به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان حجت الاسلام «هادی صادقی» در پاسخ به خبرنگار شبستان در مورد فلسفه تشکیل دادگاههای صلح و آمار عفو بخشش در این دادگاهها، گفت: تشکیل دادگاههای صلح برای این است که به کمک شوراهای حل اختلاف بتواند بیشتر دعاوی مردم را با صلح و سازش حل و فصل کند و نه با رای قضایی، این فلسفه اصلی دادگاههای صلح است و این تکلیف در قانون شوراهای حل اختلاف آمده است.
رئیس مرکز حل اختلاف قوه قضاییه افزود: البته گاهی سازش ممکن نیست و در این موارد رایی صادر می شود و در این رای دادگاهی نیز در آن ها دیده شده است این دو خاصیت و کارکرد در کنار هم قرار گرفته است. صلاحیت دادگاه های صلح نشان می دهد که بسیاری از دعاوی خُرد و مهم که رسیدگی به آنها ساده است و پیچیدگی زیادی ندارد و این دعاوی در صلاحیت دادگاه صلح دیده شده است و این موارد در ۱۱ بند در ماده ۱۲ قانون شورای حل اختلاف ۱۴۰۲ دیده شده است.
وی گفت: در مجموعه ۲۶ صلاحیت برای دادگاههای صلح دیده شده که رسیدگی به دعاوی را آسان می کند و بسیاری از پرونده ها در یک مرحله رسیدگی می شود و دعاوی خاتمه می یابد و مواردی که مجازات حبس دارند و مواردی که قابل گذشت هستند بدون نیاز به مرحله دادسرا رای صادر می شود اگر شد سازش می کنند و اگر به نتیجه نرسیدند رای را صادر می کنند. یعنی مرحله تجدید نظر و دادسرا در این دادگاه ها کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه سرعت رسیدگی در دادگاههای صلح و قطعیت آرا در دادگاههای صلح بالا است، در مورد آمار صلح سازش در این دادگاهها خاطرنشان کرد: این دادگاه ها از ماه گذشته در بخش ها و شهرستان ها آغاز به کار کردند و هنوز در مراکز استان ها راه اندازی نشده اند و هنوز آماری از آنها تجمیع نشده و در دسترس نیست و هنوز زود است در مورد کارکرد و آمار آنها قضاوت کنیم و پیش بینی می کنیم اگر این دادگاه ها از ظرفیت شورای های حل اختلاف خوب استفاده کنند، نتیجه رضایت بخش می گیرند و اگر نتواند از آن بخوبی استفاده کند نتیجه این می شود که مثل سایر دادگاه ها رای صادر می کنند.
نظر شما