به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، دهمین روز از ماه آذر به مناسبت سالروز شهادت آیت الله سیدحسن مدرس، روز مجلس نام گرفته و فرصتی است مغتنم به منظور بررسی خلاءهای قانونی در عرصه مسجد و تصمیماتی که انتظار میرود نمایندگان در خانه ملت برای احیای کارکردهای خانههای خدا اتخاذ کنند. در این باره با تعدادی از کارشناسان و مسئولان مسجدی گفتگو کردهایم که در ادامه مشروح این گفتگوها را می خوانید:
مسجد باید درآمد پایدار داشته باشد
حجت الاسلام «سیداحسان موسوی» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه در حوزه قانون گذاری در مساجد نیازمند کمک مسئولان هستیم، بیان کرد: امروز مساجد در حوزه موضوعات ردیف بودجهای حمایتی برای ساخت خانه خادم، خانه عالم و ایجاد و تأسیس فضای رقبات و درآمدهای پایدار در مساجد با مشکلاتی مواجه هستند.
معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به دیگر مشکلات مساجد، تصریح کرد: ما در بحث بیمه خدام مساجد با مشکلاتی مواجه هستیم، متاسفانه این موضوع را در دو دولت پیگیری کرده ایم تا این مشکل حل شود و خدام بیمه شوند، اما هنوز به نتیجه ای دست نیافته ایم.
شناسه ملی مساجد نیازمند حل ردیفهای قانونی
وی اضافه کرد: امروز مساجد در بحث شناسه ملی با مشکلاتی روبرو هستند، زیرا که طبق قانون هر مسجد باید دارای یک شناسنامه ملی باشد که بسیاری از مساجد این شناسه را ندارند، حل این مشکلات نیازمند حل ردیف های و تبصره های قانونی است که باید توسط مجلس شورای اسلامی مورد رسیدگی قرار گیرد، در جلسه ای که در چند روز گذشته با نمایندگان مجلس استان تهران داشته ایم، آنها قول دادند که این مشکلات را حل کنند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتی که عمده مساجد با آن درگیر هستند، عدم وجود درآمد پایدار است، از دیرباز مساجدی که کارهای فرهنگی بزرگی انجام و محله را تحت تاثیر قرار می دادند، یکی از لوازم در اختیار آنها رقبات بود، مساجد با داشتن مغازه و بازارچه و... دارای درآمد پایداری بودند و از این طریق در بحث خدمات اجتماعی می توانستند فعالیتهای گسترده ای داشته باشند، اما امروز با گسترش شهرنشینی بویژه در فضای شهر تهران مساجد تنها دارای شبستان برای اقامه نماز هستند و غالباً درآمد پایداری ندارند و این معضل کار در مسجد را برای ارکان مسجد با مشکل مواجه کرده است، امید است که در حوزه قانون گذاری در مجلس در این زمینه اقدام و کار موثری انجام شود.
نیازهای اصلی مسجد
بنابراین گزارش، حجت الاسلام «جلال صدر» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجدخبرگزاری شبستان اظهار کرد: نیازهای مالی مساجد دو دسته است، یکی امکانات برای عمران و آبادانی فیزیکی مسجد و دیگری امکاناتی برای تامین نیازهای مراجعین و برای فعالیت های فرهنگی مسجد است.
امام جماعت مسجد پیامبراعظم(ص) (واقع در منطقه سعادت آباد) در ادامه بیان کرد: لازم است برای مساجدی که صندوق قرض الحسنه دارند، قوانینی مصوب شود و از این مساجد حمایت بیشتری صورت گیرد تا بتوانند خدمات بهتری به مردم ارائه دهند و نیازهای افرادِ بیشتری را پاسخگو باشند. همچنین برخی از مساجد به گونه ای ساخته شده اند که فاقد مغازه، آشپزخانه یا سالن برای برپایی مراسم هستند و امکان درآمدزایی ندارند، ضرورت دارد که قانون گذاران قوانینی مصوب نمایند که مساجد مناطق کم برخوردار که توان مالی ندارند و در هزینه های اولیه مسجد مانده اند، مورد حمایت های ویژه قرار گیرند.
مشکل خادمان مسجد رفع شود
وی ادامه داد: از طرفی در برخی از مساجد به دلیل آنکه از خادم حمایت مالی نمی شود، خادم مجبور است که شغل دومی را برای گذران زندگی داشته باشد و به همین جهت نمی تواند به صورت تمام وقت در اختیار مسجد باشد، رفع این مشکل هم نیازمند تصویب قوانینی در مجلس شورای اسلامی است.
طراحی قوانینی برای رفع کمبود امام جماعت در کشور
امام جماعت مسجد پیامبراعظم(ص) برلزوم ایجاد یک مدیریت واحد برای مساجد تاکید کرد و گفت: ضرورت دارد که، این مجموعه برای رفع مشکلات مساجد کارگروهی را متشکل از سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی، فرمانداری و استانداری و ... تشکیل دهد و با رصد مشکلات مساجد راه حلی برای آنها تدبیر نمایند، تشکیل این مدیریت واحد نیازمند تصویب قوانین در مجلس است.
وی افزود: آمار نشان می دهد که بخش قابل توجهی از مساجد کشور امام جماعت ندارند، این موضوع باید آسیب شناسی و مورد بررسی قرار گیرد که علت کمبود امام جماعت در مساجد کشور چیست؟ بدون شک تربیت امام جماعت توانمند، به روز، جوان، دارای قدرت ارتباط گیری با جوانان، جامعه علمی و فرهیخته و دیگر اقشار کشور، نیازمند طراحی رشته ای برای تربیت امامت مسجد است زیرا که همان گونه که برای سلامت مردم، پزشک تربیت می شود برای رفع بیماریهای روحی مردم نیز نیازمند آموزش و جذب تربیت نیروی متخصص هستیم بنابراین طراحی رشته مدیریت مسجد نیازمند ارایه طرح توسط متولیان مساجد و تصویب آن در مجلس است تا از این طریق مشکل کمبود امام جماعت در کشور حل شود.
رفع ابهامات در زمینه منابع مالی مساجد
حجت الاسلام «اسدالله کبریایی» نیز در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه مشکلات فعلی مساجد تا اندازه زیادی ناشی از یک نگاه سنتی به جایگاه مساجد است، گفت: این نگاه سنتی که معتقد است مساجد باید از دولت مستقل باشند، برای محیط و فضای قبل از انقلاب اسلامی ایران بود که دولت پهلوی می خواست با جذب مساجد این نهاد منتقد از حاکمیت را به نفع خود مصادره نماید، لکن پس از انقلاب اسلامی ایران، این نهاد از نظر ساختاری از یک نهاد منتقد به یک نهاد همکار با حاکمیت تبدیل شده است ولی این تغییر ساختار و جایگاه هنوز به درستی درک نشده است.
امام جماعت مسجد شفایحیاییان بیان کرد: مضاف بر اینکه اختصاص بودجه به مساجد مغایرتی با استقلال مساجد ندارد، زیرا اولا بودجه را دولت اختصاص نمیدهد، بلکه خزانه کشور بودجه را تقسیم می کند، ثانیا تمام نهادها همگی بودجه خود را از خزانه میگیرند ولی از دولت مستقل هستند، پس از انقلاب اسلامی رویکرد ارزشمداری به احداث مسجد و نمازخانه شده است، ولی کافی نبوده و هنوز شایسته کشور اسلامی و انقلابی نیست.
وی ادامه داد: قوانین مرتبط با مسجد از غنای خوب و پرمحتوایی برخوردار است و تکالیفی برای برخی از نهادها مقرر کرده است، لیکن ضعفهایی نیز وجود دارد که بسیاری از نهادهای مسئول یا مجری از زیر بار مسئولیت یا شانه خالی و یا با کندی و کاستی آن را اجرا میکنند. همچنین ابهاماتی در مرجع تأمین مالی احداث مسجد یا نمازخانه وجود دارد و با توجه به سایر مقررات میتوان دریافت که این وظیفه را بر عهده مردم و خیرین وانهاده است.
حجت الاسلام کبریایی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از اشکالات این است که وظیفه مالکان مجتمعهای تجاری، اداری و خدماتی جدیدالاحداث در احداث نمازخانه مناسب در اماکن مذکور موکول به تصویب دستورالعملی از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری شامل تعداد واحدهای این مجتمعها و مکان احداث در چهارچوب نقشه های مصوب است، از این رو باید در تدوین قوانین جدید و یا بازنگری آن به ابهامات فوق توجه شود و همچنین نهادهای مسئول به عنوان یک رسالت دینی به آن عنایت داشته و در جهت گسترش کمی و کیفی، توجه و اقدامات لازم را به عمل آورند. همچنین خیرین مسجدساز، از ظرفیتهای قانونی فوق برای کم شدن هزینههای مترتب، بهره جویند و نیز لازم است که نهضت مسجدسازی، آن هم با رویکرد چندعملکردی(چند منظوره) و تبدیل شدن به اصلیترین پایگاه عبادی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی محلات و جامعه به یک مطالبه عمومی درآمده و اهتمام مضاعفی صورت گیرد.
نظر شما