور و تزویر نشدن در برابر امتحانات زندگی همگی از عاشورا سرچشمه میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی وقتی عوامل ایجاد واقعه عاشورا را مورد بررسی قرار دهیم به مباحث مختلفی برمیخوریم از جمله اینکه در آن مقطع با فاصله چند ساله بعد از رحلت پیامبر(ص) به گونهای ارزش ها و آرمان های ایمانی و اسلامی تغییر پیدا کرده و بالا پایین شده و دگرگونی ارزشها و آرمانها را به طور واضح میبینیم.
رسانه نسبتش را با عاشورا مشخص کند
صدرایی عارف گفت: از طرفی کوتاهی و غفلت و دنیاگرایی نخبگان در انجام وظایف و نقش آفرینی تاریخیشان از عواملی است که منجر به واقعه عاشورا شده و ما با چنین عاشورا و عوامل ایجاد عاشورایی مواجه هستیم؛ با آن فرهنگ عاشورا که متضمن ارزش های متعدد انسانی است مواجهیم و این سوی ماجرا آن است که این رسانه چه نقشی میخواهد ایفا کند.
وی در مورد نقش رسانه در انتقال این فرهنگ افزود: رسانه به عنوان ابزار انتقال پیام که در طول تاریخ به اشکال مختلف، ظهور و بروز داشته و از رسانههای قدیم و پیش از قدیم میآید و به عرصه چاپ و رادیو و تلویزیون و اینترنت میرسد و دوران شبکههای اجتماعی را پشت سر می گذاریم و ظهور و بروز حوزه هوش مصنوعی ما را با عرصه بسیار جدیدی از رسانه مواجه کرده و پیش بینیها این است که تا دوسال آینده حوزه رسانه و ارتباطات و بستر انتقال پیام در فضای جامعه به طور کلی متحول شود.
رسانه میتواند از تکرار عاشورا جلوگیری کند
مدرس رسانه و فضای مجازی بیان کرد: این رسانه و با این قدرت و فراگیری و نفوذ و شمولی که در کل دنیا دارد و بخش قابل توجهی از مردم دارند از ابزار رسانهای در سکوها و پلتفرمهای مختلف استفاده میکنند، این رسانه هم میتواند جلوی تکرار تاریخ و جلوی ایجاد عاشوراهای جدید را بگیرد.
وی عنوان کرد: اگر گفتیم دگرگونی آرمانها و ارزش ها و کوتاهی و عفلت و دنیا گرایی نخبگان از عوامل شکل گیری عاشورا بود، خوب رسانه میتواند در این زمینه نقشآفرینی کند و ارزشها را آن گونه که هست به مخاطب منتقل و تفهیم کند و به نخبگان را هشدار بدهد نسبت به این که نقش تاریخی خودشان را عمل کنند و از آن طرف میتواند فرهنگ عاشورا را نسل به نسل منتقل نماید.
صدرایی عارف تصریح کرد: این نقش مهمی است که رسانه میتواند و میتوانسته در ادوار مختلف ایفا کند همچنان که اساسا انتقال فرهنگ عاشورا از همان آغاز با عنصر رسانه ارتباط مستقیم و وسیعی داشته است؛ در این راستا حرکت حضرت زینب(س) و اقدامات و خطابههای ایشان، این نقش را ایفا کرده است.
وی اظهار داشت: میدانیم که در کتابهای معتبر رسانه شناسی، منبر یکی از ابزارهای رسانهای در طول تاریخ بوده که اختصاص به مسلمانان نداشته و قبل از اسلام هم در برخی از ادیان و مذاهب دیده شده و یکی از ابزار رسانهای در دوران خودش بوده و تا دوران امروز ما نیز ادامه یافته و در ادیان و مذاهب و در کنار سایر ابزار رسانهای نقشآفرینی خودش را حفظ کرده است.
اقدام رسانهای حضرت زینب(س) پس از عاشورا
این فعال رسانهای در حوزه بینالملل خاطرنشان کرد: این اقدام حضرت زینب(س) بعد از قیام عاشورا و شهادت حضرت سید الشهدا یک نقش آفرینی رسانه ای است و ما معتقدیم ما این رسانه در حال حاضر هم میتواند برای انتقال فرهنگ عاشورا هم نقش آفرینی کند، منتهی باید اتفاق مهمی بیفتد و آن، پاسداشت عقاید مذهبی خودمان برای معرفی بین المللی فرهنگ عاشوراست که باید برای آن برنامه ریزی و اقدام داشته باشیم، در واقع باید بیاییم عاشورا را برای غیرشیعیان و غیر مسلمانان و حتی باورمندان به ادیان معرفی کنیم.
وی گفت: اگر ارزش های انسانی که در فرهنگ عاشورا وجود دارد را به مردم دنیا معرفی کنیم، خیلیها طالب آن هستند به خصوص اگر این اتفاق از قاب رسانه و با زبان هنر انجام شود و اگر این اتفاق رقم بخورد ما میتوانیم فرهنگ عاشورا را به طور وسیعی به مردم دنیا معرفی کنیم.
توفیق هشتگ ها در معرفی عاشورا
صدرایی عارف افزود: برای نمونه هشتک Who Is Hussain و حسین کیست که چند سالی است راه اندازی و فراگیر شده و در کشورهای مختلف با آن آشنا هستند، یک هشتگ و یک اقدام تمیز رسانهای است که در جاهای مختلف دنیا موفق شده بخشی از فرهنگ حسینی را به مردم جهان معرفی کند.
وی بیان کرد: ما نیازمند اقدامات فراگیر رسانهای و هنری در این زمینه هستیم که البته کارهای ارزشمندی از سوی افراد شیعی و غیر شیعی در نقاط مختلف جهان انجام شده اما باید درصدد تقویت و توسعه این اقدامات هنری و رسانه ای برای معرفی فرهنگ عاشورا باشیم.
این فعال و کارشناس رسانه عنوان کرد: چند وقت قبل در کشور برزیل، با جوانی آشنا شدم که علیرغم اینکه به زبان فارسی مسلط نبود اما یکی از شعارهای متداول ما را که پس از نمازها سرمیدهیم و از جمله شعارهای اجتماعی و دینی ماست را تکرار میکرد و این نشان دهنده عمق و وسعت گفتمان و فرهنگ و ادبیات در سطح بین الملل است و باید از این فرصت استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: همچنین سال گذشته سفری به چند کشور به آفریقایی داشتیم و در یکی از کشورهای شرق آفریقا با جوانی مسیحی آشنا شدم که وی از طریق مجلس روضه امام حسین(ع) با با مکتب و فرهنگ اهل بیت(ع) آشنا شده و زمینه برای او در این مجلس فراهم شده بود.
صدرایی عارف خاطرنشان کرد: این ها فرصتهای مهم و ارزشمندی است که وجود دارد و شامل مفاهیم والای انسانی در فرهنگ عاشورا به خصوص عدالت طلبی و ظلم ستیزی و دیگری مظلومیت امام حسین و یاران و خانواده با وفای ایشان و همچنین بُعد عاطفی در قیام عاشوراست و این مثلث، زمینه را برای هم بستگی تعداد قابل توجهی از مردم جهان با فرهنگ عاشورا فراهم میکند و بستر رسانه است که میتواند این فرصت را به طور شایسته و بایسته فراهم و این فرهنگ را انتقال نماید.
نظر شما