نگاه ادیان به زن و نقش سرنوشت‌ساز او

نشست زن در ادیان برگزار شد و طی آن محققان ایرانی و خارجی بر کرامتی که دین به زن بخشید، تاکید کردند.

به گزارش خبرنگار گروه زنان و خانواده خبرگزاری شبستان: نشست‌ (گفت‌وگوهای الهیاتی با واتیکان؛ زن در ادیان) صبح روز پنج‌شنبه ۱۷ آبان با حضور «فریبا علاسوند» عضو هیات علمی پژوهشکده زن و خانواده؛ «مارینلا پرونی» استاد عهد جدید در دانشگاه «پاپی سنت. آنسلم» رُم؛ «میگل پرازا» رئیس کمیته فرهنگی سازمان وحدت کاتولیک-ارتودکس و حجت‌الاسلام «مجید دهقان» به صورت مجازی به صورت حضوری در پژوهشکده زن و خانواده در شهر مقدس قم و ارتباط برخط با ایتالیا و همچنین با حضور دانشجویان و طلاب علاقه‌مند در بستر فضای مجازی برگزار شد.

وبینار تخصصی با موضوع «زن در ادیان» به زبان انگلیسی برگزار می‌شود

آنچه که در ادامه می‌خوانید گزارش برخط خبرنگار گروه زنان و خانواده از سخنرانی خبرگزاری شبستان از سخنرانی «مارینلا پرونی» استاد عهد جدید در دانشگاه «پاپی سنت. آنسلم» رُم و «میگل پرازا» رئیس کمیته فرهنگی سازمان وحدت کاتولیک-ارتودکس است:

فریبا علاسوند با بیان اینکه دیدگاه کلی اسلام به زن در چند محور قابل بررسی است، گفت: نخست اینکه ارتباط زن با خداوند به مثابه یک فرد انسانی قابل بررسی است؛ دیدگاههای مختلف درباره زن میان اولویت خانواده و اولویت فعالیت اجتماعی متغیرند در حالی که انسان فرد به دنیا می آید و فرد از دنیا میرود بنابراین اصلاح رابطه میان زن به عنوان بنده خدا و خداوند مهم ترین مساله و جهت بخش به سایر نقشها و اولویتهای اوست. 

عضو هیات علمی پژوهشکده زن و خانواده افزود: در دومین دیدگاه در مورد نگرش اسلام به زن، اهمیت خانواده به مثابه یک امر تمدنی مطرح است، دیدگاه اسلام تمدن خانواده محور و دیدگاه مقابل ضد خانواده است و این در حالی است که در نگرش تمدنی به خانواده زن و نقشهای خانوادگی او غیرقابل جایگزینی هستند و در رویکرد عمودی به نقش ها در اولویت و اولیت هستند بنابراین ازدواج به هنگام در این رویکرد به خودی خود سلامت دینی فرد را تا نیمی از دینداری تضمین میکند و این بدان معناست که نیمی از دینداری انسان متاثر از سلامت جنسی و غریزی و عاطفی اوست. 

وی گفت: سومین دیدگاه نسبت به نگاه اسلام به زن، عفاف محسوب می‌شود که امر دیگری است که هم برای مرد و هم برای زن حائز اهمیت است، اما با توجه به پیامدهای بی عفتی برای زنان مانند روابط غیر ایمن، بارداری های ناخواسته و سقطهای مکرر، فحشا و قاچاق زنان … ، پاکدامنی برای زنان مهم تر است، عفاف و ضدیت با عفاف هم در رویکرد تمدنی متفاوت است؛ اساسا جامعه عفیف با اقتصاد عفیف، رسانه عفیف و سیاست عفیف از روابط جنسی، قرص و مشروب، پول نمیسازد و هنر و رسانه او بر محور حفاظت از پاکی انسان می‌چرخد. 


این پژوهشگر تصریح کرد: چهارمین مولفه در مورد نگرش زن به اسلام به رابطه زن با حیات اجتماعی بازمی‌گردد، در این باره هیچ اتهامی به اسلام معنا ندارد زیرا پیامبر اکرم (ص) با یک زن تاجر ازدواج کرد و زنان زیادی در جامعه آن روز بر اساس قواعد اسلامی درآمدزا بودند، حجاب نیز لباس اجتماعی زنان است و قواعد کار و اشتغال زنان تنها با دو قید پاکدامنی و اولویتهای نقش خانوادگی مانند همین قواعد درباره مردان است. 

علاسوند با اشاره به اینکه زیست جهان دینی به جای اختلافات دینی باید بر وحدت بر مشترکاتی مانند نکات فوق تمرکز خود را برای تقابل یا تعامل سازنده با دنیای غیر دینی بگذارد و از هویت دینی دفاع کند، افزود: نظریه جندر، تکثر و تنوع در هویت جنسی و جنسیتی و عادی سازی حرام زادگی خانواده و ایمان دینی را با هم تحریب میکند.

در ابتدای این نشست «مارینلا پرونی» طی سخنانی اظهار کرد: من تجلی یک غربی هستم اما به قول معروف غرب هم ابعاد مختلفی دارد و فرهنگ ما پلورالیسم است و نمی‌شود این مولفه را ذیل فرهنگ غربی در نظر نگرفت، به طوری که اولین تحول در این گستره در سطح مردم‌شناسی است و اینکه در مرکز چشم‌انداز ایدئولوژیک ما همواره این فرد است که قرار می‌گیرد.

استاد عهد جدید در دانشگاه «پاپی سنت. آنسلم» رُم ادامه داد: پروسه سکولاریزاسیون این است که دین جزوی از شخص قلمداد می‌شود و نگاهی وجود دارد مبنی بر اینکه دین بخشی از فرد و فردیت است، مساله دیگر تحول در اخلاق است به این معنا که ما اخلاق را از قوانینی که بود ارجاع دادیم یا نهایتا تغییر یافته و به سمت وجدان یا شرایط فعلی و شرایطی که (هست) سوق پیدا کرده است.

وی گفت: ما اگر بخواهیم دموکراسی لیبرال را پیش ببریم باید به گونه‌ای حرکت کنیم که ارزش‌های مشترک را شناسایی کنیم و کنار هم قرار دهیم و این مساله هم در بحث ایدئولوژیک و هم در بحث دینی مطرح است، اساسا نگاه غرب یک وجهی نیست، مسیحیت نیز یک وجهی نیست، اکنون باید بحث اتحاد و ثبات را مطرح کرد.

پرونی تصریح کرد: در این فرصت می‌خواهم در مورد متدولوژی صحبت کنم و مباحث خود را در قالب سه دسته ارایه خواهم کرد؛ نخست اینکه در شرایط پلورالیسم که ما از آن صحبت می‌کنیم باید بدانیم که خواندن و درک «انجیل» پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد؛ از یک طرف بحث درک و فهمیدن است و موضوع دیگر برداشت از روی ظاهر نُسَخ است؛ این دو مولفه به تنهایی یک تنش هستند مثل ایدئولوژی و روند که همیشه بین این دو نیز تنش وجود داشته است.

مارلینا پرونی

استاد عهد جدید در دانشگاه «پاپی سنت. آنسلم» رُم افزود: اگر بخواهم مثال ساده بزنم این است که ما در مورد انجیل حرف می‌زنیم و سیاست‌مدارانی را هم داریم که در این مورد حرف می‌زنند اما در عمل به گونه‌ای زندگی می‌کنند یا خانواده‌هایی دارند که اصلا مطابقت با آنچه که می‌گویند ندارد و در اینجاست که می‌بینیم تئوری با عمل نمی‌خواند که این شرایط از یک طرف ناراحت‌کننده است و از طرف دیگر فرصتی برای اندیشیدن را فراهم می‌آورد تا فکر کنیم که باید چه اقدامی انجام دهیم تا این وضعیت درست شود.  

این پژوهشگر گفت: مثلا حضرت عیسی (ع) به روز شنبه احترام می‌گذارد و می گوید: مرد برای شنبه نیست بلکه شنبه برای مرد است؛ همین صحبت حضرت عیسی (ع) را می‌خواهم در مورد موضوع خانواده تعمیم دهم که انسان برای خانواده نیست بلکه خانواده برای انسان است؛ این خودِ خانواده است که به رشد بشر کمک می‌کند؛ البته این مساله را هم بگویم که مسایلی که امروزه مطرح می‌شود ورای مسایل تاریخی باید بحث شوند، البته بحث تاریخی مهم است اما به گونه‌ای هم نیست که همه‌چیز در آن مشخص باشد، منظورم این است که تاریخ بحث تحقیقی است.

پرونی ادامه داد:حضرت عیسی (ع) گام مهمی را انجام می دهد، او غایت و هدف آنچه را که ظاهر دین است، می گوید و اینکه هدف غایی یا همان ملکوت پروردگار متعال در آن عصر توسط عیسی(ع) تجلی پیدا می‌کند و به مردم آن زمان گفته می‌شود.

در ادامه «میگل پرازا» با بیان اینکه در انجیل در مورد زنان و مردان بسیاری صحبت شده است، افزود: در عهد عتیق در مورد «حوا» صحبت شده و اینکه او مادر همه ابناء بشر است، همچنین از ساره مادر اسحاق و همسر ابراهیم؛ همچنین از دیگر زنان از جمله مریم (ع)، همچنین از «دبورا» که کسی بود که در منصب قضاوت قرار داشت یا «اِستِر» که در دوره پادشاهی ایران ملکه‌ای بود که توانست قوم خود را نجات دهد؛ همچنین در عهد جدید از مریم (ع) صحبت شده که غیرقابل مقایسه با سایر زنانی است که از آنان نام برده شده است.

رئیس کمیته فرهنگی سازمان وحدت کاتولیک-ارتودکس ادامه داد: بر اساس روایات ما زن از دنده مرد خلق شده نَه اینکه از هیچ خلق شده باشد، منشاء خلقت آنها یک چیز است؛ هر دو (زن و مرد) به یک اندازه کرامت دارند؛ در این نسخ آمده که انسان از تصویر خداوند و از جمال خداوند برآمده است.

وی گفت: باید بدانیم که در طول تاریخ وضعیت زن به گونه‌ای بوده که در شرایط مختلف با وابستگی به مرد همراه بوده است؛ اما سوال اینجاست که آیا نسخ مقدس می‌خواهند که زن همواره از مرد باشد؟ این نسخ نمی‌توانند و عملا هم نباید تضادی داشته باشند، نباید تصور کنیم که این آیات و الهیات همه در یک دوره تاریخی بوده بلکه در دوران مختلفی آمده و تفاوتی هم که وجود دارد به همین دلیل است.

«میگل پرازا»

«میگل پرازا» با اشاره به فرازهایی از سخنان از پاپ «ژان پل دوم» افزود: او می‌گفت: «عیسی (ع) برای ما مشخص کرده که انسان چه کسی است»؛ لذا این تضادهایی را که اکنون وجود دارد، باید مطالعه کنیم و مورد بررسی قرار دهیم، نمی‌شود فقط به یک تفسیر بسنده کرد باید درست مطالعه کرد تا سنت مسیحی را درک کنیم؛ پیشرفتی در روند وحی بود که زن به جایگاهی رسید که به عنوان فرد شماره دو بعد از مرد در نظر گرفته شد.

رئیس کمیته فرهنگی سازمان وحدت کاتولیک-ارتودکس تصریح کرد: در عهد جدید عیسی(ع) صحبت‌هایی را در مورد زن کرد که دوره جدیدی به شمار می‌رفت که جامعه آن زمان آمادگی‌اش را نداشت، عیسی (ع) در مقابل زنان رفتاری را داشت و ارزشی را قایل می‌شد که در دوران خودش قابل توجه است، او برای زن کرامت قایل بود. عیسی(ع) در مورد زنی که متهم به عدم رعایت شئونات بود و مرتکب گناه شده بود، آنچنان قضاوت کرد که بسیار قابل توجه است.

وی در پایان گفت: این مثال‌ها حاکی از آن است که زن در مسیحیت می‌تواند از جلوه‌گاه ویژه‌ای برخوردار باشد، ضمن اینکه...بله! رسما جایگاهی به او داده نشده است.

کد خبر 1789453

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha