حجتالاسلام «جواد جعفری» به مناسبت فرارسیدن ۹ آذرماه، روز بزرگداشت شیخ مفید در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه شخصیت شیخ مفید با توجه به جامع الاطراف بودن ایشان در بین دانشمندان شیعه شخصیتی ممتاز است و در مباحث مختلف دینی حضور عمیق و کامل داشتند، اظهار کرد: ایشان به عبادت و تهجد شناخته میشد و کتاب دعای «المزار» نشان دهنده توسل و تهجد وی است.
نماینده مردم استان زنجان در مجلس خبرگان رهبری، از شیخ مفید به عنوان احیاکننده علوم انسانی و از ترویجدهندگان فرهنگ شیعه نام برد و تصریح کرد: نگاه عبادی شیخ قوی است و در کنار آن در مباحث اعتقادی یکی از متکلمان بزرگ شیعه است که در بحث دفاع از عقاید شیعه آن هم دفاع بسیار محکم، روشن، شفاف، کتاب الاعتقادات استاد خود شیخ صدوق را در قالب کتاب تصحیح الاعتقاد تدوین کرد.
پاسخ به شبهات
حجت الاسلام جعفری مردمی بودن را یکی از ابعاد مهم در زندگی شیخ مفید برشمرد و گفت: ایشان با ارتباط با جامعه نسبت به پاسخ به سوالات و شبهات مردم اهتمام ویژه داشتند و در زمینه پاسخ به شبهات کتابهای اربع رسالات فیالغیبه و الفصول العشره فیالغیبه را در خصوص امام عصر عجلاللهتعالیفرجه و پاسخ به شبهات نوشته است و این مهم، نشان میدهد شیخ مفید نسبت به مهدویت حساس بوده و بر این اساس شبهات جاری جامعه را احصاء کرده و برای محکم شدن دل شیعه، پاسخی محکم و روشنی ارائه میداد.
وی یادآور شد: شیخ مفید با توجه به این مهم که به فکر آینده شیعه بود شخصاً در کارگاههای مختلف نجاری، فرش، خراطی و ... برای شناسایی استعداد نوجوانان ورود میکرد و پس از کشف استعداد با پرداخت دستمزد روزانه بچهها به خانواده آنها، نسبت به تحصیل این افراد اهتمام ویژه داشت و به این ترتیب یکی از اقدامات ایشان نیروسازی برای دین و تربیت سربازان امام زمان عجل اللهتعالیفرجه بوده که صفر تا صد کار را شخصا به عهده داشت.
پرورش نیرو و نخبه پروری
به گفته وی به فکر مردم بودن و پرورش نیرو و نخبه پروری برای امام عصر عجل اللهتعالیفرجه در مراکز علمی مانند بغداد که افکار و ... مختلف رایج بود باعث شد ایشان محکم سخن گفته و شیعه را سربلند کرده و مذهب تشیع را ترویج کند.
نماینده مردم استان زنجان در مجلس خبرگان رهبری از دیگر ابعاد زندگی شیخ مفید به خدمتهای بسیار شاخص ایشان به مردم و دین اشاره کرد و گفت: شیخ مفید پاسبان و مدافع دین بوده و آنچه باعث شد سبک زندگی شیخ مفید به امام عصر عجلاللهتعالیفرجه نزدیک شود به فکر امام زمان عجلالله تعالیفرجه بودن و نوشتن کتاب های متعدد در پاسخ به شبهات حضرت است و ایشان با عبادتها سعی در تصفیه درونی داشته است و انجام این اقدامات باعث عزیز شدن شیخ مفید نزد امام عصرعجلاللهتعالی فرجه است تا جایی که حضرت خطاب برادر به ایشان داشتند.
شبهات با رنگ و لعاب جدید
حجتالاسلام جعفری گریزی به شبهات عصر غیبت زد و افزود: این شبهات را افراد معاند با رنگ و لعاب جدید مطرح میکنند که هزاران سال قبل در زمان شیخ مفید مطرح شده است اگر به عنوان منتظر کتب مختصر شیخ مفید را بخوانیم و جوانان در این راستا با هم مباحثه کنند شبهات دشمنان و معاندان دین رنگ می بازد.
وی بر شناخت و معرفت به امام عصر عجلاللهتعالیفرجه تاکید کرد و گفت: پاسخ مختصر و شفاف شیخ مفید نسبت به سوالات و شبهات نشان میدهد ایشان درگیر مسائل و مشکلات جامعه بوده و این خصوصیت از الگوهای مهم شیخ مفید است.
وی تاکید کرد: با توجه به این مهم که شیخ مفید رهبر و فقیه بزرگ شیعه بودند در کنار آن به فعالیتهایی مانند عبادت و تهجد، توجه خاص به دعا، خلوت با حضرت حق، توسل به ائمه اطهار مشغول بوده و این خصوصیات از ویژگیهای شیخ مفید است.
انقلاب در فقه
وی از شاگردان معروف شیخ مفید به سید رضی، سید مرتضی و شیخ طوسی اشاره کرد و یادآور شد: شیخ طوسی در فقه انقلاب بزرگ ایجاد کرد و سید رضی نهج البلاغه را جمع آوری نمود و سید مرتضی نیز بعد از شیخ مفید متکلم و فقیه بوده و در خصوص امام عصر عجلاللهتعالی فرجه و پاسخ به شبهات کتاب المقنعفیالغیبه را نوشته است.
وی در خصوص نامه و نوشتههای امام عصر عجلاللهتعالیفرجه به شیخ مفید، گفت: این مهم جای بحث دارد چرا که سند این نامهها به افرادی که همعصر شیخ مفید هستند نمیرسد کسانی آن را نقل میکنند که سالها بعد از شیخ مفید آمده و اولین بار نامهها را مرحوم طبرسی در کتاب احتجاج آورده است.
نماینده مردم استان زنجان در مجلس خبرگان رهبری افزود: مرحوم طبرسی از علمای قرن هفتم است و شیخ مفید در اوایل قرن پنجم از دنیا رفته است و فاصله حدود ۱۵۰ سال دارد بنابراین این مؤلف از کجا به نامهها دسترسی یافته، نامشخص است اگر نامه ها را بپذیریم باید نوع زندگی شیخ مفید از جایگاه ویژهای برخوردار باشد که حضرت عصر عجلاللهتعالیفرجه برای ایشان نامه بنویسد و با وجود الگوهای رفتاری و ...شیخ مفید، ایشان در عین پرداختن به مسائل علمی ویژگیهای منحصر به فردی مانند عبادت، ارتباط با مردم، نخبه پروری و ... داشتند.
حجتالاسلام جعفری در خصوص کاربرد لقب مفید برای محمدبنمحمدنُعمان، گفت: مهم آنکه این لقب از طرف مخالفان ایشان و بزرگ مذهب معتزلی ها به آن فقیه و عالم بزرگ شیعی داده شده است.
نظر شما