به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست خبری «منظومه سیمرغ (قاف)» پیش از ظهر امروز (دوشنبه، ۱۴ آبان ماه) با حضور فرهاد فخرالدینی آهنگساز و رهبر ارکستر، آرش امینی مدیر هنری و رهبر ارکستر و حبیب صبور تهیهکننده و مصطفی جعفری در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این نشست «حبیب صبور»، تهیه کننده منظومه سیمرغ (قاف) توضیح داد: پروژه سنگینی بود و در حدود ۶ ماه درگیر آن بودیم؛ ۲ سال پیش این پروژه توسط آقای فخرالدینی نوشته و کار از ۶ ماه پیش شروع شد. مسیر پر فراز و نشیبی را طی کردیم تا به این نقطه رسیدیم؛ امیدوارم این پروژه بتواند در عرصه موسیقی کلاسیک تاثیرگذار باشد و باعث آشتی مخاطب با این نوع از موسیقی و تربیت گوش مخاطب شود.
در ادامه این نشست «آرش امینی»، مدیر هنری ارکستر درباره پروژه «منظومه سیمرغ (قاف)» اظهار کرد: این پروژه دو سال بر اساس منظومه «منطق الطیر عطار نیشابوری» و داستان سیمرغ آغاز شد؛ استاد فخرالدینی این اثر را بر اساس تصحیح «شفیعی کدکنی» در ۵ مومان و برای ارکستر سمفونیک و کر با ۲ خواننده ساخته اند.
در ادامه این نشست «مصطفی جعفری»، حامی پروژه «منظومه سیمرغ»گفت: رویکرد فرهنگی و هنری کرمان موتور در موج جدید مسئولیت اجتماعی از جغرافیای استان کرمان خارج شده و با حمایت از آثار ملی در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی خود گام برمی دارد.
در این نشست «فرهاد فخرالدینی»، آهنگساز و رهبر ارکستر درباره «منظومه سیمرغ» توضیح داد: اشعار این منظومه بر اساس تالیف شفیعیکدکنی از «منطقالطیر عطار» است و وزن شعر «فاعلاتن، فاعلاتن، فاعلات» است که اغلب مثنوی های بر این وزن نوشته شده اند. طبیعتا کلام با یک وزن مشخص از نظر ایجاد تنوع مشکلاتی را بر سر راه آهنگساز قرار می دهد که تمهیداتی برای آن اندیشیده شده که از این محدودیت رهایی پیدا کنید. در کار آهنگسازی این مسایل وجود دارد و من برای ایجاد تنوع در کار از آن استفاده کردم.
این آهنگساز و رهبر ارکستر درباره خوانندگان در منظومه سیمرغ ابراز کرد: این اثر خواننده ای می خواهد که با موسیقی بین المللی آشنایی داشته باشد و فقط بر حافظه خود متکی نباشد؛ در واقع در موومان های مختلف و مدلاسیون های متنوعی که در اجرای کار اتفاق می افتد خواننده باید با نت آشنا باشد و سابقه نوازندگی داشته باشد که بتواند کار را پیش ببرد. مهدی محمدی و علی تفرشی خوانندگان این اثر هستند.
فرهاد فخرالدینی درباره ارکستر اجرا کننده «منظومه سیمرغ» تأکید کرد: سازبندی این اثر بر اساس ارکستر سمفونیک هست و کار مشخص است؛ ارکستر سمفونیک سازهای کاملی دارد و همچنین گروه کر آلتو، سوپرانو، تنور و باس نیز آن را همراهی می کنند.
این آهنگساز و رهبر ارکستر خاطرنشان کرد: موسیقی اصیل ایرانی اعتدال نیافته است ولی در موسیقی غرب نتها تعدیل شدهاند، پرده های موسیقی ما یک پرده های خاصی هستند که در دستگاه های مختلف دارای گرایش های خاصی هستند اما در موسیقی مغرب زمین که در ارکستر سمفونیک تعریف می شود نت ها جا به جا می شوند. ما در این اثر فواصل ۱۲ نیمپرده موسیقی غربی را متناسب برای اجرای این اثر تعدیل کردیم.
فخرالدینی یادآور شد: فرهنگ ما فرهنگ غنی است که همبستگی هنرها در آن قابل پنهان کردن نیست. شعر، موسیقی، معماری و حتی فرش ما با یکدیگر پیوند نزدیکی دارند.
این آهنگساز و رهبر ارکستر درباره کناره گیری از فعالیت هنری در سال های اخیر توضیح داد: بیشتر عمر من در کلاس درس، ارکستر، آهنگسازی و استودیو صرف شده است، اگر راهی را می بندم یکی راه دیگری را به روی خودم باز می کنم، موقعی که با ارکستر کار نمی کنم کتاب می نویسم، در زمان کناره گیری از کار کتابی نوشتم که در آن تجربیات ام در زمینه های مختلف را در اختیار دیگران قرار می دهم. نیت من همیشه خیر بوده است.
امینی درباره اجرای منظومه سیمرغ گفت: این اثر با موسیقی اصیل ایرانی حرکت می کند به موسیقی جهانی و با هر ارکستری در جهان قابل اجرا است و یکی از ظرایفی که دارد شعر ایرانی است که با ارکستراسیون اجرا می شود.
فخرالدینی درباره وضعیت کنونی موسیقی ایران خاطرنشان کرد: در همه جای دنیا از موسیقی حمایت میشود چرا که موسیقی نیازمند حمایت دولتهاست؛ دوری چند ساله من از اجرا نارضایتی من بود زیرا حمایتی نمیشد پس ترجیح دادم کنارهگیری کنم. انتظار هنرمندان موسیقی از دولتها این است که از موسیقی حمایت کنند، با اهالی موسیقی تقابل نکنند و شان هنرمندان موسیقی را حفظ کنند. متاسفانه موسیقی ایران علمی نشده است.
نظر شما