خبرگزاری شبستان؛ گروه فرهنگ و اجتماع: «حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری» از نویسندگان و شاعرانی است که برای سه گروه سنی خردسال، کودک و نوجوان کتاب می نویسد. وی تاکنون کتاب های زیادی با محوریت دین و اخلاق نوشته است که از آن میان می توان به خداشناسی قرآنی کودکان، خدا و قصه هایش، زیارت عاشورا در نگاهی دیگر، فرهنگ نامه سوره های قرآن، دایره المعارف شیعه، کودکان می پرسند و نقاشی های خدا اشاره کرد. وی برگزیده شانزدهمین و هفدهمین دوره جایزه کتب فصل، برگزیده دهمین جشنواره کتابهای آموزشی رشد و برگزیده نخستین جشنواره کتاب سال رضوی شده است. همزمان به هفته کتاب و کتابخوانی گفتگویی با این نویسنده ترتیب داده ایم.
حجت الاسلام حیدری ابهری با اشاره به اینکه نسل جدید متصل به فناوری هستند گفت: نمی شود گفت که نسل امروز جامعه ما در حوزه مطالعه و کتاب خوانی دچار چالش هستند. نباید فضای دیجیتال را مقابل کتاب کتابخوانی قرار ندهیم. چرا که امکان هایی که فضای دیجیتال برای کتاب و کتابخوانی فراهم کرده است بر کسی پوشیده نیست.
علاقه نسل امروز به کتاب های صوتی
این نویسنده ادامه داد: هم اکنون دسترسی به کتاب خیلی بهتر از قبل شده است. ما از این امکان که فناوری و فضای دیجیتال فراهم کرده است در حوزه کتاب و مطالعه درست استفاده نمی کنیم. بر اساس اطلاعات به دست آمده نسل امروز کتاب های صوتی استفاده می کنند، این فضا جهان جدیدی است و ما نمی توانیم این گونه ارزیابی کنیم و بگوییم در نسل امروز کاهش مطالعه رخ داده است. نسل امروز دیگر روزنامه نمی خوانند و با استفاده از گوشی تلفن همراه کتاب می خوانند و مطالعه می کنند.
وی با اشاره به اینکه هرز گردی در فضای دیجیتال و اینترنت افت است، گفت: نسل امروز هم می نویسند و هم می خوانند. گفت و گوی آنلاین در فضای مجازی بین نسل امروز بسیار زیاد است در این فضا ها نسل امروز واژه خلق می کنند و به گفت و گو می پردازند. این تغییر را جامعه امروز باید بپذیرد.
حجت الاسلام حیدری ابهری با اشاره به اینکه کتابی با عنوان چت با جناب شیطان منتشر کرده است، گفت: این کتاب ۱۶۰ صفحه برای نسل جوان منتشر شده است. در این کتاب چت با شیطان به تصویر کشیده شده است و این اثر مخاطب جوان و نوجوان با روحیات شیطان آشنا می شود. این اثر مورد استقبال نوجوانان قرار گرفته است.
نباید نگاه منفی به تغییر در فرهنگ مطالعه داشت
وی با اشاره به اینکه نباید نگاه منفی به تغییر در فرهنگ مطالعه داشت گفت: اگه منظور از ضعیف شدن فرهنگ مطالعه در میان نسل امروز نخواندن کتاب کاغذی باشد به نظرم باید یک بازنگری در این خصوص داشته باشیم. پدر و مادرها الان به جای قصه شب و کتاب کاغذی برای فرزندان خود قصه صوتی می گذارند. به نظرم باید به بررسی این مسئله بپردازیم که چقدر در استفاده از این امکاناتی که در فضای مجازی برای ما فراهم شده است موفق بوده ایم چقدر موفق نبوده ایم.
کتاب های نمایشگاه مجازی کتاب تهران در دور افتاده ترین روستاها
این نویسنده خاطر نشان کرد: تلفن همراه می تواند صد کتاب در اختیار مخاطب قرار دهد و همزمان می تواند صد کتاب هم از او بگیرید. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران سالیان سال یک بی عدالتی را ترویج می کرد و تخفیف خرید کتاب را در اختیار مخاطبینی قرار می داد که حضورا به نمایشگاه کتاب تهران می آمدند. در واقع دولت یارانه خرید کتاب را تنها به کسانی اختصاص می داد که در نمایشگاه کتاب تهران حضور داشتند. در چند سال اخیر با راه اندازی نمایشگاه مجازی کتاب تهران همزمان با برگزاری این رویداد بزرگ این امکان به صورت مجازی برای علاقه مندان به حوزه کتاب و کتابخوانی در دور افتاده ترین روستاها هم فراهم شد و این امکان را نمایشگاه مجازی کتاب تهران برای مخاطبین خود در فضای مجازی ایجاد کرد.
حجت الاسلام حیدری ابهری با تاکید بر اینکه باید به جنبه های مثبت فعالیت نشر در فضای مجازی بیشتر پرداخت گفت: اگر فضای دیجیتال نبود نمایشگاه مجازی کتاب هم نبود که کودکی در روستاهای دور افتاده دارای کتاب شود.
وی خاطر نشان کرد: وقتی برای نسل نوجوان کنکور و قبولی در دانشگاه را اصل قرار می دهیم مطالعه غیر درسی دیگر برای این نسل معنایی ندارد. رمان نویسی مشهور را می شناسم که پدر و مادرش او را از خواندن رمان در نوجوانی منع می کردند و می گفتند وقت خود را تلف نکن و به جای مطالعه غیر درسی؛ کتاب های درس ات را بخوان. وقتی این نگرش در بین والدین وجود دارد وقتی چنین الزامی را کنکور و قبولی در دانشگاه برای نسل امروز ایجاد می کند، آنها را از مطالعه غیر درسی منع می کند.
شکوفایی تخیل در کودکان با مطالعه
این نویسنده با تاکید بر اینکه بسیاری از نیازها و تخیل کودکان با مطالعه شکوفا می شود گفت: به نظرم زنگ کتاب و کتابخوانی در مدارس لازم است. چرا معلم ها به کتاب های درسی توجه دارند و بچه ها ترغیب به مطالعه غیر درسی نمی کنند. کتابخانه کلاسی یکی از طرح هایی است که برخی مدارس اجرا کرده اند و بسیار هم تاثیر گذار بوده است.
حجت الاسلام حیدری ابهری با ابراز تاسف از اینکه چرا از امکان های موجود در فضای مجازی برای ترویج فرهنگ مطالعه استفاده نمی شود گفت: می توانیم نویسندگان را به جمع بچه ها دعوت کنیم تا هم بچه ها صحبت های نویسندگان کتاب های مورد علاقه خود را بشنوند و هم نویسندگان در جمع نسل امروز انگیزه بگیرد. اصل مهم در این زمینه این است که نویسندگان باید به موضوعاتی بپردازند که نسل جوان به آن نیاز دارند. به عنوان نمونه نگاه تازه به زندگی ائمه و در شکل های جذاب تر مخاطب خود را جذب می کند.
نظر شما