سید رضی عمادی، کارشناس مسائل منطقه و خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد رفتار عاقلانه ایران در برابر اسرائیل اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده یک بازیگر خردگرا در منطقه غرب آسیا است. بازیگر خردگرا در منطق روابط بین الملل بازیگری است که هزینه فایده می کند و اقدامی را که هزینه آن بیشتر باشد، انجام نمی دهد. طبیعتا جنگ اقدامی است که هزینه زیادی خواهد داشت هم برای طرفین جنگ و هم برای منطقه غرب آسیا چرا که این منطقه دیگر بیش از این توان و ظرفیت تنش آفرینی و هرج و مرج را ندارد.
وی با بیان اینکه با توجه به این ملاحظات جمهوری اسلامی کمتر به سراغ جنگ رفته و همواره سعی کرده از جنگ دوری کند و در دام جنگ هم گرفتار نشود، گفت: اما واقعیت امر این است که مدتهاست رژیم صهیونیستی در حال تلاش است تا جمهوری اسلامی را به جنگ بکشاند. معتقدم آنها تا حدودی هم در این زمینه موفق بودند، برخلاف خویشتن داری جمهوری اسلامی و تلاش برای عدم جنگ مستقیم با رژیم صهیونیستی اما نهایتا این اتفاق رخ داد و این امر به خاطر سیاست این رژیم بود.
توهم رژیم صهیویستی در عدم توانمندی پاسخگویی جمهوری اسلامی
این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی جنگ با جمهوری اسلامی را پیگیری می کرد که این پیگیری ناشی از برداشت اشتباه بود. برداشت اشتباه آنها این بود که این رژیم گمان می کرد جمهوری اسلامی اراده و توانمندی لازم را برای ضربه زدن و اقدام نظامی به این رژیم ندارد. این درک و برداشت اشتباه از رفتار نامناسب جمهوری اسلامی سر زد و آن رفتار همان خویشتن داری بیش از اندازه از طرف ما بود.
وی ادامه داد: ما باید در همان عملیات «وعده صادق۱» محکم تر عمل می کردیم به نحوی که طرف صهیونیستی متوجه شود جمهوری اسلامی از قدرت بازدارندگی برخوردار است. ما همچنان خویشتن داری و به وعده های غرب اعتماد کردیم و نتیجه این شد که رژیم صهیونیستی به این برداشت رسید جمهوری اسلامی، اراده یا توان ندارد؛ به همین منظور نتانیاهو اصطلاحی به نام نظم جدید در خاورمیانه را به کار برد چون تصور می کرد جمهوری اسلامی اراده و توان لازم را برای جنگ با این رژیم ندارد.
وعده «صادق ۲» در زمان مناسبی اتفاق افتاد
این استاد دانشگاه تاکید کرد: معتقدم نباید اجازه می دادیم این برداشت ایجاد شود با این اوصاف وعده "صادق ۲" در زمان مناسبی اتفاق افتاد و اگر بیش از این طول می کشید، قطعا به ضرر جمهوری اسلامی بود. عملیات «وعده صادق ۲» نشان داد جمهوری اسلامی هم اراده دارد و هم توانمندی؛ البته این عملیات تنها بخشی از توانمندی جمهوری اسلامی است و می تواند آسیب های جدی به رژیم صهیونیستی بزند.
سفرهای منطقه ای وزیر خارجه بخشی از همان خردگرایی جمهوری اسلامی
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: اکنون نیز سفرهای منطقه ای وزیر خارجه بخشی از همان خردگرایی جمهوری اسلامی مبنی بر این است که ما مایل نیستیم وارد یک جنگ گسترده شویم و منطقه غرب آسیا را مجدد به آشوب، درگیری و ناامنی بکشانیم بنابراین خواستار این هستیم که کشورهای منطقه برای جلوگیری از وقوع یک جنگ گسترده تلاش کنند. این امر بخشی از رفتار عقلانی جمهوری اسلامی است.
عمادی درباره اینکه پاسخ صهیونیست ها به ایران بعد از "وعده صادق ۲" چه خواهد بود؟، اظهار کرد: ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که صهیونیست ها بعد از حمله موشکی ایران در "وعده صادق ۲ " دچار یک شوک شدند زیرا تصور واکنش از سوی جمهوری اسلامی را نداشتند. آنها گمان می کردند جمهوری اسلامی برای اینکه نمی خواهد وارد جنگ شود باز هم به خویشتن داری خود ادامه می دهد. این شوک هم ناشی از اراده جمهوری اسلامی برای حملات موشکی شدید است که ۸۵ الی ۹۰ درصد آن از گنبد آهنین عبور کرد و هم ناشی از شدت ضربه تحمیل شده به آنهاست؛ یعنی ضرباتی که به پایگاههای نظامی وارد شده و ضرباتی که در فروپاشی سامانه پدافند هوایی رژیم نقش داشته، رژیم را در یک منگنه قرار داده که اگر حمله کند و جمهوری اسلامی پاسخ شدیدتر بدهد، تبعات بیشتری خواهد داشت.
پاسخ اسرائیل قطعی است زیرا خود را بازنده جنگ می داند
کارشناس مسائل خارجی با طرح این سوال که آیا رژیم صهیونیستی پاسخ خواهد داد؟، تاکید کرد: معتقدم این رژیم پاسخ خواهد داد اما نگران میزان کمک آمریکا است زیرا آنها بدون کمک آمریکا نمی توانند دست به این اقدام بزنند. دلیل این امر این است که هم نیروهای رژیم صهیونیستی بعد از یک سال جنگ دچار فرسودگی شده اند، هم سامانه پدافندی آنها جوابگوی موشک های ایران نبوده و آسیب پذیری آنها مشخص شده و هم اینکه می خواهد آمریکا را با خودش داشته باشند، یعنی بخشی از بازدارندگی رژیم صهیونیستی ناشی از حمایت خارجی است؛ بنابراین آنها ابتدا به دنبال این هستند که تکلیف این موضوع روشن شود.
وی با اشاره به اینکه آمریکا در آستانه انتخابات قرار دارد و آمادگی ورود به جنگ را ندارد افزود: بر همین اساس رفتار آمریکایی ها در شیوه واکنش نتانیاهو و کابینه او تعیین کننده است. در مجموع معتقدم صهیونیست ها واکنش نشان می دهند زیرا اکنون خود را بازنده جنگ می دانند، آنها برخلاف ضرباتی که به غزه و لبنان می زنند اما از آن طرف متحمل ضربات سنگینی هم از جانب حزب الله لبنان و هم از جانب جمهوری اسلامی شدند.
ادعای اسرائیل در حمله به تاسیسات و مراکز هسته ای کذب است
عمادی گفت: آنها که تا ۱۰ روز پیش مدعی نظم نوین در منطقه بودند، امروز در منگنه قرار گرفته اند و اکنون به نوعی خود را بازنده جنگ می دانند. صهیونیست ها شرایط کنونی را متناسب با اعتبار خود نمی دانند چون به هر حال یک قدرت هسته ای هستند. با وجود اینکه معتقدم رژیم صهیونیستی به حمله ایران پاسخ خواهد داد اما ادعای آنها مبنی بر حمله به تاسیسات، مراکز هسته ای و نیروگاه ها را کذب می دانم و چنین چیزی در دستور کار آنها نیست چون رژیم صهیونیستی الان متوجه شده اگر دست به این کار بزند، حتما با واکنش شدید جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد و این واکنش می تواند به مراتب هزینه و خسارت سنگین تری به این رژیم تحمیل کند از آن چیزی که این رژیم به جمهوری اسلامی تحمیل خواهد کرد.
این استاد دانشگاه ابراز کرد: معتقدم آنها در صورت پاسخگویی، پایگاه های نظامی ما را مورد هدف قرار خواهند داد و به تاسیسات و نیروگاه های ما آسیبی نخواهند رساند. این نکته را نیز باید گفت که در درون رژیم صهیونیستی اجماع نظر درباره چگونگی و کیفیت واکنش به حمله جمهوری اسلامی وجود ندارد.
کارشناس مسائل خاورمیانه در مورد ترور فرماندهان و رهبران جبهه مقاومت افزود: رژیم صهیونیستی مرتکب جنایت شده و فرماندهان مقاومت اعم از مقاومت فلسطین و لبنان را ترور کرده و اوج آن شهادت سید حسن نصرالله بود که قابل پذیرش نبود. هیچ یک از ما تصور نمی کردیم به این سادگی سید حسن نصرالله را از دست دهیم. بعد از شهادت نصرالله ما چهره دیگری از حزب الله لبنان را می بینیم، چهره ای که ضربه و آسیب می زند و حملات خود را شدت بخشیده و نه تنها دچار فروپاشی ساختاری و سازمانی و انسانی نشده بلکه قوی تر ظاهر می شود؛ هم انگیزه خونخواهی سید حسن نصرالله را دارد و هم از هدف اصلی خود یعنی توقف جنگ لبنان همراه با توقف جنگ غزه خارج نشده و حاضر نیست جنگ لبنان را در شرایطی ادامه دهد که جنگ غزه ادامه پیدا می کند.
تربیت نسل باور و ایمان در لبنان دستاورد رهبران حزب الله
وی در مورد حملات حزب الله لبنان بعد از شهادت سیدحسن نصرالله ادامه داد: این امر نشان می دهد که بعد از شهادت سید حسن نصرالله مقاومت لبنان هم ساختار سازمانی خود را حفظ کرده هم اراده و عزم جدی تری برای ضربه زدن به رژیم صهیونیستی و هم توانمندی لازم را دارد و امروز از این توانمندی استفاده می کند. آنها امروز در حال تعریف معادله ضاحیه در مقابل حیفا یا بیروت در مقابل تل آویو هستند. این بدان معنی است که مقاومت لبنان نه تنها دچار فروپاشی نشده بلکه اتفاقا تهاجمی تر اقدام می کند. دلیل اصلی این مسئله کارکردهای سید حسن نصرالله و دیگر فرماندهان حزب الله طی سه دهه گذشته هستند. آنها نسلی را پرورش دادند که این نسل باور و ایمان به مقاومت دارد، ترس از مرگ ندارد و شهادت را یک افتخار می داند، برای تمامیت ارضی خود ارزش قایل است و کیان خود را دفاع از اسلام تعریف کرده و تنها دفاع از کیان یک محدوده جغرافیای از لبنان تعریف نکرده است. همه اینها انگیزه هایی است که سبب می شود مقاومت همچنان پابرجا بماند و به رژیم صهیونیستی ضربه بزند.
حملات تهاجمی حزب الله بعد از شهادت سیدحسن نصرالله
وی تاکید کرد: مطمئنم حزب الله لبنان طی روزهای آینده ضربات شدیدتری نیز به حزب الله لبنان وارد خواهد کرد زیرا این رژیم از آسیب پذیری بالایی برخوردار است. از جمله آنها این است که سامانه پدافندیاش باز شده و دیگر آن کارآمدی سابق را ندارد. همچنین جمعیت آنها هویت ملی ندارند و با دو وعده رفاه و امنیت به این منطقه مهاجرت کرده اند. آنها امروز به چشم خود می بینند وقتی تهدید افزایش پیدا کند، ناامنی نیز افزایش و بنابراین مهاجرت معکوس شدت می یابد؛ همین طور رژیم صهیونیستی عمق ندارد و بسیار کوچک است و وقتی موشک باران شود هر جا ممکن است فرود آید. طبق برآورد خود آنها ۶۷ میلیارد دلار در جنگ یک ساله غزه خسارت دیده اند. این خسارت همچنان می تواند بیشتر و بیشتر شود. مقاومت به همه اینها آگاه است، بنابراین تسلیم نخواهد شد.
عمادی ادامه داد: آنها دیگر سراغ قطعنامه ۱۷۰۱ هم نخواهند رفت زیرا اجرا کردن آن در حال حاضر به ضرر مقاومت است؛ بنابراین حزب الله تهاجمی تر رفتار خواهد کرد تا به هدف خود که همانا متوقف کردن جنگ غزه است، دست پیدا کند. معتقدم ادامه جنگ به نفع رژیم صهیونیستی نخواهد بود، این شعار نیست بلکه حاصل مطالعه و تحلیل از محیط و شرایط جنگ و قدرت مقاومت به طور خاص قدرت جمهوری اسلامی و دیگر گروه های مقاومت است؛ معتقدم انشاءالله پیروزی های بزرگتری برای مقاومت اتفاق خواهد افتاد و شاهد پیروزی های بزرگتری از سال ۲۰۰۶ خواهیم بود.
حضور منتقدان جدی نظام اسلامی در نماز نصر/ هویت ملی و غیرت ملت ایران به وطن
وی در پاسخ به این سوال که آیا جنگ میان ایران و اسرائیل اتفاق خواهد افتاد یا خیر؟، گفت: معتقدم هیچ یک از طرفین جنگ گسترده را نمی خواهند و به این سمت حرکت نخواهند کرد. معتقدم آسیب پذیری جمهوری اسلامی از اسرائیل کمتر است زیرا جمهوری اسلامی چیزی به نام هویت ملی دارد که این مسئله بسیار مهمی است. وقتی نماز جمعه به امامت مقام معظم رهبری اقامه می شود، حتی برخی از کسانی که انتخابات را تحریم می کنند و نقد جدی به نظام جمهوری اسلامی دارند، معتقدند باید در نماز شرکت کرد چون پای وطن در میان است. شما چنین چیزهایی در میان صهیونیست ها نمی بینید چرا که جمعیت بومی نیست بلکه غیربومی و عاریهای است.
تحلیل شرایط منطقه براساس واقعیت های میدانی و نظامی به دور از شعار
عمادی خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی اگر آمریکا را با خود همراه کند، بدون تردید بازنده بزرگ جنگ خواهد بود. جان مرشایمر، نظریه پرداز رئالیسم تهاجمی روابط بین الملل تحلیل کرده بود در صورت جنگ گسترده میان ایران و اسرائیل بازنده اصلی اسرائیل خواهد بود. در جنگ اسرائیل اگر آمریکا دخالت کند، آن بازنده نیز آمریکا خواهد بود نه جمهوری اسلامی. باید به این موارد در تحلیل های خود دقت کنیم و فارغ از اینکه دچار شعار یا ضعف شویم بر اساس واقعیت های میدانی، نظامی و اجتماعی طرفین جنگ را مورد ارزیابی قرار دهیم.
نظر شما