آیا حزب الله به سمت پایان جنگ حرکت می‌کند؟

فشار شدید سیاسی و نظامی بسیار بر حزب الله لبنان برای توقف جنگ وجود دارد، این درحالی است حزب الله در قبال نوار غزه، انعطاف زیادی از خود نشان می‌دهد و آتش بس در غزه یکی از شروط حزب الله برای پایان جنگ با اسرائیل است.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: مذاکرات برای توقف جنگ اسرائیل علیه لبنان در روزهای اخیر شاهد پیشرفت‌های قابل توجهی بوده است، به‌ویژه در شرایطی که آمریکا ریاست این مذاکرات را برعهده داشت و با ارائه پیش‌نویس توافق به دنبال توقف درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان بود.

همه شاخص‌ها نشان می‌دهند که توافق در آستانه دستیابی است و حزب‌الله لبنان برای پذیرش توافق شروطی را عنوان کرده است که این مسئله حاکی از آن است که این توافق منوط به پذیرش شروط حزب الله از سوی لبنان است.

احتمال این مسئله وجود دارد که پایان دادن به جنگ یا دستیابی به آتش بس موقت در لبنان بدون توقف حملات اسرائیل به غزه باشد. این درحالی است که از هشتم اکتبر ۲۰۲۳  جبهه حمایت از نوار غزه باشد و حزب الله توقف آن را منوط به پایان جنگ غزه دانسته بود.

پس از حمله اسرائیل به لبنان، حزب الله شدت حملات خود را به پایگاه‌های اسرائیل بیشتر کرد تا به مقامات صهیونیستی نشان دهد که در ساختار و برنامه‌های حزب الله برای مبارزه با رژیم صهیونیستی خللی وارد نشده است. با این وجود مقامات لبنانی تلاش خود را برای آتش بس بین حزب الله و اسرائیل انجام می‌دهند.

 یک منبع لبنانی تاکید کرد که فشار شدید سیاسی و نظامی بر حزب الله برای توقف جنگ وجود دارد، این مسئله به حملات شدید اسرائیل و مسئله آوارگی در جنوب لبنان و ضاحیه جنوبی بیروت و اعتراض برخی از طرف‌های سیاسی لبنان بر موقعیت حزب الله در جبهه‌هاست.

 پیش نویس توافقنامه

 ویژگی‌های توافق برای پایان دادن به جنگ در لبنان از طریق گزارش مقامات آمریکایی و اسرائیلی مشخص شد، به طوری که «آموس هاکستین» نماینده ویژه آمریکا در لبنان و «برت مک گورک» مشاور رئیس جمهوری آمریکا، با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اشغالگر صهیونیستی  توافق برای آتش بس در لبنان و از سرگیری مذاکرات درباره غزه را بررسی کردند.

پایگاه آمریکایی «اکسیوس» به نقل از مقامات آمریکایی و اسرائیلی، پیش نویس توافق نامه ای را اعلام کرد که شامل تعهد اسرائیل و لبنان برای برداشتن گام‌هایی در راستای اجرای کامل قطعنامه شماره ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل است؛ براساس این قطعنامه به جنگ ۲۰۰۶ در لبنان پایان داده شد.

پایگاه خبری اکسیوس گزارش داد: این توافق ظرف ۶۰ روز اجرا می‌شود که بر اساس آن «اسرائیل» متعهد می‌شود که تمامی نیروهای خود را از لبنان در طول کمتر از هفت روز پس از اعلام آتش خارج کند و نیروهایش را نیروهایی از لبنان با نظارت ایالات متحده آمریکا و کشورهای دیگر جایگزین کند و ۱۰ هزار سرباز از ارتش لبنان در جنوب لبنان مستقر شود.

 پیش نویس توافق حاکی از آن است که هر توافقی برای فروش تسلیحات به لبنان یا ساخت سلاح در لبنان مورد تایید دولت لبنان قرار می گیرد و به نیروهای امنیتی اختیارات لازم برای اجرای تصمیم «جلوگیری از تسلیح حزب الله» را می دهد.

براساس این پیش نویس، ایالات متحده متعهد خواهد شد که یک افسر ارشد نظامی آمریکایی و یک مقام ارشد امنیت ملی آمریکا را به عنوان سرپرست مکانیسم نظارت منصوب کند.

در این پیش نویس آمده بود که پروازهای هوایی اسرائیل بر فراز لبنان فقط برای اهداف اطلاعاتی خواهد بود و تا حد امکان با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نخواهد بود و دیوار صوتی را نقض نخواهند کر.

همچنین روزنامه یدیعوت آحارونوت فاش کرد که اسرائیل، آمریکا و لبنان پیش‌نویس‌های توافق آتش‌بس در لبنان را رد و بدل کردند و نجیب میقاتی، رئیس دولت موقت لبنان نیز برای توقف جنگ ابراز امیدواری کرد.

 اخبار ضد و نقیض

با وجود گزارش‌های غیررسمی، دولت اسرائیل همچنان بر ادامه جنگ تاکید دارد، زیرا «یسرائیل کاتز» وزیر جنگ اسرائیل گفته است که تا رسیدن به اهداف جنگ، آتش‌بس یا آرامشی در لبنان وجود نخواهد داشت.

کاتز می ‌گوید: تل آویوبا هیچ تدابیر که خلع سلاح حزب الله، عقب نشینی نیروهای اسرائیل فراتر از لیتانی ، بازگشت ساکنان شمال و تضمین حق شان برای جلوگیری از تروریسم دربرنگیرد، موافقت نخواهد کرد.

 اما گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، با اشاره به اینکه تل آویو در حال همکاری با واشنگتن دراین باره است، گفت که پیشرفت‌هایی در مذاکرات آتش‌بس در جبهه لبنان انجام شده است، اما این موضوع به عقب‌نشینی حزب‌الله به آن سوی رودخانه لیتانی مرتبط است.

در حالی که محمد عفیف، مسئول روابط رسانه‌ای حزب‌الله تاکید کرد که هیچ چیز رسمی به لبنان یا حزب‌الله یا پیشنهادهای خاص و جدید در رابطه با آتش‌بس نرسیده است.

بسام مولوی، وزیر کشور لبنان نیز به الجزیره تأکید کرد که کشورش شروط فاش شده اسرائیل را که حاکمیت لبنان را نقض می کند، رد می‌کند و بر تعهد خود به قطعنامه ۱۷۰۱ تاکید دارد.

 فشار لبنان

عصمت منصور، کارشناس مسائل اسرائیل تاکید کرد: حزب الله برای دستیابی به توافق انعطاف نشان داد، به خصوص که به نبرد واقع بینانه نگاه می کند و متوجه است که علاوه خسارت‌هایی که اسرائیل وارد کرده است، لبنان نیز خسارت‌هایی همچون تخریب برخی روستاها و آوارگی لبنانی‌ها را در این جنگ به چشم دیده است.

منصور می گوید که حزب الله باید قدرت خود را جمع کند، اوضاع داخلی خود و وضعیت لبنان را بازتعریف کند و به هر راه حلی مثبت نگاه کند، اما این نگاه باید به نفع حاکمیت لبنان و اصول اساسی آن باشد.

این کارشناس بین المللی توضیح می‌دهد که آنچه برای توافق پیشنهاد می‌شود، مبنایی و اساسی است و حزب الله در قبال نوار غزه، انعطاف زیادی از خود نشان می‌دهد و توافقی برای غزه را به شکست نمی‌کشاند.

او خاطرنشان کرد که حزب الله تحت فشارهای داخلی از سوی دیگر احزاب در لبنان قرار خواهد گرفت که این حزب را به توافق برای پایان دادن به جنگ سوق می دهد، اگرچه جبهه غزه را به عنوان مانع دربرابر آن قرار نمی‌دهد.

 با توجه به موضع حماس در مورد توافق قریب الوقوع در لبنان، کارشناس مسائل اسرائیل معتقد است که این جنبش از وضعیت فشاری که بر حزب الله وجود دارد، آگاه است و خود را مجبور به تعامل با آن خواهد دید.

 منصور درباره «محور مقاومت» معتقد است که آسیب‌های شدیدی دیده، اما در تئوری همچنان مقتدر است و تغییرات ایجاد شده در آن نتیجه این جنگ است.

کد خبر 1790332

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha