به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از آذربایجانغربی، ادبیات کودک و نوجوان به شاخهای از ادبیات گفته میشود که به مخاطبان جوان و کودکان اختصاص دارد و این نوع ادبیات شامل طیف وسیعی از ژانرها و قالبها میشود، از جمله داستانهای کوتاه، رمانها، شعرها، و کتابهای تصویری.
زبان ساده و قابل فهم،جذاب و تخیلی بودن، داشتن پیامهای آموزشی و اخلاقی از جمله ویژگی های ادبیات کودک و نوجوان است.
همچنین تصاویر بخشی جداییناپذیر از ادبیات کودکان است که به جذابیت و فهم بهتر داستان کمک میکند. اهمیت ادبیات کودک و نوجوان توسعه زبان و مهارت خواندن است و این کتابها به بهبود دایره لغات و تقویت مهارتهای خواندن کودکان کمک میکنند.
داستانهای خیالی و ماجراجوییها خلاقیت و قدرت تخیل کودکان را تقویت میکنند و کتابها میتوانند به کودکان کمک کنند تا احساسات خود و دیگران را بهتر درک کنند و با مسائل اجتماعی و فرهنگی آشنا شوند.
مصطفی رحماندوست، ظهر شنبه در نشست تخصصی ادبیات کودک و نوجوان ارومیه، گفت: زبان کودکان، زبان شعر و قصه است و نوشتن در این حوزه باید ساده باشد.
وی با بیان اینکه دنیای کودکان، دنیای خیال است، افزود: در قدم اول برای اینکه کودکان شعر و قصه بگویم باید وارد دنیای خیال آنها شویم و خیال، تنها راه ارتباط موثر با کودکان است.
رحماندوست ادامه داد: بهرسمیت شناختن تفاوت کودکان مهم است و باید به این موضوع در نوشتن و قصهگویی توجه کنیم و آنجا که واقعیت تمام میشود، هنر با حضور خیال شروع میشود و تخیل عامل ایجاد لذت و خاطره است.
وی افزود: زبان خدا هم زبان قصه بوده و قرآن زبانش، زبان شعر است و ۲۶۷ قصه در قرآن وجود دارد.
رحماندوست افزود: نویسنده و شاعر حوزه کودک و نوجوان باید فولکور منطقه را مطالعه کند و حتماً با ادبیات عامیانه آن سرزمینها باید مانوس باشیم.
نام «استاد رحماندوست» یادآور خاطرات شیرین کودکی است
عباس مکرم نیز در این مراسم گفت: نام استاد رحماندوست یادآور خاطرات شیرین کودکی است و ما مفهوم شعر را در کودکی با شعرهای استاد یاد گرفتیم.
وی افزود: این برنامهها و نشستهای تخصصی با حضور نویسندگان مطرح کشوری، برای گسترش فرهنگ و ادبیات مخصوصاً در نسلهای حاضر موثر باشد.
رحماندوست ادامه داد: شعرهای رحماندوست همه از دل سرچشمه گرفته که به دل ما نیز نشسته است.
مصطفی رحماندوست شاعر جهانی و توحیدی است
مصطفی قلیزادهعلیار، شاعر و پژوهشگر ارومیهای نیز در این مراسم گفت: استاد مصطفی رحماندوست امروز از شاعران جهانی ایران و وارث شاعران حکیم بزرگ ایرانی از جمله نظامی، فردوسی است، آنان به زبان فاخر فارسی برای انسانها درس زندگی و توحید میگفتند، است، امروز مصطفی رحماندوست با زبان و حس و خیال کودکانه همان راه را ادامه میدهد.
اعر و پژوهشگر ارومیهای گفت: شعر مشهور او «صد دانه یاقوت» نمونه این راه روشن به شمار میرود.
وی ادامه داد: ما امروزه در ایران شاعران و فرهیختگانی داریم که جهانی هستند ولی آنطور که شایسته است نتوانستیم بشناسانیم.
قلیزاده گفت: در آذربایجانغربی از دهه ۲۰ شعر کودک بوده و شاعره معلم ارومیهای شادروان «مریم جهانگیری» در سالهای ۱۳۲۵ و ۱۳۲۶ چنین شعرهایی سروده که در مدارس به صورت سرود اجرا میشده است.
گفتنی است؛ پرسش و پاس توسط علاقهمندان به نویسندگی و شعر، تجلیل از فعالان این حوزه، اجرای پرتره مصطفی رحماندوست توسط دانشجوی هنرمند، از برنامههای جنبی این ویژه برنامه بود.
همچنین نشست تخصصی ادبیات کودک و نوجوان به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی با همکاری دانشگاه آفاق در سالن جلسات خانه مطبوعات استان برگزار شد.
در پایان این نشست از مصطفی رحماندوست، نویسنده حوزه کودک و ادبیات تجلیل شد.
نظر شما