کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد

در جریان برگزاری شصت و دومین همایش اهدای جایزه البرز، ضمن تقدیر از ۵۱ نخبه دانش‌آموزی در رشته‌های مختلف، سخنرانان بر این مساله تاکید کردند که پیشرفت آینده کشور در گرو تلاش شما دانش‌آموزان نخبه است.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان: مراسم اعطای شصت و دومین جایزه البرز در بخش دانش‌آموزی، صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۵ آبان ماه) در محل هتل ارم تهران برگزار شد.

«علیرضا کاظمی» در این همایش طی سخنانی خطاب به دانش‌آموزان برگزیده جایزه البرز گفت: این افتخاری که نصیب شما شده یقیناً مسئولیت سنگینی برایتان به همراه دارد؛ خانواده‌های شما همراهی‌ و کمکتان کردند تا سطح بالا و برجسته از مراتب علمی را کسب کنید.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: مرحوم «حسینعلی البرز» نگاه خلاقانه و متفاوتی به ارتقای تعلیم و تربیت طی آن سال‌ها داشت؛ با خود می‌اندیشیدم که چرا او چنین فکری به ذهنش رسیده است؟ علت این امر بسیار مهم است. آنچه که امروز مورد نیاز جامعه ماست در دو بحث قابل بحث است و شاید آن زمان هم اینگونه بود؛ یعنی در کنار همه اقداماتی که امروز ما در نظام تعلیم و تربیت و رشد و شکوفایی دانش‌آموزان و نسل آینده‌مان در حال انجام‌اش هستیم؛ این نگاه است که اهمیت دارد و اساسا جامعه زمانی پیشرفت می کند که بتوانیم الگوهای خوب و دقیقی را به جامعه عرضه کنیم، معمولا هم در آن دوران دسترسی‌ها کمتر به فضاهایی به این صورت وجود داشت.  

وی گفت: ما نیاز به الگو داریم، جامعه به الگوها نگاه می‌کند و از آنها درس گرفته و پیشرفت می‌کند؛ از جمله امور و کارهایی هم که مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) طی این سالها جامعه را متوجه آن کردند بحث الگوسازی و قله‌سازی در همه زمینه‌ها بوده است به ویژه برای نسل نوجوان و جوان که در این عرصه یکی از اقدامات خلاقانه و نوآورانه و مبتکرانه و منحصر به فرد کار مرحوم «حسینعلی البرز» بود که تا امروز ماندگار و باقی است.

کاظمی با بیان اینکه ما چاره‌ای نداریم جز اینکه برای شتاب‌بخشی به حوزه علم و پیشرفت، این استعدادها را شناسایی کنیم و از سوی دیگر با انگیزه‌هایی که می‌توانیم نسبت به این بخش‌ها داشته باشیم در این روند شتاب‌بخشی کنیم، قطعا هیچ انگیزه‌ای بالاتر از این نیست که یک دانش‌آموز را در این تراز انتخاب و به جامعه معرفی کنیم، این ارزش دارد و در نتیجه اگر جایزه ملی البرز ارزش پیدا می‌کند از این منظر بسیار اهمیت دارد و واقعا می‌تواند به ارتقای سطح علمی نظام جمهوری اسلامی ایران و در دستیابی به قله‌های رفیع علم کمک شایانی کند، شناسایی و معرفی این قله‌ها به تنهایی شتاب‌دهنده است.

علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش در شصت و دومین جایزه البرز

وی در ادامه خطاب به دانش‌آموزان برگزیده جایزه البرز گفت: کار امروز شما فراتر بود؛ سخنانی که اساتیدِ برگزیده جایزه البرز در دهه‌های پیش از انقلاب بیان کردند عینا الگوسازی و الگوگیری در تحقق فرمایشات رهبری بود؛ بنابراین من به عنوان سکان‌دار عرصه تعلیم و تربیت همه مراتب تقدیر و تشکر خودم را از اینکه ۶۲ سال این مسیر را پر افتخار ادامه دادید و این پرچم را برافراشته نگاه داشته و توسعه دادید اعلام می‌کنم.  

نسبت به مناطق و نقاط محروم نیز نگاه تحلیلی داشته باشیم

وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: تلاش ما در عرصه‌های نخبگانی متفاوت را می‌ستاییم و قطعا کمک می‌کنید تا این نوع نگاه‌های متفاوت در فضای عمومی و کلان جامعه ایجاد شود؛ از سوی دیگر باید نسبت به مناطق و نقاط محروم نیز نگاه تحلیلی داشته باشیم و اینکه ببینیم در طول این ۶۲ سال چه‌قدر توانسته‌ایم استعدادهای مناطق محروم را شناسایی، برجسته و به آنها میدان داده و عزت نفس دهیم تا زمینه‌های رشد و شکوفایی را طی کنند، امروز بهترین استعدادها در مناطق محروم ما نهفته است.

وی گفت: نکته دیگری که در این مجال می‌خواهم مطرح کنم و البته همه اساتید و حجت‌الاسلام خاموشی نیز به آن اشاره کردند این است که واقعا انسان باید پا روی نفس‌اش بگذارد، این سخن مقام معظم رهبری در روز ۱۲ آبان در دیدار با دانش‌آموران است، ایشان جملات ماندگاری گفتند که باید به آنها توجه کنید که این راه را نمی‌شود پیمود مگر با ایمان و راه خدا؛ البته که پا روی نفس گذاشتن و گذشتن از لذت های زودگذر دنیوی و چشم‌پوشی کردن کار آسانی نیست اما شما موفق هستید و موفق خواهید شد و اطیمنان دارم در آینده‌ای نَه چندان دور شما روی این سِن خواهید ایستاد و مردم برایتان کف خواهند زد و به شما افتخار می‌کنند و الگو برای نسل بعدی خودتان خواهید بود، همان طور که امروز شما تمثال چهره‌های پر افتخار و مفاخر جمهوری اسلامی و چهره‌های ماندگار را بر در و دیوار شهر می‌بینید روزی تمثال شما را خواهیم دید و فقط کافی است که همان همت بلند و چشم انداز را برای خودتان ترسیم کنید.

در ادامه این مراسم پوستر فراخوان جایزه البرز نخبگانی ۱۴۰۴ که در اردیبهشت ماه سال آینده برگزار می‌شود، رونمایی شد.

رونمایی از پوستر شصت و سومین دوره جایزه البرز

کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد

بخش بعدی این همایش اختصاص به سخنرانی حجت‌الاسلام «سید مهدی خاموشی» رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه داشت.

وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اینکه در دورانی که دزفول موشک‌باران می‌شد ما قدرت دفاع نداشتیم، اظهار کرد: آنها مسلسل های ضدهوایی می‌زدند و ما نظاره‌گر بودیم و حتی با توپخانه‌های دوربرد ما را می‌زدند، اما امروز دشمن صهیونیستی و آمریکایی سلطه‌گر اعتراف دارد که ایران در آفند و پدافند زبانزد جهان شده و جزو چند قدرت اول جهان است؛ این اتفاق نیفتاد مگر با کار و فعالیت علمی شما؛ کار و دقت بالای بچه‌های ریاضی، مهندسی، هوا و فضا و دوستانی که در قبضه‌های سلاح‌های پرتاب‌گر وارد هستند و تبحر دارند، آنها می‌دانند و می‌بینند که محاسبات حرف اول را می‌زند و این عرصه را با دقت انجام می‌دهند لذا امروز مفتخریم که آسمان و سرزمین و مرزهای امنیتی ما با کار علمی فرزندان این مرز و بوم گسترش یافته است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: ما اکنون از سرزمین‌های مسلمین، از غزه مظلوم، لبنان ستمدیده، یمن مظلوم، عراق شرحه شرحه شده از چکمه‌های نظام سلطه دفاع می‌کنیم، ما اینجا با قدرت می‌گوییم که آمریکا در قبال کار علمی که فرزندان این مرز و بوم دارند هیچ غلطی نمی‌تواند بکند و ما نظاره‌گر پیشرفت و قدرت آنها هستیم.

حجت‌الاسلام خاموشی با اشاره به حدیث «العلم سلطان» اظهار کرد: این یعنی علم قدرت می‌آورد؛ مرحوم البرز ۶۲ سال قبل این جایزه را تدبیر کرده و موسسه فرهنگی شکل داده تا بگوید سرمایه من که تولید خودم بود و با عرق جبین و کَدِّ یمین فراهم کرده بودم و هیچ رانتی در این زمینه به من کمک نکرد و از امکانات ویژه استفاده نکردم در اختیار تمام فرزندان ایران قرار می‌دهم؛ هدف مرحوم البرز رفع آلام بشری و ارتقای دانش بشر و مرزهای دانش در ایران و سپس عالم بود و این اتفاق سال به سال بر رونق‌اش افزون می‌شد.

وی خطاب به دانش‌آموزان برگزیده جایزه البرز ادامه داد: آینده از آن شماست و باید این کارها ادامه یابد و در افق و تراز علمی بالا قرار گیرد و جهان به وجود شما افتخار کند؛ امروز اگر از بوعلی سیناها، فارابی‌ها و دانشمندان علوم مختلف یاد می‌کنیم به دلیل آن است که علقه به خاکی داریم که علم و دانش در آن کهن است و تاریخ عمیقی دارد، ایران با علم گره خورده است؛ من در سفری که به یکی از مراکز دین‌شناسی اتریش داشتم گفت‌وگویی با مسئول آن مرکز داشتم، این شخص مطلبی را گفت از جمله اینکه شما «ربع رشیدی» را داشتید و دروازه علم به اروپا شما بودید.

حجت‌الاسلام خاموشی گفت: امروز هم دوباره این تمدن‌سازی مورد تاکید مقام معظم رهبرست و ایشان می‌فرماید که نسل جوان باید این تمدن‌سازی را ادامه دهد و کار کند؛ بنابراین توصیه من این است که علم را برای خدا یاد بگیرید، خدا به شما قدرت دید داده است، پیر که شوید دیگر دیدتان کار نمی‌کند، خدا به شما قدرت بازو و قلم داده است، خدا به شما تعقل و تفکر داده است، علم را برای خدا بخوانید؛ در حدیث است که: «علم نوری است که خداوند به قلب هر کس که بخواهد می افکند»؛ در نتیجه این نعمت و توانایی بالایی است. از سوی دیگر در روایت داریم که زکات علم نشر آن است، در گذشته دانشمندان می‌نوشتند و مکتوب می‌کردند، امروز اما ابزارهای صوتی و تصویری به شما کمک بسیاری می‌کند و زحمات سابق تحمیل نمی‌شود که زیر نور شمع کار کنید، بنابراین امروز نباید تنبلی کنید؛ پس علم نافع را باید انتخاب کنید، دوم باید این علم نافع به دیگران نفع برساند.

کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: شما باید انقلاب کشور ایران را بسازید، کسی بیرون از مرز نمی‌آید تا ناترازی‌ها را حل کند، در کشور ما در طول سال قریب بر ۳۰۰ روز آفتاب داریم، چرا نباید انرژی فسیلی را برای خودمان نگه نداریم و از این نیروی خدادادی استفاده نکنیم؟ استعداد ما توانایی صادرات انرژی سبز را دارد؛ ما توانایی داریم؛ بنابراین شما باید ناترازی انرژی را حل کنید، ما هم در سازمان وقف اعلام کردیم که می‌خواهیم قریب بر ۵۳ مگاوات برای نیروگاه‌ها کمک کنیم.

وی ادامه داد: مساله دوم این است که اگر صحبت از علم نافع می‌شود مسائل مختلفی هم مطرح می‌شود، چرا در تجهیزات پزشکی باید نیاز به خارج داشته باشیم؟ توسز شما می‌شود این خوداتکایی ایجاد شود، ما تنها نقطه‌ای از نقاط دانش بنیان در کشور هستیم، دیروز دو ماهواره بخش خصوصی ما از ایستگاه فضایی روسیه به آسمان پرتاب شد و گفتند در آینده نزدیک نیز ماهواره دیگری پرتاب می‌شود، در طول سه سال اخیر با این دوماهواره در مجموع تعداد ۱۵ ماهواره پرتاب شد، چرا ما نباید ماهواره در لایه‌های مختلف فضا داشته باشیم؟ در این عرصه فعالان عرصه هوافضا باید کار کنند.

حجت‌الاسلام خاموشی گفت: نکته بعد در علم نافع مساله امنیت قضایی است، در امنیت قضایی بسیاری از دوستان قدرت دارند و باید وارد شوند، بحث دیگر در علم نافع این است که نباید در دنیا فناوران بر ما تسلط داشته باشند، خود ما باید این تسلط را ایجاد کنیم و پلتفرم‌های جهانی را ایجاد کنیم، برخی ایرانیان مقیم خارج این کار را انجام داده‌اند و امر پیچیده‌ای نیست، این الگوریتم‌هایی است که شما از علم خودتان می توانید تولید کنید، این عرصه جزو لاینفک زندگی بشر است و دوستانی که اینجا جایزه گرفتند رسالت دارند که در حوزه فناوری این مشکل را حل کنند، زندگی بشر امروز بدون فناوری پیش نمی‌رود.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: نکته دیگر ارزان‌سازی محصولات مورد نیاز مردم با جریانات علمی است، سوال این است که چرا ما در درمان‌های برخی از بیماری‌ها با قیمت‌های بالا مواجهیم؟ ما می توانیم این مساله را حل کنیم و در این راستا در حال حرکت هستیم؛ باید جریان درمان را اصلاح کنیم و این همان علم نافع است، اینکه فقط مدرک گرفته شود کافی نیست، باید در علم نافع تلاش شود.

وی تصریح کرد: علم نافع برای انسان‌های مومن، فرهیخته و آخربین و آخرت‌طلب است؛ خداوند فرمود: «إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِیَ الْحَیَوَانُ»؛ آخرت آن زندگی اساسی است. از آدم تا زمان حال قریب و همه انبیایی که آمدند، این موارد همه از سوابق تاریخی است؛ از اسلام تاکنون ۱۴۰۳ سال شمسی طی کرده‌ایم، عالم نشئات مختلف دارد، کسانی که در هزاره‌های قبل بودند اکنون در برزخ هستند و در آخرت در جوار حق متعال در قیامت خواهند بود، علم نافع باید شما را به سمت باورمعادی و خداباوری و به سمت ایمان مستحکم پیش ببرد، این ایمان سبب می‌شود که خودش و خانواده و کشور را پیش ببرد اما انسانی که دارای ایمان نباشد ولو اینکه عالِم باشد مجیزگوی نظام سلطه و شیطان اکبر می‌شود، ما باید انسان‌های مومن داشته باشیم، پس علم نافع پیشرفت‌دهنده شما در مسیر معنویت و خداباوری خواهد بود. شهیدان ما چنین بودند؛ حاج قاسم و دیگر سرداران ما چنین بودند، آنها باورمعاد بودند و برای خدا زندگی کردند و به جهت جهاد الی الله حرکت کردند.  

در ادامه این همایش از سه تن از برگزیدگان جایزه البرز در سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۵ با اهدای تابلوی نفیس تقدیر به عمل آمد؛ در ابتدا «مهرانوش مفیدی» برگزیده جایزه البرز در سال ۱۳۵۳ در سخنانی گفت: دریافت این جایزه برای من بسیار انگیزه‌بخش بود چراکه خود مرحوم البرز به قائمشهر آمد و جایزه را که ۳ هزارتومان بود و در آن زمان مبلغ زیادی بود به من اهدا کرد، من امیدوارم که برای بچه‌های عزیز همین انگیزه‌ها ایجاد شود، ما باید جوانان خود را تشویق کنیم، یادم هست که پس از دریافت این جایزه پدرم برایم حساب باز کرد.

همچنین در ادامه «حمیرا حاج سید جوادی» برگزیده جایزه البرز در سال ۱۳۵۵ گفت: آن سالی که من این جایزه را دریافت کردم در واقع به رشت موقتا مهاجرت کرده بودیم و به من ناگهان اطلاع دادند که این جایزه را برنده شدم، مبلغی که به من اهدا شد دو هزار تومان بود؛ راست‌اش علاقه به علم و دانش در خانواده ما ریشه‌دار است چراکه خانواده‌ام فرهنگی بودند، توصیه من به برگزیدگان آن است که در کنار علم و دانش حتما پشتکار داشته باشند تا بتوانند به آن اهداف برسند و واقعا کارهایشان برای خدا باشد.

در بخش دیگر این همایش «محمدحسین نوربالا تفتی» برگزیده جایزه البرز در سال ۱۳۵۵ که امروز رکورددار جراحی پیوند کلیه در جهان است، طی سخنانی گفت: آن سالی که من جایزه گرفتم در یزد رتبه اول را کسب کردم و رتبه ششم در کنکور شدم؛ ما در روستایی به نام «تفت» در بیست کیلومتری یزد زندگی می‌کردیم که در آن زمان جاده‌اش نه آسفالته بودیم و نه برق و تلفن داشت؛ یک دبیرستان داشتیم و من می‌دانستم وقتی به تهران بیایم به خیابان امیرآباد شمالی کوی دانشگاه خواهم رفت و به ما به عنوان دانشجو خوابگاه به همراه ۳۰۰ تومان کمک‌هزینه تحصیلی می‌دهند که این مبلغ اضافه بر زندگی ما بود، اما مشکل بزرگ‌تر من این بود که برای رسیدن به این چیزها دو تا سه هفته زمان لازم بود ضمن اینکه ۱۰۰ تومان پول لازم بود تا از یزد به تهران بیایم و این ۱۰۰ تومان را نداشتم و چنین پولی در کار نبود، در نتیجه در طول یک ماه و نیم در همان روستا و جاده‌ای که یک مهندس روسی مشغول نقشه‌برداری از آن بود تا به کوهپایه شیرکوه برسد کارگری کردم و آن صدتومان را به دست آوردم و به تهران آمدم.

کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد

وی ادامه داد: ما مشکلات زمان خود را داشتیم، بی‌شک برگزیدگان جایزه امروز هم مشکلات زمان خودشان را خواهند داشت، هیچ وقت قرار نیست که دنیا بدون مشکل باشد، هزار سال قبل رودکی این چنین سرود: «هموار کرد خواهی گیتی را؟ گیتی‌ست، کی پذیرد همواری»؛ این ابیات را خواندم تا بگویم شاید شما هم در اطراف خودتان تاریکی و ناامیدی ببینید اما افق‌های دوردست همیشه روشن هستند و لازم است که شما به افق‌های دوردست نگاه کنید و آرزوهایتان را بلندتر در تصور آورده و با پشتکار تلاش کنید و مطمین باشید که به آنها می‌رسید.

دکتر نوربالا تفتی خطاب به دانش‌آموزان برگزیده جایزه البرز گفت: من در چهره شما  به وضوح کسانی را می‌بینم که آینده زندگی خود را درخشان‌تر سامان می‌دهند؛ کسانی را در این جمع می‌بینم که افق‌های روشن‌تری را برای این ملت رقم خواهند زد، اما جالب‌تر اینکه در جمع شما حداقل یک نفر را می‌بینم که توانایی دارد جهان را تکان دهد و چند قدم جلوتر ببرد، آن یک نفر هم خودش شما هستید... (این جمله آخر دکتر نوربالا تفتی با تشویق پرشور دانش‌آموزان برگزیده همراه شد).  

کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد

وی تصریح کرد: شک نکن! از همین الان برنامه‌ریزی کن و قطعا به آن هدف می‌رسی! من روزی را می‌بینم که تو پشت این تریبون ایستادی و از این جلسه به نیکی یاد می‌کنی فقط نباید از سختی‌های راه هراس به خود راه دهی، این پیش‌بینی من نیست بلکه هزار سال قبل رودکی سرود: (اندر بلای سخت پدید آید/ فضل و بزرگمردی و سالاری).

رکورددار جراحی پیوند کلیه در جهان در پایان سخنرانی خود گفت: آن سال جایزه من به عنوان برگزیده جایزه البرز مبلغ ۴۵۰۰ تومان بود که رقم بسیار بالایی بود، بعدها شنیدم که در آن زمان می‌شد با این مبلغ در میرداماد فعلی با آن مبلع دو هزار متر زمین خرید!! ولی راستش را بخواهید نمی‌دانم و به یاد نمی‌آورم که با آن پول چه کار کردم.

گفتنی است: در پایان این همایش دانش‌آموزان برگزیده پیمان‌نامه را قرائت کردند. در این همایش از ۵۱ برگزیده در رشته‌های مختلف تقدیر به عمل آمد.

کاظمی: به استعدادها در مناطق محروم بها بدهیم/خاموشی: علم نافع، به ما معنویت می‌دهد
 

کد خبر 1789132

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha