وفاق و همدلی در حکمرانی پیامبر اعظم(ص)

حجت الاسلام علیدوست با بیان اینکه یک حاکمیت باید ارزش ها را در جامعه حاکم کرده و شهروندان را تقسیم نکند گفت:حضرت محمد(ص) در حکمرانی مردم را جذب و امیدآفرینی کردند.

آیت‌الله «ابوالقاسم علیدوست»، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد سیره پیامبر گرامی اسلام(ص) در استفاده از جریان‌های مخالف در ایجاد وفاق در حکومتداری، اظهار کرد: در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که پیامبر اکرم (ص) فارغ از پیامبری و اعتقاد ما به آن حضرت حتی اگر به عنوان یک انسان غیرمعتقد شخصیت حضرت را داوری کنیم، یک نابغه در مدیریت بودند لذا هیچ شخص باانصافی از ایشان ایرادی نگرفته است. با توجه به اینکه حضرت محمد (ص) پیامبر خدا بودند لذا از گزاره های وحیانی و عقلانی برای مدیریت حکومت در مدینه استفاده می کردند؛ یعنی ما در شیوه پیامبر(ص) نباید به دنبال آیات قرآن یا روایاتی باشیم که خود ایشان آنها را بیان کرده اند بلکه در حد وسیعی مشاهده می کنیم حضرت از گزاره های عقلانی و عقلایی که بیانگر خرد انسانی است، بهره می برند.

وی افزود: به عنوان مثال تالیف قلوب که در قرآن و روایات آمده یک اصل انسانی است یعنی حکمرانی موفق حکمرانی‌ای نیست که مردم را به خودی و غیرخودی تقسیم کند و بین آنها دیوار بکشد و هر روز یک ضابطه جدیدی را خلق کند که مردم را تقسیم بندی کند. در واقع تالیف قلوب یعنی برداشتن دیوارها و زدن پل ها و اینکه بتوان همه را زیر چتر حمایت خود قرار داد البته در صورتی که از ارزش ها عدول نکند.

وی در ادامه گفت: اینجاست که کار سخت می شود و مدیریت مدیر خود را نشان می دهد. اینکه ما انسان ها را تقسیم و طیف وسیعی را از چتر حمایتی حاکمیت خارج کنیم، کار سختی نیست، می توانیم حکومتی همانند کره شمالی تشکیل دهیم و موفق هم شویم البته اینکه به اسم جمع کردن همه زیر چتر حاکمیت هیچ ضابطه‌ای نداشته باشیم و مفسدان در جامعه به راحتی زندگی کرده و فساد و منکر در جامعه باشد نیز غلط است.

آیت‌الله علیدوست تاکید کرد: یک حاکمیت باید ارزش ها را در جامعه حاکم و حتی الامکان شهروندان خود را جمع کرده و آنها را تقسیم نکند، امیدآفرینی کرده و مردم را جذب کند. انجام این امور یک هنر مدیریتی است که پیامبر اکرم (ص) توانستند این کار را به خوبی انجام دهند. این مباحث باید توسط رسانه ها، دانشجویان و طلاب تبیین و پررنگ شود.

وی اضافه کرد: نکته بعدی ارزش مداری و شایسته سالاری در سیره حکومتی پیامبر(ص) است. حضرت محمد(ص) پس از فتح مکه که بزرگترین و مهمترین شهر بود، یک جوان 21  ساله را به عنوان فرمانده برمی گزینند که با اعتراض هم روبرو شد. پیامبر(ص) در جواب معترضان فرمودند من اگر بهتر از این جوان برای استانداری و ولایت مکه پیدا می کردم، او را نصب می کردم.

وی افزود: پیامبر گرامی اسلام در توبه احزاب یک جمله ماندگار در این باره می فرمایند که آن را باید با آب طلا نوشت. ایشان می فرمایند: «آن کسی که افضل هست بزرگتر است نه آن کسی که از لحاظ سنی بزرگ تر است.» اگر این شایسته سالاری در یک حکومت حاکم شود، وضعیت حاکمیت متفاوت خواهد شد و اگر برعکس این ضابطه نباشد و رابطه جای آن را بگیرد، سنگ روی سنگ بند نمی شود و هیچ چیز در جای خود قرار نمی گیرد و یک ظلم مضاعف شکل می گیرد.

این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: امیدواریم رفتار پیامبر (ص) چه برای مسلمانان و چه غیرمسلمانان الگو قرار گیرد چرا که حضرت محمد (ص) فقط پیامبر مسلمانان نیست بلکه پیام آور برای انسان ها است لذا من هیچ وقت عبارت پیامبر اسلام را به کار نمی برم زیرا یک معنای خاصی را القا می کند و باید عبارت پیامبر انسان را به کار برد البته ما مسلمانان به پیامبری ایشان و وحی به ایشان معتقدیم.

کد خبر 1779556

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha