خلأ نهاد و قانون در حوزه اتباع باید رفع شود

بشیری با بیان اینکه مجلس در حال بررسی طرحی تحت عنوان «اصلاح قانون مربوط به ورود و اقامت اتباع خارجی»است، گفت: با تصویب این طرح ورود و خروج اتباع خارجی طبق قوانین و ضوابط موجود در کشور ساماندهی خواهد شد و اتباع باید کاملا طبق ضوابط و چهارچوب های قانونی به کشورمان ورود و خروج کنند. همچنین طبق این طرح تعداد جمعیت اتباع خارجی در ایران باید سالانه ۱۰ درصد کاهش یابد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان؛ جنگ و بی ثباتی، بیکاری و گرسنگی و تسلط تدریجی طالبان بر افغانستان دست به دست هم داده تا عموم مردم این کشور خانه و کاشانه خود را برای چندمین بار در سال های گذشته رها کرده و راهی ایران و سایر کشور های همسایه شوند. حضور آنها تنها محدود به چند سال اخیر نیست. آنها از همان اوایل پیروزی انقلاب اسلامی و حتی قبل تر به ایران مهاجرت کرده اند و امروزه با نسل چهارم افغانستانی ها در ایران روبه رو هستیم و آنچه عیان است نبود اراده و سازوکاری سازمان یافته برای حل بحران مهاجرت های غیرقانونی است. اگرچه آمار مشخصی از تعداد مهاجران افغانستانی در دسترس نیست، اما مبتنی بر آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ که از سوی مرکز آمار ارائه شده، یک میلیون و ۵۸۳ هزار و ۹۷۹ نفر مهاجر در ایران سکونت قطعی دارند.

مسئولین این روزها ارقام متفاوت دیگری هم اعلام می کنند و براساس آمارها در حال حاضر حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار مهاجر افغان ساکن ایران هستند که یک میلیون نفر از آنها در قالب طرح آمایش بوده و اغلب در استان های تهران و خراسان رضوی سکونت دارند. معاون سازمان برنامه و بودجه نیز در صحن علنی مجلس عنوان کرده است: «هشت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر مهاجر افغانی در کشور حضور دارند». احمد وحیدی، وزیر کشور در مردادماه سال گذشته، تعداد مهاجران را «۵ میلیون نفر» اعلام کرده است. برخی مسئولان هم به جمعیتی بالغ بر ۱۰ تا ۱۵ میلیون مهاجر اشاره دارند که تعداد آن ها در برخی شهرها، از جمله مشهد، تهران، کرج، اصفهان، شیراز، یزد و کرمان به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

ضرب الاجل دولت و مجلس برای ساماندهی اتباع خارجی/ خروج دو میلیون مهاجر امسال از کشور

لذا در کشور ما حضور مهاجران افغانستانی هنوز هم با گذشت سالیان طولانی برای برخی شهروندان و تصمیم گیران ناخوشایند است و پیوسته بحث اخراج مهاجران غیر قانونی مطرح می شود، البته مهاجر قانونی و غیر قانونی همچنان محل بحث و منازعه است. چرا که بسیاری از کشورها عملا برنامه هایی را اجرا می کنند که بسیاری از مهاجران قانونی هم خود به خود به مهاجران غیر قانونی تبدیل می شوند. اما به هر شکل راحت ترین راه حلی که برای مواجهه با مهاجران غیر قانونی مطرح شده، اخراج و جلوگیری از ورود آنها به کشور است. اما اخیر مسئولان کشورمان عزم خود را جزم کردند و تصمیمات جدیدی برای ساماندهی اتباع خارجی اتخاذ کردند که که انشالله در آینده نزدیک اجرایی خواهد شد و شنیده ها حاکی از این است که با اجرای این طرح ها و تصمیمات تا حدودی مشکلات این حوزه مرتفع  خواهد شد.

بر همین اساس «فرهاد بشیری» نماینده پاکدشت در مجلس شورای اسلامی در خصوص آخرین تصمیمات و اقدامات اتخاذ شده برای ساماندهی اتباع خارجی به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: با توجه به تصمیمات صورت گرفته توسط دولت؛ مقرر شده است سازمانی تحت عنوان، «سازمان مهاجرت» تشکیل شود تا اقدامات بیشتر و بهتری برای ساماندهی و سازماندهی اتباع خارجی در کشور صورت بگیرد. در صورتی که این طرح به تصویب نهایی برسد، بخش عمده ای از مسائل و مشکلات اتباع خارجی حل می شود. چرا که هم سکونت اتباع را در نقاط خاصی از کشور پیش بینی و مشخص می کند و هم حوزه های مختلف، ساختارهای مشخصی برای آنها تعیین می کند.

وی با بیان اینکه مجلس هم در حال بررسی، طرحی تحت عنوان «اصلاح قانون مربوط به ورود و اقامت اتباع خارجی» است، افزود: با تصویب این طرح ورود و خروج اتباع خارجی طبق قوانین و ضوابط موجود در کشور ساماندهی و سازماندهی خواهد شد و اتباع باید کاملا طبق ضوابط و چهارچوب های قانونی کشورمان ورود و خروج کنند. همچنین طبق این طرح تعداد جمعیت اتباع خارجی در ایران باید سالانه ۱۰ درصد کاهش یابد.

بشیری با بیان اینکه دولت به جد مصمم به ساماندهی اتباع خارجی است تصریح کرد: چند روز گذشته وزیر کشور گفت: وقتی ما می گوییم: ساماندهی اتباع خارجی در واقع این جمله شامل همه اتباع کشورهای خارجی دیگر می شود نه اینکه فقط کشور افغانستان مد نظر ما باشد؛ چرا که به کار بردن لفظ فلانی ها باعث ایجاد مشکل بین ما و آن کشور می شود. در همه جای دنیا همین طور است، ورود و خروج اتباع خارجی طبق قوانین کشور میزبان صورت می گیرد. این طور نیست که اتباع خود سر، و بدون هیچ ضابطه و چهارچوبی ورود و خروج کنند. حتی عراق که از لحاظ فرهنگی خیلی به کشور ما نزدیک است؛ اگر یک ایرانی به صورت غیر قانونی و قاچاقی وارد آن شود؛ ۶ ماه بازداشت می شود، بدون اینکه خبری از او به خانواده اش بدهند. لذا همه کشورهای دنیا نسبت به ورود و خروج اتباع خارجی به کشورشان حساسیت داشته و با دقت مورد بررسی قرار می دهند.

این نماینده مجلس با بیان اینکه همچنین مقرر شده است، آموزش اتباع خارجی هم با رفعت بیشتری صورت بگیرد بیان کرد: انشالله با همکاری دولت، مجلس و دستگاه های مربوطه اقدامات خوبی در ساماندهی مهاجران صورت خواهد گرفت ضمن اینکه تاکید شده است اتباع خارجی شناسنامه دار شوند.

ضرب الاجل دولت و مجلس برای ساماندهی اتباع خارجی/ خروج دو میلیون مهاجر امسال از کشور

در همین راستا طبق آخرین گزارش ها، سردار «محمد رضا رادان» نیز در خصوص آمار مهاجران در کشورمان اظهار کرد: آمار اتباع خارجی غیرمجاز در کشور مشخص شده، اما باید این آمار نهایی را سازمان اتباع وزارت کشور اعلام کند؛ منتها نزدیک به دو میلیون نفر امسال از کشور خارج خواهند شد.

همچنین «محمدصالح جوکار» هم گفته بود: ساماندهی اتباع خارجی جزء موضوعات ضروری است که مطالبات مردمی نیز به دنبال دارد. در همین راستا کمیسیون شوراهای مجلس یازدهم نیز در سال گذشته، لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت را مورد بررسی قرار داد و به صحن علنی مجلس فرستاد که البته فرصت نشد تا در صحن علنی مورد بررسی قرار بگیرد.

وی افزود: کمیسیون شوراها اخیرا نیز جلسات کارشناسی خود را با محوریت تلفیق طرح ساماندهی اتباع خارجی با لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت با حضور کارشناسان و مسئولان ذی ربط برگزار کرده است؛ بنا بر این شد که حوزه سیاست گذاری، به شورایی محول شود که تمامی تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌ها در این شورا انجام شود.

ضمن اینکه «اسکندر مومنی» وزیر کشور هم در یک گفتگوی تلویزیونی با اشاره به ساماندهی مهاجران خارجی گفته بود: در حال حاضر آمارهای مختلفی از تعداد اتباع خارجی مطرح می شود که قرار است پیمایشی انجام شده و آمار قابل اطمینان بدست آید.

وی با بیان اینکه بیشترین مهاجران را افغانستانی ها تشکیل می دهند تصریح کرد: آنها اشتراکات زیادی با ما دارند که رنج های زیادی دیده اند و چند بار در کشور آنها جنگ رخ داده است. آنها افراد بافرهنگ هستند اما کشور ما توان پذیرش آنقدر مهاجران را ندارد. این حجم از ورود مهاجران تحملش برای کشور ما سخت است. ما برنامه ای داریم تا بدون هیجان، این مساله ساماندهی مناسب داده شود و اولویت کار هم درباره مهاجران غیرقانونی است.

کد خبر 1780520

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha