«علی تن»، مدیرکل هیأت مرکزی گزینش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و هنرمند خوشنویس و از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره ضرورت پرداختن به موضوعی چون دفاع مقدس در آثار فرهنگی و هنری، اظهار کرد: زوایای مختلف دفاع مقدس و جنگ بسیار زیاد است اما شیوه پرداختن به این زوایا در حوزه فرهنگ و هنر به گونه ای بوده که تمام و کمال به آن پرداخته نشده است؛ وقایع گوناگونی در دوران دفاع مقدس اتفاق افتاده و بسیاری از اصحاب فرهنگ و هنر می گویند حق مطلب درباره جنگ ادا نشده است.
این هنرمند خط نگار و رزمنده سابق هشت سال دفاع مقدس اظهار کرد: بسیاری از اهل قلم، نویسندگان، شاعران و فیلمسازان می گویند آنچه درباره دفاع مقدس در حوزه فرهنگ و هنر در این سال ها ساخته شده ناچیز است و این صحبت آنها هم درست است به خاطر اینکه ظرفیت جنگ و اتفاقات دوران هشت سال دفاع مقدس فقط رزمندگان نبودند همه ابعاد کشور درگیر جنگ بود.
وی با بیان اینکه از دل اتفاقات جنگ می توان هزاران سوژه برای ساخت فیلم درآورد، گفت: واقعیت های جنگ می تواند سوژه های فراوانی برای خلق اثر پدید بیاورد؛ به عنوان نمونه از دل زندگی فرزند شهید و اتفاقاتی که پس از شهادت پدر برای او پیش می آید می توان درامی تاثیر گذار ساخت و یا حتی می توان از زوایای مختلف به خود رزمندگان در پشت صحنه پرداخت؛ ما ظرفیت زیادی از جنگ داریم که خود خوراک بسیاری برای تولید اثر هنری است.
تن در پاسخ به این سئوال که چگونه ارزش های دفاع مقدس را با زبان هنر می توان به نسل جدید و آیندگان انتقال داد؛ توضیح داد: به طور کلی ما نتوانستیم هم به لحاظ کیفیت و هم کمیت، وقایع و اتفاقات مثبت و منفی دفاع مقدس را در قالب آثار هنری ثبت و ضبط کنیم و انتقال دهیم. کسی که از جنگ می گوید و می نویسد و میسازد باید تجربه ملموس از جنگ داشته باشد تا بتواند آن احساسات و انگیزه و را بازنمایی کند؛ متاسفانه بسیاری از کسانی که نویسنده هستند یا در جبهه نبوده اند و آن شرایط را درک نکرده اند و آن حسی که لازم است را نداشته اند.
مدیرکل هیأت مرکزی گزینش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطره ای از روزی که میخواسته به جبهه اعزام شود اشاره کرد و گفت: من برای اینکه خانواده ام راضی به رفتن به جبهه شوم سه روز اعتصاب غذا و شناسنامه ام را سه سال بزرگتر کردم، اینها را گفتم که به این برسیم که داستان های رزمندگان جنگ هر کدام قابلیت ساخت یک فیلم دارند.
وی با بیان اینکه تصویرسازی از جنگ باید توسط کسی که آن شرایط را تجربه کرده است صورت بگیرد، تصریح کرد: آن موقعیت را تنها کسانی می توانند درست به آن بپردازند که در آن حضور داشته اند، فیلمسازانی که در جنگ حضور نداشتند نمی توانند به آن شکل فضا را برای مردم تصویرسازی کنند؛ یا حس افراد در آن موقعیت را نمی توانند به مخاطب القاء کنند؛ کتاب ها و فیلم ها و نقاشی های مختلفی درباره جنگ هست ولی نسبت به آنچه در دفاع مقدس اتفاق افتاده متاسفانه بسیار کم است.
وی با بیان اینکه در ادبیات جنگ و پایداری کمتر به مقوله طنز توجه شده است، گفت: شب های عملیات داستان های بسیاری دارد که تنها به زبان طنز می شود به آن پرداخت؛ فیلم «لیلی با من است» یکی از هزار داستانی ایست که می شد روایت کرد. متاسفانه به مقوله طنز در دفاع مقدس کم پرداخته شده است، جنگ و جبهه ظرفیت زیادی در حوزه طنز دارد.
علی تن با بیان اینکه ایثار و از خودگذشتگی و توجه به آرمان ها و دوری از تکبر و غرور در میان رزمندگان شاخصه های اصلی هشت سال دفاع مقدس است، اظهار کرد: این فضای معنوی ایثار و گذشت را چگونه می شود ترسیم کرد؛ در آن فضا فخر، خودنمایی و کبر جایی نداشت و همه در هر پست و مقامی برادر بودند. روحیه دهه شصتی ها در جنگ تحمیلی نماد اسلام واقعی بود.
نظر شما