اخبار خوش حوزه کتاب؛ جزء برترین‌های جهان در کتابخانه‌ها هستیم

رمضانی گفت: از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۳ در حوزه‌های مختلف اعم از عضویت مردم در کتابخانه‌ها حدود ۷۵۵ هزار نفر عضو کتابخانه عمومی بودند که این میزان اکنون به بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسیده است؛ یعنی بیش از ۲۵۰ درصد در این زمینه رشد داشتیم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «مهدی رمضانی»، دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور امروز (شنبه، ۲۷ مردادماه) در نشست خبری با حضور اصحاب رسانه، گفت: جلسات ما با خبرنگاران همیشه جلسات جذابی بوده است. تلاش کردیم توجه همکارانمان را در حوزه رسانه جلب کنیم. وظیفه داریم گزارشی از چیزی که تحویل گرفته ایم و تغییرات و پیشرفت هایی که پیش آمده است را ارایه دهیم.

وی با بیان اینکه ما در نهاد کتابخانه های عمومی کشور مسایل زیرساختی داشتیم و داریم اظهار کرد: این مسایل اعم از قانون تاسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور، آیین نامه اجرایی و موارد تقنینی است که نهاد با آن مواجه می باشد. در ابتدا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قانون اصلاح نهاد را مطرح کردم. این قانون اصلاح شد و در نوبت طرح در صحن علنی مجلس رسید اما متاسفانه نوبت به تصویب این قانون در صحن مجلس نرسید.

وی در ادامه اظهار کرد: سال گذشته آقای دکتر قالیباف در جلسه گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی قول بررسی این موضوع را دادند که در مجلس فعلی به سرانجام برسد؛ ضمن اینکه با اصلاح این قانون، بسیاری از مسایل و مشکلاتی که در نهاد کتابخانه های عمومی کشور وجود دارد، برطرف خواهد شد.

رمضانی با اشاره به آیین نامه اجرایی این قانون خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دیدیم شاید قانون با این سرعت قابل اصلاح نباشد لذا موضع اصلاح آیین نامه اجرایی را در کشور در دستور کار دولت قرار دادیم، پیش نویس را خودمان تهیه کردیم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آن را بررسی و به توافق رسید. این پیش نویس توسط آقای دکتر اسماعیلی به کمیسیون فرهنگی اجتماعی دولت ارسال شد و در چندین جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و کلیات آیین نامه اجرایی در کمیسیون فرهنگی اجتماعی دولت به تصویب رسید.

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: مسئله بعدی از لحاظ بودجه ای و زیرساختی منابع کار در دولت پیگیری شد. یکی از موضوعات جدی بحث معیشت همکاران ما بود. آقای شهید رییسی در آبان سال ۱۴۰۱ در دو قول و در دستوری کتبی این مسئله را صادر نمودند. یکی اینکه موضوع معیشت کتابداران پیگیری شود و نکته دیگر بحث دسترسی مردم به کتابخانه در سراسر کشور بر اساس شعار دولت فراهم شود که در مکاتبات فعلی صورت گرفت و بخشی از این مسایل برطرف شد؛ بنابراین در حال حاضر هیچ مصوبه قانونی نیست که در مورد همکاران ما اعمال نشده باشد ولی ما در حوزه مزایا به دلیل کمبود منابع مالی تنگناهایی را داریم که پیگیر آن هستیم.

وی در ادامه افزود: امیدوار بودیم که در دولت سیزدهم بتوانیم این مسایل و مشکلات را به سرانجام برسانیم. حتما با توجه به فضایی که در دولت چهاردهم ایجاد شده، این مسایل و مشکلات به سرانجام برسند؛ ضمن اینکه با پیگیری های صورت گرفته پیشرفت های خوبی در رفع این مشکلات حاصل شده به طوری که بیش از ۱۲ مورد در حوزه معیشتی همکاران ما اعمال شده است.

وی در ادامه افزود: یک مسئله ای که وجود دارد، این است که همکاران و سازمان اداری استخدامی معتقدند بخشی از فعالیت ها در نهاد کتابخانه ها از حیث مدیریتی باید در زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت بگیرد که به لحاظ اجرایی این موضوع امکان پذیر نیست و وزارت ارشاد هم در چند مکاتبه به این امر اذعان کردند که این موضوع شدنی نمی باشد که خوشبختانه این مسئله هم اکنون حل شده است.

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه یکی از اولویت های مهم ما در نهاد کتابخانه های عمومی کشور شناساندن موقعیت کتابخانه ها بود، تصریح کرد: بر اساس قانون ما ساختار انجمنی در سراسر کشور داریم؛ مانند انجمن استان ها، رییس انجمن، انجمن شهرستان ها و استانداران که پیشرفت خوبی در تشکیل این جلسات به ریاست استانداران و فرمانداران داشتیم که برگزاری این جلسات به کمک خوبی به پیشرفت امور در کتابخانه های عمومی در سطح استان و شهرستان می کند.

توجه ویژه دولت سیزدهم به حوزه کتاب و کتابخوانی

وی با اشاره به توجه دولت سیزدهم به  حوزه کتاب و کتابخوانی بیان کرد: حضور رییس جمهور در برنامه های مرتبط با کتاب و کتابخانه های عمومی و دستوراتی که ایشان صادر نمودند و پیام هایی که به برنامه های حوزه کتابخانه های عمومی دادند در تاریخ کتابخانه ها بی سابقه بود. این حجم از حضور رییس دولت و توجه شان به موضوع کتابخانه های عمومی که بخشی از آن را هم مدیون آقای دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد هستیم، بسیار قابل تحسین است.

رمضانی در ادامه افزود: ما اگر بخواهیم مسئله کتاب و کتابخوانی و توجه به کتابخوانی در کشور مرتفع شود، نیازمند شناساندن این موقعیت هستیم؛ ظرفیتی که اکنون در کتابخانه های عمومی شکل گرفته، متفاوت است با آنچه که شاید در ابتدای این دولت از کتابخانه های عمومی توقع نمی رفت.

عضویت بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در کتابخانه ها

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه ما در حوزه فعالیت های تخصصی هم از رشد قابل توجه ای برخوردار بودیم، افزود: از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۳ در حوزه های مختلف اعم از عضویت مردم در کتابخانه ها حدود ۷۵۵ هزار نفر عضو کتابخانه عمومی بودند که این میزان اکنون به بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسیده است؛ یعنی بیش از ۲۵۰ درصد در این زمینه رشد داشتیم.

وجود بیش از ۵۰ میلیون کتاب در کتابخانه ها

وی با اشاره به تامین منابع خاطرنشان کرد: ما حدود ۴۵ میلیون کتاب در ابتدای دولت داشتیم که اکنون بیش از ۵۰ میلیون کتاب در کتابخانه ها وجود دارد؛ ضمن اینکه در شروع دولت دو هزار و ۶۸۰ کتابخانه عمومی وجود داشت که اکنون به دو هزار و ۷۷۹ کتابخانه رسیده است. در شروع دولت سیزدهم ۶۰ سالن مطالعه در کشور وجود داشت که اکنون به ۱۳۷ سالن افزایش یافته است. در واقع از تاریخ شهادت مرحوم رییس جمهور بیش از ۲۰کتابخانه به مجموعه کتابخانه ها افزوده شده است.

کتابخانه های، مرکزی، بندرعباس، اراک و رشت در حال بهره برداری

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: به نظرم توجه دولت به تکمیل پروژه های نیمه تمام در سفرهای استانی و غیر از سفرهای استانی توجه بی نظیری بوده، در حال حاضر پروژه ای در کشور نداریم که بالای ۵۰ درصد باشد و فعال نباشد لذا تعداد قابل توجه ای از آنها در آستانه افتتاحیه و بهره برداری قرار دارند، مانند کتابخانه های مرکزی بندرعباس، اراک و رشت که در مرز خاتمه عملیات عمرانی و بهره برداری قرار دارند.

رمضانی با بیان اینکه کتابخانه های سیار در زمان تحویل دولت سیزدهم کمتر از ۳۰ عنوان بوده، افزود: این میزان اکنون به بالای ۵۶ کتابخانه رسیده و در سراسر کشور فعال می باشند. وی با بیان اینکه در این دوره چند جشنواره کتاب و عشایر در استان ها برگزار کردیم، گفت: تلاش کردیم توجه برنامه ها فقط به مراکز استان ها و مرکز کشور نباشد بر همین اساس برنامه های مفصلی در روستاها و مناطق حاشیه ای برگزار کردیم.

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه با بیان اینکه متوسط سن مجموعه مدیران کل ما ۴۴ سال بوده، افزود: تلاش کردیم یک تیم جوانی را چه در ستاد تهران و چه در ادارات کل استانی در سراسر کشور داشته باشیم، ضمن اینکه حدود ۲۰ درصد از مدیران ما در سراسر کشور را خانم ها تشکیل دادند البته نگاه بنده نگاه جنسیتی نیست. بانوانی که از توانایی بالایی برخوردار بودند در این بستر قرار گرفتند و ما از ظرفیت آنها بهره مند شدیم.

برگزاری چهار هزار ملاقات با نمایندگان مجلس

وی با بیان اینکه فعال بودن، به روز بودن و در جریان بودن همکاران در ساختار کتابخانه های عمومی بسیار تاثیرگذار بود، افزود: ما در سفرهای استانی خود با اکثر استانداران و ائمه جمعه در سراسر کشور ملاقات و گفت و گو داشتیم، ضمن اینکه با نمایندگان مجلس نیز جلسات مختلفی برگزار نمودیم و قریب به چهار هزار ملاقات با نمایندگان صورت گرفته است که سعی کردیم تا آنجایی که امکان دارد؛ مسایل کتابخانه ها را بررسی و برطرف نماییم.

وی با بیان اینکه یکی از برنامه های ما توجه به حوزه کودک و نوجوان بود، بیان کرد: راه اندازی جشنواره هدهد سفید، کتابخانه ها و راه اندازی برنامه تلویزیونی و کتاب را در دولت سیزدهم داشتیم. هرچند ما به منابع کودک و نوجوان در کتابخانه های عمومی بسیار توجه داشتیم اما توجه به گروه های خاص دیگر مانند نابینایان و سالمندان نیز از جمله برنامه های مهم ما بود. تنوع طراحی این کتابخانه ها با ایجاد فضای تعاملی و اتاق علم از اقدامات ما در این حوزه بود. در واقع ما سعی کردیم در تامین منابع ملی بر اولویت مخاطب به ویژه به کودکان و نوجوانان توجه داشته باشیم .

فعالیت ۶۰۰ محفل ادبی بزرگسالان در سراسر کشور

وی با اشاره به تقویت محافل ادبی در سراسر کشور به عنوان یکی دیگر از برنامه های مهم دولت سیزدهم در حوزه نهاد کتابخانه های عمومی کشور خاطرنشان کرد: اکنون ۶۰۰ محفل ادبی بزرگسالان و ۱۰۰ محفل ادبی کودک و نوجوان در سراسر کشور فعال است.

وی با اشاره به ضمانت اجرایی «سند خواندن» اظهار کرد: این سند به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسیده، ضمانت اجرایی این سند در دست اصحاب رسانه است و آنچه که در سند خواندن دیده شده هم مبتنی بر نیاز و هم مبتنی بر واقعیت است.

رمضانی در ادامه افزود: با توجه به اینکه ما یک نهاد عمومی و مشارکتی هستیم، تلاش کردیم از کمک مردم و خیرین بهره مند باشیم به طوری که ۱۰۴ ساختمان از خیرین دریافت کردیم، ۲۶ زمین و ۱۲ خودرو نیز به ما واگذار شده است. وی با بیان اینکه ما در سال گذشته برای اولین بار یک کرسی به دست آوردیم، افزود: برای به دست آوردن کرسی های بیشتر و بهتر نیاز به هم افزایی و گفت و گوی بیشتر داریم که کمتر به این مسئله توجه شده است.

روضانی گفت: ما در حوزه فناوری و به روز ریانی کتابخانه ها و سکوی علم و فناوری فعال شدیم و تلاش می کنیم همه مطالبات مردم در عرصه جفناوری اطلاعات را به راه بیاندازیم. مباحث مربوط به جی ای اس و وب جی ای اس هم در این میان مطرح است که نسخه الکترونیک آن را با همکاری دانشگاه تهران راه می اندازیم و در راستای توسعه کتابخانه، کارهای الترونیک مختلفی خواهیم داشت.

ایران از حیث کتابخانه جزو کشورهای برتر دنیا محسوب می شود

دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه کشور ما از حیث کتابخانه جزو کشورهای برتر دنیا محسوب می شود، اظهار کرد: ما ۸۰۰ کتابخانه روستایی داریم. جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای خوبی در این حوزه داشته است. شبکه کتابخانه ای ما در منطقه خاورمیانه حرف اول را می زند. بهترین کتابخانه، کتابخانه ملی قطر است و بعد از آن ترکیه قرار دارد و از نظر تعداد کتابخانه های ما در شرایط مطلوبی قرار دارد. کتابخانه ما در استان کردستان بسیار مجهز و کامل می باشد لذا جمهوری اسلامی در این حوزه تمرکزگرایی نکرده و بهترین کتابخانه های ما کتابخانه های روستایی می باشد؛ ضمن اینکه روسیه هم چندین کتابخانه مهم در دنیا دارد و به اندازه کتابخانه های اصلی ما در شهرستان می باشد.

وی در ادامه افزود: اگر کتابخانه مرکزی اراک افتتاح شود، ما بزرگترین کتابخانه عمومی خاورمیانه را خواهیم داشت که بیش از ۱۸ هزار متر مربع مساحت دارد؛ ضمن اینکه ما در تهران هنوز کتابخانه عمومی نداریم. جای بسی خوشحالی است که در برنامه اعلامی آقای دکتر صالحی بخشی از برنامه های دولت سیزدهم هم دیده شده است. خوشبختانه این ظرفیت در دولت چهاردهم وجود دارد که بتوانیم بسیاری از مسایل و مشکلات این حوزه را برطرف نماییم.

کد خبر 1777446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha