«ستار هدایت خواه» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، اظهار کرد: رسانهها چه بخواهیم چه نخواهیم تاثیرات فراوانی بر زندگی، فرزندان و رفتار آنها دارند و برخی مطرح میکنند چه کاری باید در این زمینه انجام دهیم؟ به نظر من خانوادهها باید تاثیرات و کارکردهای رسانه را بشناسند.
استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل دینی و فرهنگی با اشاره به اینکه بسیاری از خانوادهها تصور درستی از تاثیر و نوع کارکرد رسانه ندارند، گفت: رسانهها تاثیر بسیار عمیق و ماندگاری بر ابعاد مختلف زندگی ما دارند و خانوادهها باید بدانند که رسانه سبک زندگی، سبک خواب، سبک بیداری، سبک پوشش، سبک خوراک، سبک ادبیات و آنچه که مربوط به سبک زندگی انسانها است را تغییر میدهد.
وی یادآور شد: ما اگر بخواهیم به صورت عینی نیز مشاهده کنیم، بسیاری از تغییراتی که در سبک زندگی مثل تشکیل زندگی خانوادگی و ملاکهای ازدواج را وقتی بررسی کنیم، میبینیم در دورهای که رسانهها تاثیرگذاری لازم را نداشتند، ملاکها و شیوههای ازدواج کاملاً متفاوت بود، ولی متاسفانه متاثر از رسانه در این حوزه دستخوش تغییراتی شدهایم.
هدایت خواه با اشاره به اینکه رسانه روابط ما را دستخوش تغییر میکند، روابط اعضای خانواده با یکدیگر، پدر و مادر با فرزند، فرزند با پدر و مادر و همین طور ارتباط ما با سایر افراد جامعه نیز تحت تاثیر رسانه قرار دارد، افزود: رسانه به ویژه رسانههای صوتی و به خصوص شبکههای اجتماعی به شدت انزوا طلبی، روحیه فردگرایی و روحیه منفعت گرایی را در افراد گسترش میدهد و این مانع ایجاد یک روابط عمیق و عاطفی در جامعه است.
رسانه روحیه لذت جویی و راحت طلبی را در جامعه تقویت می کند
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در خانواده نیز همین گونه بوده و یک نوع فردگرایی و انزوا طلبی وجود دارد که روابط در میان اعضای خانواده به شدت کاهش پیدا میکند، ادامه داد: رسانه در زمینه موضوع فرزندآوری تاثیر لازم را داشته، به دلیل اینکه روحیه لذت جویی و راحت طلبی را در جامعه تقویت کرده و بسیاری از خانوادهها نمیخواهند که زحمت فرزندآوری را متحمل شوند.
وی خاطرنشان کرد: رسانه ها این گونه به فرزندان ما لقاء میکنند که پدر و مادر وظیفه دارند یک سری خدماتی را به فرزندان خود ارائه دهند که اگر پدر و مادر کوتاهی کرد، فرزند حق دارد که اعتراض کند و از طرفی هیچ مسئولیت و تکلیفی را برای فرزند نسبت به پدر و مادر قائل نیست.
هدایت خواه اظهار کرد: برخی از روحیههای پرخاشگرایانه را وقتی به درستی تحلیل میکنیم، به موضوع رسانه و تاثیری که رسانه دارد برمیگردد، زیرا رسانه ارزشهای ما را تغییر میدهد؛ به عنوان مثال وقتی که رسانه مسئله ظواهر و ویژگیهای ظاهری و جسمی را زیاد برجسته میکند، مشاهده میکنیم که در برخی موارد ملاک ارزش گذاری، وضعیت جسمی افراد میشود، به گونهای که در برخی از جوامع کسی که از لحاظ جسمی و وضعیت ظاهری قیافه زیبایی ندارد، احساس خسران جدی میکند.
پژوهشگر مسائل دینی و فرهنگی ادامه داد: هزینههایی که برای تغییر وضعیت جسمی، عملهای جراحی، لوازم آرایشی، کاشت ناخن، انواع و اقسام تغییر و تحولاتی که در جسم میتوان ایجاد کرد، به شدت تحت تاثیر رسانه گسترش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: ارزشها به جای اینکه ارزشهای معنوی، اخلاقی، اسلامی و تقوا، علم و معرفت باشد ولی ارزشها جسمی و ظاهری میشود و افراد را بر اساس همین وضعیت جسمی و ظاهری ارزیابی میکنند.
هدایت خواه با اشاره به اینکه رسانه حتی فکر ما را هم تغییر میدهد، افزود: فرهنگ کتابخوانی به تعبیر برخیها تعقل ما را بر میانگیزد، یعنی ضمیر خودآگاه ما کار آن نقادی و سوال کردن است و هر مطلبی را فوراً نمیپذیرد، ولی ضمیر ناخودآگاه به شدت تاثیرپذیر است و موضوعی کم کم در ضمیر ناخودآگاه جایگزین میشود و تبدیل به یک اصل و بر احساسات ما نیز تاثیرگذار است.
نظر شما