نشر کتاب و کتابخوانی در عصر حاضر متاثر از فضای مجازی است

نویسنده کتاب «درمان معنوی» با اشاره به اینکه فضای مجازی یکی از عوامل موثر بر کاهش میزان مطالعه در کشور شده و مردم را به سوی مطالعه سطحی سوق داده است، گفت: انتشار پی دی اف کتاب ها در فضای مجازی بر بازار کتاب تاثیر زیادی می گذارد.

«هوشنگ جاوید»، نویسنده و پژوهشگر آئینی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره موانع و مشکلات نویسندگان و پژوهشگران آئینی در انتشار آثارشان گفت: نشر آثار پژوهشی  مکتوب متاثر از مشکلات ناشران و دیگری بازار خرید کتاب است؛ به عنوان نمونه من  کتاب آئینی «پرند ستایش در ایران» را از سال ۱۴۰۰ به ناشر سپرده ام و هنوز پس از گذشت سه سال منتشر نشده است و ناشر در پیگیری های من به من می گوید به دلیل تغییرات در کار نتوانسته است این کتاب را منتشر کند، متاسفانه مصائب و مشکات ناشران و سرانه پایین مطالعه بر چاپ کتاب تاثیر گذار است و باید چاره ای برای این وضعیت اندیشیده شود.

نویسنده کتاب «درمان معنوی» درباره عوامل موثر بر پایین بودن میزان مطالعه کتاب در جامعه توضیح داد: فضای مجازی یکی از عوامل موثر بر کاهش میزان مطالعه در کشور شده و مردم را به سوی مطالعه سطحی سوق داده است، از طرفی انتشار کتاب ها به صورت پی دی اف بر بازار کتاب تاثیر می گذارد؛ به عنوان مثال ناشری کتاب نویسنده ای را منتشر می کند و هنوز یک هفته از انتشار نسخه چاپی نگذشته است که پی دی اف کتاب در فضای مجازی منتشر شده است و همین هم به ناشر و هم به نویسنده لطمه می زند، به همین خاطر بسیاری از ناشران با نویسندگان به گونه ای قرارداد می بندند تا در ابتدای امر از یک کتاب ۱۰ نسخه منتشر و بعد بر روی کتاب مثلا  ۳ هزار تا تیراژ می زنند تا برای نویسنده رزومه سازی شود؛ در واقع ناشر نفعی از فروش انتشار کتاب ندارد.

این نویسنده و پژوهشگر آئینی درباره دسترسی پژوهشگران به منابع و کتاب های ماخذ اظهار کرد: یکی از مشکلات ما به عنوان پژوهشگر و نویسنده دسترسی سخت به منابع پژوهشی است؛ زیرا بسیاری از کتاب ها تنها یک بار چاپ شده و دیگر چاپ نشده است و اگر بخواهید این کتاب های مرجع را پیدا کنید باید میلیون ها تومان  هزینه کنید حتی مجلات پژوهشی نیز که مورد رصد پژوهشگران و دانشجویان هست نیز با هزینه گزافی باید پرداخت کنید تا بتوانید در فضای مجازی از پی دی اف آنها استفاده کنید.

وی یادآور شد: من پژوهشگر برای دستیابی به یک مجموعه کامل مجلات «سخن»، «آینده» و «هنر مردم» در فضای مجازی به شکل پی دی اف باید هزینه های بسیاری بدهم تا بتوانم در کار پژوهشی از این منابع استفاده کنم. متاسفانه کتابخانه های استان ها منابع اینچنینی ندارند و در شهر تهران همه باید در نوبت باشید تا بتوانید از این منابع برای دوره های مطالعاتی استفاده کنید.

جاوید نظارت بیشتر و توجه دولت بر منابع کتابخانه ای را یک ضرورت خواند و گفت: باید منابع کتابخانه ای تقویت شوند و از طرفی نظارت بیشتری بر بازار نشر و کتاب شود تا تکلیف کتابخوانی در کشور مشخص شود، آمار چاپ کتاب های غیر علمی نگران کننده است. بیشتر عناوین کتاب به کار جامعه علمی نمی آید. نزول فرهنگ کتابخوانی باعث شده که کتاب هایی چاپ شود که به درد بالا بردن سطح دانش جامعه نمی خورد. برنامه ریزی به دست دولت است و دولت باید تدبیری برای این امر بیاندیشد.

این نویسنده و پژوهشگر آئینی درباره حمایت دولت از اهالی نشر و کتاب اظهار کرد: در گذشته به من به عنوان مولف یک بن کتاب می دادند و الان واقعا از همین هم محروم هستیم چرا بن حمایتی کتاب به افرادی غیر از اهل قلم داده می شود و سر از بازار در می آورد.

کد خبر 1791767

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha