به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست خبری جایزه جهانی «شهر شعر»؛ رویداد بدون مرز پاسداشت شعر روز دوشنبه ۲۶ شهریورماه با حضور میلاد عرفانپور دبیراجرایی، محمدمهدی سیار دبیر علمی و مرتضی امیریاسفندقه عضو شورای سیاستگذاری رویداد «شهر شعر» و تعدادی از خبرنگاران و اهالی رسانه در ستاد سازمان فرهنگیهنری شهرداری تهران برگزار شد.
آغاز فرآیند اجرایی جایزه جهانی «شهر شعر»
در ابتدای این نشست میلاد عرفانپور دبیر اجرایی رویداد «شهر شعر» با بیان اینکه شعر در ایران شناسنامه و هویت ماست، عنوان کرد: بدون اغراق و تعصب شعر اولین و مهمترینهنر ایرانیان است و شاعران ایرانی قلههای آن را فتح کرده اند. ما در هیچ هنر دیگری نمیتوانیم خود را رتبه نخست در جهان بدانیم، ولی در شعر سرمان را بالا میگیریم و میگوییم ایران مهد شعر است.
وی اضافه کرد: با وجود اینکه کشورمان کشور شعر است، امروز جایگاه مناسبی در خط مشی گذاریها و بودجه ریزیها برایشعر نمیبینیم. سهم شعر از بودجههای فرهنگی ناچیز و تعجبآور است. جمع بودجهای که در کشور مصروف شعر میشود، یک سوم بودجه یک فیلم سینمایی معمولی است. این در حالی است که ما در جهان به شعر شناخته میشویم و جهانیان شاعران بزرگ ما را ستودهاند.
عرفانپور با اشاره به اینکه ما هنوز نتوانستهایم شعر را از غربت در بیاوریم، تصریح کرد: توقع ویژه مقام معظم رهبری از شعر برآورده نشده است. علاقه رهبر انقلاب به شعر صرفا جنبه شخصی ندارد و نگاه راهبردی دارند و اعتقادشان این است که شعر پیشران تحول فرهنگی در کشور است. اگر توجه کافیصورت نگیرد ما جایگاهمان در شعر را از دست خواهیم داد و مطالبه ما از دستگاههای فرهنگی این است که شعر تا این حد مغفول و غریب واقع نشود.
دبیر رویداد «شهر شعر» افزود: سازمان فرهنگی هنریشهرداری تهران با همراهی سازمان زیباسازی به میدان آمده تا توجه ویژهای به شعر داشته باشد و جایزه جهانی «شهر شعر» با این نگاه برگزار میشود. در نظر داریم این رویداد به مهمترین رویداد ادبی کشور تبدیل شود و من در این دو دههای که در فضای شعر کشور حضور دارم، چنین جشنوارهایرا سراغ ندارم.
وی سطح بالای اعضای هیئت علمی و شورای سیاستگذاریرویداد، سطح قابل توجه جوایز و هدایا و توجه ویژه رسانهها را سه عامل برگزاری مطلوب رویدادهای ادبی برشمرد و ابراز امیدواری کرد رویداد «شهر شعر» به بهترین شکل برگزار شود.
عرفانپور با اشاره به بخشهای گوناگون رویداد گفت: جوایزویژه شعر پارسی با عنوان «همای زرین» در ۱۱ گونه شامل غزل، مثنوی، سپید، کوتاه، نیمایی، طنز، ترانه و تصنیف، شعر بلند و منظومه، کودک و نوجوان و نگاه نو تقدیم میشود. بخش دیگری برای اشعار با گویشهای محلی در نظر گرفته ایم که تا کنون کمتر به آن توجه شده است و در بخش ویژه بینالملل شاعران برجستهای از نقاط مختلف جهان حضور پیدامیکنند و بنا داریم آمد و شد این شاعران به ایران را افزایش دهیم.
فراخوان ایدههای ادبی برای فضای شهری
دبیر اجرایی رویداد «شهر شعر» ادامه داد: بخش جانبیرویداد نیز با محوریت ایدهپردازی برای فضای شهری با محوریت شعر برگزار میشود. شهر تهران از نظر بصرینیازمند ایدههایی است که به آن هویت ادبی ببخشد و هنرمندان میتوانند به این منظور ایده پردازی کنند. در این بخش شاعران و هنرمندان رشتههای دیگر و نیز عموم مردم میتوانند ایدههای خلاقانه خود را برای شاعرانهتر ساختن فضای شهری، در قالب متن، ایده یا طرحهای معماری و تجسمی و فضاسازی شهری به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
وی درباره موضوعات اشعار بیان کرد: موضوع اصلی آزاد است و قصد داریم در هر موضوعی میزبان شعرهای خوب باشیم، اما یک بخش ویژه برای صلح و عدالت جهانی و به طور خاص غزه داریم. موضوعی که دغدغه همه شاعران واقعی و آزادیخواهان جهان است.
عرفانپور تاکید کرد: رویداد «شهر شعر» از امروز و در آستانه روز شعر و ادب پارسی و بزرگداشت استاد شهریار رسما آغاز به کار میکند و مهلت ارسال آثار تا ۳۰ آبانماه خواهد بود. یکماه پس از این تاریخ نیز آیین اختتامیه با اهدای جوایزبرگزیدگان برگزار میشود. ضمن اینکه امشب در نشستیادبی، شاعران در عمارت عین الدوله با شهردار تهران دیدارمیکنند و این نشست به نوعی آیین آغازی رویداد «شهر شعر» خواهد بود.
وی با اشاره به سابقه برگزاری رویدادهای ادبی توسط سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: شهرداری تهران پیش از این چنین رویدادهایی داشته و به عنوان مثال رویداد شعر «شبهای شهریور» در سالهای گذشته ۹ دوره برگزار شده و در برگزاری این رویداد از تجربه برگزاری آن جشنواره موفق نیزبهره برده ایم و تلاش کرده ایم «شهر شعر» را جامعتر برگزار کنیم.
عرفانپور در پایان گفت: سامانه farhangsara.ir برای دریافتآثار شرکت کنندگان معرفی میشود و هر شاعر میتواند حداکثر سه اثر و در بخش شعر کوتاه حداکثر ۱۰ اثر ارسال کند. همچنین دبیرخانه رویداد شماره تلفن ۹۶۶۵۳۵۲۰ را برایپاسخگویی به سوالات شهروندان اعلام میکند.
امیری اسفندقه: شاعران پلهای ارتباطات انسانها و شهرها را ساختهاند
در ادامه مرتضی امیری اسفندقه از اعضای شورایسیاستگذاری رویداد «شهر شعر» عنوان کرد: خوشحالم که این رویداد بزرگ شعر در تهران پایتخت شعر آغاز به کار کرده و آغاز آن را همزمان با ولادت پیامبر اکرم(ص) اعلام میکنیم. شعر وحدت آفرین است و بین دلها پل میزند و الان هم در هفته وحدت هستیم.
وی ادامه داد: اگر قرار باشد بین یک شهر و یک شهر دیگر و یک کشور و یک کشور دیگر ارتباط زمینی و هوایی برقرار شود چه قدر باید هزینه کرد؟ چه قدر باید کشتیها و هواپیماها را روانه کرد؟ شعر پارسی هزار سال است که این کار را کرده و بین شرق و غرب و شمال و جنوب جهان پل زده است. ببینیدپروانههای بلندپرواز شعر پارسی تا کجاها پرواز کرده است و از تمام جهان مشتاق زیارت حافظ و سعدی هستند.
امیری اسفندقه در پایان گفت: شاعران شاخص ایرانی دیگردر ایران محصور نیستند و همه سازمانهای فرهنگی بایدبرای قدردانی از این ظرفیت عظیم تلاش کنند و سازمان فرهنگی هنری با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران وارد این میدان شده اند.
سیار: تهران یکی از پایتختهای جهانی شعر امروز است
محمدمهدی سیار دبیر علمی رویداد «شهر شعر» نیز به بیان نکاتی پرداخت و گفت: اگر مزیت انسان بر سایرموجودات را بررسی کنیم، دانستن نامها و بهره مندی اش از زبان است، چرا که زبان هویت ما را میسازد. انسان یک مزیتدیگر هم دارد که میل به زیبایی است. انسان برآوردن همهنیازهای روزمره اش را تبدیل به هنر و زیبایی کرده است. شعر پیوند زبان و زیبایی است.
سیار با بیان اینکه وقتی عطیه الهی زبان را به اوج برسانیشعر پدید میآید، اظهار کرد: شعر اصل حیات آدمی است و لااقل برای ما ایرانیها کارکرد بسیار مهمی دارد. در حیاتاجتماعی وقتی پای شهر به میان میآید، شهر بر اساس رویاساخته میشود؛ بنابراین شهر را هم شاعران میسازند. اینکه شهرداری تهران گوهر شعر را قدر دانسته و میخواهد کاری برایآن کند، ستودنی است.
وی افزود: حیات شهری ما به ویژه در تهران به شدت نیاز به زیبایی دارد و زیبایی و عاطفه در شهرها گم شده است. کار شاعران بازگرداندن شهر به آرمانشهر است و خوشحالم که اینگام برداشته میشود.
سیار در پایان گفت: در شورای سیاستگذاری به این ایدهرسیدیم که این رویداد باید جهانی باشد، چون ایرانهمواره مرکز شعر جهان بوده است و تهران به عنوان پایتختایران، یکی از شهرهای مهم در شعر جهان به حساب میآید. تهران پایتخت شعر جهان است و میتواند آغوش خود را بهشاعران سراسر جهان باز کند. در این رویداد نگاه تخصصیدر تقسیم بندی قالبها داریم و هر قالبی به صورت جداگانه داوری میشود.
در پایان نشست خبری با حضور میلاد عرفانپور، مرتضیامیری اسفندقه و محمدمهدی سیار از پوستر جایزه جهانی «شهر شعر» رونمایی شد.
پایان پیام/
نظر شما