خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: زینب رمضانی- ساعت ۴:۳۰ صبح است که از خانه بیرون می زند. سوار بر ترک موتور، به سمت معدن می رود. تاریکی شب، بر پهنه آسمان همچنان خودنمایی می کند که لباس کار بر تن می کند و دوباره به دل تاریکی می رود.
فرقی نمی کند چه ساعتی کارش را شروع کند، صبح باشد، ظهر و یا عصر؛ به عمق ۳۹۰ متری زمین که می رود، برای او شب است. جایی که جز تاریکی و بوی نم و خاک، چیزی را حس نمی کند. با کمک دستانش، کوه را برش می دهد اما تلاش می کند که یک لقمه نان حلال از گلوی زمین برای زن و بچه اش بیرون بکشد.
ساعت ۳ دقیقه از ۱۰ صبح گذشته است اما گرمای بی سابقه مردادماه بر صورتمان شلاق می زند. صدای زنگی در فضا طنین انداز می شود. تعدادی از کارگران چاه شماره ۴ و ۱۳ معدن مس قلعه زری «بزرگترین معدن فلزی خاورمیانه» در شهرستان خوسف استان خراسان جنوبی از دل چاه بیرون می آیند. صورت و دستان همه، سیاه و پر از دوده است؛ هنوز نفسی تازه نکرده اند که به سراغشان می رویم؛ اصرار دارند که آبی به دست و صورتش بزنند اما گپ و گفت که شروع می شود، شستن دست و صورت را فراموش می کنند.
همانطور که به مسیرهای روی زمین آگاه هست، مسیر چاه شماره ۴ و ۱۳ را هم به خوبی برایمان ترسیم می کند. به درون چاه شماره ۴ که می رویم، ۲۶۰ متر را باید طی کنیم تا به ابتدای چاه شماره ۱۳ برسیم و بعد تا ۴۰۰ متری، چاه شماره ۱۳ محسوب می شود. تا چشم کار می کند، جز تاریکی و نور چراغ قوه و بوی نم و تصویر چهره همکاران چیزی دیده نمی شود.
حدیثی از پیامبر اسلام (ص) در ذهنم تداعی می شود: «عبادت ۱۰ جزء دارد که ۹ جزء آن کار و کسب روزی حلال می باشد» و این کارگران شاغل در معدن، نانی حلال بر سر سفره خانواده می برند.
«محمد سنگکی» که در حال حاضر ۲ سال سابقه کار در این معدن را دارد از روزهایی می گوید که به دامداری در روستای بیشه، نزدیکی معدن قلعه زری مشغول بود اما به دلیل خشکسالی، به کار در معدن روی آورد. از سختی های کارش در دل زمین به گرمای غیرقابل توصیف اشاره می کند و می گوید: تصورش را بکنید در مردادماه، ساعت ۱۰ صبح، هوا چقدر گرم است؛ این گرما در عمق زمین غیرقابل توصیف است.
اینجا روزشان هم شب است اما بخاطر ۴ فرزندش و تعهدی که برای زندگی مشترک با همسرش دارد، حالا دیگر بدون هیچ ترسی به دل زمین می رود و خوشحال است که حقوق حلال بر سر سفره زن و بچه اش می برد. می گوید «در عمق ۴۰۰ متری زمین، خدا را بیشتر حس می کنم» بنابراین با تعهدی که دارد به چیزی جز انجام درست کارش، فکر نمی کند.
«محمد محمودی» هم که حالا بعد از ۱۷ سال سابقه کار در این معدن، استادکار چاه های شماره ۴ و ۱۳ معدن قلعه زری است، می گوید: خیلی سخت است که در هوای گرم، در دل زمین و نقطه ای تاریک، کار کنی اما همیشه زن و بچه یک عامل مهم برای تحمل سختی کار بوده و هستند.
از روزهایی می گوید که دستش با دیلم آسیب دید و تا مدت ها، درمانش ادامه یافت. در طول این سال ها و قبل از آن هم، فرصتی برای ادامه تحصیل پیدا نکرد و خیلی بر این موضوع تمرکز نداشت؛ همین موضوع را عامل مهم برای کار در معدن ذکر می کند.
محمودی که سه فرزند دارد، می گوید بخاطر کارش که در زمره مشاغل سخت است، در آستانه بازنشستگی قرار دارد اما در این سالها، بخاطر حقوق حلالی که بر سفره خانواده برده است، رضایتی قلبی و عمیق دارد.
«هنرمند» هم روزی فروشنده بوده است الان ۴۵ روز است کار خود را در معدن آغاز کرده است؛ می گوید بدون هیچ ترسی از همان روز اول، به عمق زمین رفتم، خانواده اش را از سختی کار در معدن آگاه کرده است اما آنها هم رضایت کامل به این شغل داده اند خودش هم از اتفاقات احتمالی در عمق زمین آگاه است اما باز هم ترسی ندارد و به لقمه حلالی که سر سفره خانواده می برد، تاکید دارد.
«حسین سربیشگی» مدیر معدن قلعه زری هم به فعالیت ۶۸ نفر در چاه شماره ۴ این معدن اشاره می کند و ادامه می دهد: این افراد در سه شیفت کاری مشغول کار هستند و اگر اکتشاف بخواهد انجام شود، یک شیفت اضافه می شود.
وی به رونق خوب زیرساخت های مورد نیاز پرسنل و کارگران این معدن در ۲سال قبل اشاره می کند و تاکید دارد که بسیاری از ساختمان های رختکن، انبار و ... در این معدن مربوط به ۴۰ سال قبل بود اما در این دو سال اخیر، ساخت اتاق های ویژه رختکن، استراحتگاه، انبار، اتاق سرپرست و ... آغاز شده است که در برخی از چاه ها از جمله چاه شماره ۴ به پایان رسیده است.
سربیشگی به حفر پاه آب و ایجاد بندخاکی برای تامین آب ۴۰۰ واحد مسکونی کارکنان شرکت میناکان خوسف هم اشاره می کند و ادامه می دهد: با بارندگی های خوب امسال، این بندخاکی ذخیره آب بسیار خوبی را برای اولین بار شاهد بود که امیدواریم ذخیره آب 12 حلقه چاه معدن تا مدت ها به کمک این روان آب ها تامین شده باشد.
وی خاطرنشان کرد: این معدن در راستای انجام مسئولیت های اجتماعی، اقدام به جذب پزشک، تامین هزینه های تحصیلی دانش آموزان این معدن و سه روستای دیگر، آزادی زندانیان جرائم غیر عمد و راه اندازی کارگاه قالی بافی کرده است.
نظر شما