راه اندازی موزه «سنگ» در دیار عقیق/ ثبت جهانی خور در دست پیگیری

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف گفت: حمام تاریخ روستای خور در آینده نزدیک به موزه سنگ و کارگاه تراش سنگ تبدیل می شود.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: روستای خور یکی از روستاهای هدف گردشگری خراسان جنوبی در شهرستان خوسف است که در فاصله ۸۵ کیلومتری شمال غربی شهر بیرجند، در کرانه شمالی دشت لوت قرار دارد. این روستا در دشتی وسیع قرار گرفته و دارای ظرفیت‌های گردشگری، فرهنگی و تاریخی است.

در ابتدای ورود به روستای هدف گردشگری خور وجود دو بافت قدیمی و جدید ساز در دو طرف جاده ترانزیتی نظرها را به خود جلب می کند. جلوتر که می‌رویم بافت بارارزش تاریخی که به همت میراث فرهنگی مرمت شده است چشم ها را می نوازد. در طول مسیر خانه‌های خشت و گلی، ردیف بادگیرها، اتاق‌های دور تا دور حیاط، هشتی‌ها و دهلیزها، دیوارهای قطور، جداره سازی، معابر باریک، ‌خانه های گنبدی و وجود برخی درب های چوبی با کلون های فلزی و زنجیرهایی برای قفل کردن، وجود مساجد با قدمت زیاد و... توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

این روستا با خانه‌های کویری مانند نگین در کویر خراسان‌جنوبی می درخشد نگینی که وجود سنگ‌های قیمتی این منطقه آن را درخشنده تر کرده است. وجود حسینیه، حمام، خانه‌های قدیمی، آسیاب‌های آبی و ... که بیشتر متعلق به دوره‌ صفویه می باشد، از دیگر جاذبه های تاریخی این روستا است.

در این روستای تاریخی و هدف گردشگری برخی از مردم مشغول دامداری و پرورش شتر هستند و برخی هم با وجود سنگ‌های قیمتی موجود در این منطقه به سمت و سوی تراش سنگ های قیمتی مانند عقیق رفته و روزگار می‌گذرانند.

راه اندازی موزه «سنگ» در دیار عقیق/ ثبت جهانی خور در دست پیگیری

احمد شیدایی، رئیس شورای اسلامی روستای تاریخی، گردشگری خور با اشاره به این مهم که روستا دارای دو بافت قدیم و جدید است و در حال حاضر هزار نفر ساکن این روستا هستند، از مشکلات پیش رو به رها شدن سنگفرش بافت با ارزش و قدیمی از حدود ۷ سال گذشته اشاره کرد و گفت: در این سال ها علی رغم پیگیری های فراوان این مهم به نتیجه نرسید.

وی با اشاره به ایجاد اختلاف سطح ایجاد شده با توجه به سنگ فرش کردن قسمتی از معابر افزود: این اختلاف سطح برای مردم مشکلاتی ایجاد کرده است و در فصل زمستان و زمان بارندگی، آب وارد منازل مردم شده و مشکلاتی را ایجاد می‌کند.

رئیس شورای اسلامی روستای تاریخی، گردشگری خور اعتبارات مورد نیاز برای ادامه سنگفرش معابر را بالغ بر ۲ میلیارد تومان اعلام کردو گفت: شهرک جدید از سال ۱۳۷۸ احداث شد و از زمان احداث، معابر و کوچه های این شهرک آسفالت نشده است و امسال با وجود پیگیری های صورت گرفته برای آسفالت معابر بافت جدید ۶ هزار متر مربع آسفالت اختصاص یافت و حداقل هزار متر مربع از کوچه ها و معابر نیاز به آسفالت دارد.

شیدایی با اشاره به وجود جاده ترانزیتی بین بافت جدید و قدیم از دیگر مشکلات پیش رو به وجود مدرسه در بافت قدیمی اشاره و بیان کرد: با وجود تردد خودروهای سنگین در این جاده، دانش آموزان هر روزه باید برای رفتن به مدرسه از این جاده عبور کنند که خود مشکلاتی به همراه دارد.

وی یادآور شد: با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته قرار بر دوبانده شده و احداث میدان ورودی برای حل این مشکل بود که علی‌رغم پیگیری‌های انجام شده، تاکنون در این راستا اقدامی صورت نگرفته است.

راه اندازی موزه «سنگ» در دیار عقیق/ ثبت جهانی خور در دست پیگیری

علی صالحی، مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف در گفت‌گوبا خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی با بیان اینکه روستای هدف گردشگری خور در اسفندماه سال گذشته ثبت ملی شده است، اظهار کرد: اقدامات و پیگیری های زیادی برای ثبت جهانی شدن خور به عنوان دهکده گردشگری جهانی در دست اجرا است و برای سال ۲۰۲۵ سه روستای «خور، افین و چنشت» به عنوان کاندید انتخاب شده اند.

وی یادآور شد: برای تحقق این مهم مسائلی همچون زیرساخت های مخابرات، گردشگری، مسیر دسترسی، بهداشت، مشارکت مردم و.... مورد بررسی قرار می گیرد.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف خواستار همکاری و مشارکت مردم در زمینه نگهداری و مرمت بناها شد و ابراز امیدواری کرد: با مشارکت مردم در زمینه جهانی شدن به نتیجه می رسیم.  

صالحی اعتبارات اختصاص یافته برای جداره سازی خور را بالغ بر ۳۵۰ میلیون تومان اعلام کرد و حمام خور را یکی از بناهای تاریخی این منطقه برشمرد و در خصوص حمام تاریخی خور گفت: اصل بنای این حمام تاریخی به زمان صفوی برمی‌گردد اما در طول تاریخ چندین نوبت تخریب و دوباره مرمت شده است و آخرین مرمت توسط میراث فرهنگی در سال گذشته به پایان رسید.

وی افزود: این حمام تاریخی با اعتبار ملی بالغ بر ۷۰۰ میلیون تومان طی دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مرمت شد و دارای فضای گربه رو، استخر و حوضچه آب، نمازخانه و... است و فضای گربه رو مانند گرمایش از کف عمل می کند.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف یادآور شد: این حمام در آینده نزدیک به عنوان موزه سنگ و کارگاه تراش سنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی برچیدن الحاقات، اجرای کف فرش آجری، اندود کاه‌گل بام، استحکام‌بخشی دیوارها، پوشش سقف خشتی و اجرای اندود نهایی را از اقدامات صورت گرفته در زمینه مرمت حمام اعلام کرد و با بیان اینکه حمام روستای خور در بافت تاریخی این روستا واقع شده است، افزود: این اثر تاریخی دارای عناصر معماری شامل بینه، سربینه و خزینه است.


 

کد خبر 1790608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha