نقش کلیدی مسجد در ارتقای فرهنگ عمومی

حجت‌الاسلام کبیریان با اشاره به نقش اثربخش مساجد در ارتقای فرهنگ عمومی جامعه، گفت: مسجد، بهترین پناهگاه و مکان برای رفع نیازهای معنوی و مادی و مرکز ارائه خدمات اجتماعی و کمک رسانی به افرادی که نیاز به کمک دیگران دارند، است، اگر این کارکردها تقویت شود، گامی در جهت تقویت فرهنگ عمومی جامعه برداشته شده است.

حجت الاسلام «محمد حسین کبیریان»، به مناسبت ۱۴ آبان روز فرهنگ عمومی در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به نقش مساجد در ارتقای فرهنگ عمومی جامعه اظهار کرد: مسجد از صدر اسلام تاکنون به عنوان مرکزی برای ترویج دین محسوب و همه مسائل در مسجد تدبیر می شده است، از بیان احکام، تفسیر آیات قرآن کریم تا قضاوت و حل و فصل مشکلات مردم محل انجامش در خانه خدا بود و نمازگزارانی که در این مکان حضور پیدا می کردند، علاوه بر آنکه مسائل عبادی را در فضای مسجد از امام تراز می آموختند، مسائل مورد نیاز روز را هم در این مکان مقدس فرا می گرفتند.

مدیرحوزه های علمیه خواهران استان تهران بیان کرد: شناخت نحوه تعامل با خدای متعال و بندگان و قشر متدین جامعه خود به خود برای انسان ارتقای فرهنگ بوجود می آورد، به این معنا که حضور در جماعت و تمرین تعامل با مردم می تواند هم موجب ارتقای فرهنگ خود شود و هم سبب ارتقا فرهنگ دیگران.

وی ادامه داد: اگر فرهنگ با مبانی ارزشی آن جامعه و با منطق و عقل و خرد، همگام باشد، آن جامعه به سمت کمال، تعالی و ترقی می رود و در غیر این صورت، جامعه دچار انحطاط و در نهایت سقوط و فروپاشی فرهنگی، سیاسی و سپس تمدنی می شود. از طرفی مذهب به عنوان امری فراگیر، نقش بسیار مهمی در ارتقای فرهنگ عمومی دارد و متغیرهایی همچون مساجد، روحانیون، هیأت های مذهبی، جلسات قرآنی به تنهایی می توانند فرهنگ عمومی را تحت‌الشعاع قرار دهند.

مسجد مرکز فرهنگی است

 حجت الاسلام کبیریان تأکید کرد: مسجد، مرکزی فرهنگی است که مردم را در شبانه‌ روز، پنج نوبت یا حداقل سه نوبت به ‌سوی خود فرا می‌ خواند و فرهنگ را ارائه می‌ دهد و به ‌جای تکیه بر امتیازهای ظاهری و اختلاف‌های قومی، بر ویژگی‌های مشترک تأکید می کند و ارزش‌های اجتماعی مشترک انسان‌ها را در قالب فطری و الهی حیات می بخشد. این جهت‌ دهی از روزهای آغازین صدر اسلام در سخنرانی ها و گفت‌گوهای پیامبر(ص) با مردم و قبایل مختلف آغاز شد و معیارهای جدیدی برای بشریت به همراه داشت که مهم‌ترین آنها ارزش‌گذاری بر مبنای تقوا و پرهیزگاری است. پیامبر اکرم (ص) افرادی را که پرورش یافته مکتب فرهنگی خود او بودند، برای ارائه راه و روش و فرهنگ درست اسلام به مردم، در مناطق و مساجد اعزام می کردند، تا از این طریق فرهنگ عمومی جامعه را ارتقا دهند.

وی در ادامه بر لزوم اهتمام به کارکردهای مسجد در عصر کنونی تاکید کرد و گفت: در حال حاضر هم مسجد، بهترین پناهگاه و مکان برای رفع نیازهای معنوی و مادی و مرکز ارائه خدمات اجتماعی و کمک رسانی به افرادی که نیاز به کمک دیگران دارند، است، اگر این کارکردها تقویت شود، گامی در جهت تقویت فرهنگ عمومی جامعه برداشته شده است، البته اگر بخواهیم مسجد را درحد یک مجموعه در حد تراز برسانیم باید این توقعات را از آن داشته باشیم.

نقش کلیدی امام جماعت در ارتقای فرهنگ عمومی

مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران با اشاره به اینکه امام جماعت به عنوان شخصیت جامع الاطراف و آگاه به مسائل اجتماعی و مسائل دینی هم می تواند نقش تعیین کننده در ارتقای فرهنگ عمومی جامعه داشته باشد، تصریح کرد: هیات امنا و ارکان مسجد هم باید افرادی دغدغه مند باشد و شرایط را برای جذب قشر جوان به مساجد فراهم نمایند. پایگاه‌های بسیج مساجد هم وظیفه خودشان را در راستای جذب جوانان و تقویت روحیه بسیجی و جهادی جوانان پیش ببرند، از طرفی نمازگزاران در مسجد دست به دست هم دهند و برای تحقق موضوع مهم ارتقای فرهنگ عمومی تلاش  کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: هرچند حضور در مسجد مایه برکت و ارتقای فرهنگ است، اما نداشتن همکاری و تعامل نمی تواند مسیر موفقیت در این موضوع را فراهم کند، توقع این است که با تدبیر و با همکاری نهادهای متولی و مسئول توجه ویژه برای جذابیت و  فعال سازی مساجد صورت گیرد. زیرا که امام خمینی(ره) هم مسجد را سنگر دانستند که باید در برابر هجمه های دشمنان و شیطان تقویت شود.

کد خبر 1788332

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha