به گزارش گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، طاهر قلیزاده، کارشناس مباحث خانواده و اجتماع یادداشتی را درباره کارکردهای مسجد در اختیار ما قرار داده است.
مکانها را میتوان دارای آثاری دانست که بر اساس ویژگیهای منحصر به فرد خود [مانند آنچه درباره مکه میتوان تصور کرد] و یا به واسطه آثار و اعمالی که ساکنین آن تحقق میبخشند [مانند آنچه در مکانهای مخصوص ذکر و یاد اهل بیت و حسینیهها میتوان تصور کرد] نتایجی را برای محیط و جامعه به دنبال خواهند داشت.
اما برخی از مکانها هستند که هم به خاطر ویژگیهای ذاتی و هم برای رفت و آمد افرادی خاص و اعمالی که در آن صورت میگیرد، دارای ویژگیهای برتری میشوند که آثار متعددی را برای ساکنین آن و حتی محیط و زندگی انسانهایی که پیرامون آن هستند، خواهند داشت که یکی از بارزترین مصادیق آن را میتوان مساجد دانست.
مساجد مکانهایی هستند که آن را میتوان خانه خدا در روی زمین معرفی کرد و از سویی محل اجتماع مؤمنین برای عبادات و یا رفع مشکلات از جامعه مسلمین میباشند لذا طبیعی است که آن را بتوان یکی از بهترین مکانها در روی زمین دانست که آثار قابل توجهی را در پیرامون خود به وجود خواهد آورد.
در حدیثی زیبا که از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نقل شده حضرت میفرمایند: «برای شخصی که در مساجد رفت و آمد دارد حداقل یکی از این سه چیز حاصل خواهد شد: یا به واسطه این حضور و دعایی که در آن خواهد داشت خداوند راه رسیدن به بهشت را برایش آسان کرده و انسان میتواند با این کار خود را بهشتی کند. یا به واسطه دعایی که خواهد داشت خداوند بلایی را در دنیا از او دور کرده و زندگی دنیایی او آباد خواهد شد. و یا دوست و همراه و برادری که به خاطر خداوند عزّ و جلّ [نه برای مقاصد پوچ و زودگذر] به دست می آورد نصیبش میشود.»
در اینبین بیشک نقش یک دوست و همراه خوب را نمیتوان در موفقیتهای مادی و معنوی انسانها نادیده گرفت، چنانکه سعدی از اهمیت این مسئله و مقدم بودن رفیق خوب بر سایر امور چنین به زیبایی گفته است:
دنیا خوشست و مال عزیزست و تن شریف/ لیکن رفیق بر همه چیزی مقدمست
و بر اساس حدیثی که آمد چه جایی را بهتر از مسجد میتوان برای این امر پیدا کرد، خانهای که در آن مؤمنین رفت و آمد داشته و مکانی برای یافتن بهترین رفیق و حتی شریکی برای زندگی میتواند باشد؛ چنانکه مساجد متعددی را میتوانیم بیابیم که از به هم در آمیختن معنویت، تعبّد و دانشهای پیرامونی مباحث خانواده، اسباب پیوندهای موفق را برای جوانان فراهم آوردهاند که نه فقط زندگی دو انسان، بلکه اسباب رفاه و آرامش را برای خانوادهها و جامعه و نسلهای آینده رقم زده است.
امری که با توجّهِ بیشتر به آن، میتوان اسباب شکوه بیشترش را رقم زد و به حقیقت این جمله بیشتر رسید که مساجد سنگر است.
نظر شما