به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، یکی از مهمترین کانون های معرفت زایی و ترویج مباحث فرهنگی و دینی میان دانشجویان، مساجد دانشگاهی هستند. امروزه مساجد دانشگاه ها علاوه بر نقشی که در فضای دانشگاهی دارند، به عنوان مرکز محوری برای انجام فعالیت های دینی در شهرها به شمار می آیند. از طرفی این مساجد با توجه به تمرکز نخبگان اعم از دانشجو و استاد در آنها، ظرفیت بی بدیل برای نقش آفرینی در عرصه های مختلف اجتماعی، علمی و سیاسی محسوب می شوند، به مناسبت فرا رسیدن ۱۶ آذر، روز دانشجو با کارشناسان پیرامون اهمیت و جایگاه این مساجد در رونق حضور جوانان در خانه های خدا و مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن به گفتگو پرداختیم که در ادامه می خوانید:
حجت الاسلام «حجت الله ذاکر» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به نقش مساجد دانشگاهی در مصون نگاه داشتن جوانان گفت: با نگاه به تاریخ انقلاب اسلامی می بینیم که مساجد در جذب و تربیت جوانان نقش مهمی داشته است، به طوری که در دوران دفاع مقدس اعزام به جبهه ها از مساجد شروع می شد و اکثر حضور یافته گان در جبهه ها از بچه های مسجد بودند و در حال حاضر نیز در بحران های مختلف همواره بسیاری از جوانان به صورت جهادی در خدمت رسانی به مردم همواره پای کار بوده اند و کارها را پیش برده اند و نمی توان گفت در تمامی مساجد جوانان اصلا حضور ندارند.
معاون دفتر نهاد رهبری در بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: اینکه مساجد باید پویا و فعال باشند، یک ضرورت مهم است اما کم رونقی برخی از مساجد دلایلی مختلفی دارد، از جمله اینکه امروز ذائقه و خوراک فکری و فرهنگی مخاطبان تغییر کرده است و گسترش فضای مجازی نیز در این زمینه تاثیر داشته است، اما در حال حاضر شاهد هستیم که مساجد دانشگاهی برای اقامه نماز جماعت مملو از جوانان علاقه مند به حضور در مسجد است و نمی توان گفت که مساجد خالی از جوانان و دانشجویان است.
حجت الاسلام ذاکر با اشاره به اینکه رسانه هایی همانند صدا وسیما و دیگر رسانه های پرمخاطب و شبکه های اجتماعی می توانند با تبلیغات وفرهنگسازی ذائقه مخاطبان را برای حضور در مساجد فراهم نمایند، ابراز کرد: کارگزاران مساجد هم با روی خوش و مسئولیت سپاری و هویت دهی به جوانان در حوزه سیاستگذاری و اجرا باید بستر را برای جذب مخاطب فراهم کنند تا جوان دانشجو بداند و این احساس را داشته باشد که در مسجد دانشگاه می تواند تاثیرگذار باشد و احساس نیاز برای حضور او ایجاد شود و از این طریق فرصتی برای شکوفایی خلاقیتها و توانمندیهای او در عرصه های اجتماعی و فرهنگی نیز فراهم گردد.
ضرورت بهره گیری از سخنوران پرمخاطب
وی فراهم کردن زمینه حضور سخنوران موردعلاقه جوانان را یکی دیگر از عوامل جاذبه مندی مساجد دانست و تصریح کرد: برخی از سخنوران مخاطبان زیادی را به مسجد جذب می کنند که لازم است آنها را به مسجد دعوت کرد، تا اقبال قشر فرهیخته و دانشجوی و تحصیل کرده به مساجد پررونق شود.
معاون دفتر نهاد نمایندگی رهبری در بنیاد ملی نخبگان بر لزوم تقویت کرسی های آزاد اندیشی در مساجد دانشگاهی تاکید کرد و گفت: با توجه به مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها، متاسفانه شاهد کم کاری دانشگاهها در این زمینه هستیم، مساجد دانشگاهی باید بستر این کرسی ها و نیز تربیون های آزاد در محیط بیرونی مسجد دانشگاه فراهم نمایند، تا جوانان مشکلات، سوالات و دغدغه هایشان را به صورت آزادانه مطرح نمایند.
بنابراین گزارش، حجت الاسلام «ابراهیم اکبری» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان مسجد را پایگاه توحید و خودسازی و انسان سازی دانست و گفت: مسجد در مکتب اهل بیت (ع) نقش برجستهای برای تربیت بر عهده دارد و برای اینکه بتوانیم کارکرد تربیتی مسجد را پررنگتر کنیم و مساجد بتواند به کارکرد تربیتی خود جامه عمل بپوشاند، باید زمینه حضور، رفت و آمد جوانان را در این مکان بیشتر کنیم.
رئیس مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران بیان کرد: نسل جوان و قشر دانشجو به دلیل استعدادها، زلالی، سادگی و ظرفیت هایی که دارد به دنبال رشد، تعالی و تکامل است و این تکامل را با هیجان می خواهد که انجام دهد، از طرفی دشمن هم در کمین این نسل است و برای جذب این نسل به سمت اهداف و نقشه هایش در ابعاد مختلف موضوع گیری سیاسی، مباحث اجتماعی و رواج بی حجابی تلاش می کند که آنها را به سمت اهدافشان سوق دهد.
وی به عوامل جذب جوانان به مسجد اشاره کرد و ادامه داد: از جمله زمینههایی که سبب گسترش حضور و تردد و رفتوآمد جوانان به مسجد میشود، والدین هستند، والدین اگر از همان کودکی فرزندان را همراه خود به مسجد ببرند، رفت و آمد در مسجد و چنین محافلی نهادینه می شود و در محیط های دانشگاهی نیز در برنامه های مذهبی و نمازهای جماعت مسجد حضور می یابند. از طرفی لازم است که خانوادهها نسبت به انتخاب دوستان فرزندانشان دقت نمایند و جوانان و دانشجویان نیز دوستانش را از اهل مسجد یا افرادی که با مسجد تعامل دارند، انتخاب کنند، دوستی که از مسجد انتخاب شده و دوستانی که از اهل مسجد انتخاب میشوند، میتوانند زمینه ساز حضور و فعالیت و نقش آفرینی جوانان را در مسجد پر رنگ تر کنند.
رئیس مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران خاطر نشان کرد: امام جماعت و مسئولان فرهنگی مسجد اگر دغدغه، ارتباط مؤثر، مهارت جذب، تعامل با جوان را بدانند، بدون شک نقش مهمی در جذب جوانان به مسجد ایفا خواهند نمود. امروز وقتی جوان تحصیل کرده برای آینده خود هدف و شغلی نمی بیند و جایی را نیز برای حل دغدغه ها و خواست ها و مشکلاتش نمی بیند، ناامید می شود، در حالی که باید محیط دانشگاه و فضای مسجد دانشگاه زمینه طرح مشکلات و دیدگاههای قشر جوان را فراهم نماید، اگر جوان مسجد را مامن و پناه برای مشکلاتش دید به طور قطع جذب این محیط هم می شود.
نقش و رسالت مسجد دانشگاه در مسجدی شدن دانشجو
امام جماعت مسجد النبی(ص) واقع در خیابان کارگرشمالی خاطرنشان کرد: مسجد النبی(ص) خیابان کارگرشمالی در جوار تعدادی از دانشکدههای دانشگاه تهران واقع است، در حال حاضر شاهدیم که این مسجد با برنامه های متنوع فرهنگی، مذهبی و قرآنی پاتوق بسیاری از دانشجویان شده است که در محافل قرآنی مسجد شرکت و برخی از آنها بعد از مدتی به عنوان استاد و مربی قرآنی فعالیت می کنند و حتی برخی از دانشجویان پزشکی حاضر هستند که در محیط مسجد به ویزیت رایگان و درمان و مشاوره بیماران بپردازند، این نشان از آن دارد که مسجد در جذب آنها موفق عمل کرده است.
وی تصریح کرد: لازم است، در تاثیر مسجد بر دانشگاه تامل و تعمق صورت گیرد و این موضوع بررسی شود که یک مکان فیزیکی به نام مسجد چگونه در دانشگاه میتواند دانشجو را به سوی مسجدی شدن سوق دهد؟ و یا اینکه با برگزاری نمازهای یومیه در مسجد دانشگاه، نقش و رسالت مسجد انجام شده است؟ این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد که رویکرد و رسالت مسجدی که در دانشگاه است با دیگر مساجد یکسان نیست. مساجد دانشگاهی در ایفای رسالت خود زمانی موفق خواهند بود که تمام فعالیتهایی که از بستر مسجد انجام می گیرد، متناسب با شرایط و موقعیت و مخاطب و مراتب علمی باشد و امام جماعت مسجد دانشگاه واجد شرایط و صلاحیتهای لازم جهت هدایت و تربیت دینی جوانان باشد و از نزدیک با استاد و دانشجو در ارتباط باشد.
این گزارش می افزاید: آیت الله «سید طه موسوی هشترودی» نیز در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت جایگاه مسجد در اسلام، اظهار کرد: مهمترین نقش مسجد، مرکزیت بخشیدن به عبادت مسلمانان است اما علاوه بر مرکزیت برای عبادت، محلی برای نشان دادن اتحاد و هماهنگی امت و تمسک جمعی به «حبل الله» برای رسیدن به اهداف الهی و انسانی است در صدر اسلام مسجد، مکانی برای تعلیم و تعلم شناخته میشد و امروز هم بنابر تأکیدات مقام معظم رهبری در موضوع «جهاد تبیین» میتواند کارکردی مؤثر در این راستا نیز داشته باشد.
استاد و عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: دانشجویی که توفیق علم آموزی در محیط دانشگاهی را دارد، باید خودسازی و مهار نفسانیات را نیز در خود تقویت نماید، اگر در این مسیر گام برندارد، موجب تکبر و خودخواهی او می شود بنابراین کسب علوم باید زمینه ساز بهره معنوی برای انسان شود و از هجمه های تبلیغی دشمن در امان نگاه دارد، یکی از پایگاههای اثرگذار برای خودسازی و تسلط به نفسانیات و نیز روشنگری و تبیین مساجد هستند.
وی با اشاره به وجود مساجد معظم در دانشگاههای کشور خاطرنشان کرد: برخی از این مساجد با برنامه های متنوع فرهنگی، مذهبی و مباحث آزاداندیشی توانسته اند، برای رشد و تعالی علمی دانشجویان فعالیت های گسترده ای انجام دهند و به معنای واقعی در برابر هجمه های تبلیغی دشمن گام اثرگذاری برداشته اند.
آیت الله موسوی هشترودی تصریح کرد: اما در برخی از دانشگاهها که دانشجویان بیشماری دارند، حضور جوانان در نمازهای جماعت مساجد دانشگاهی زیبنده جامعه اسلامی نیست، رونق مساجد در چنین محیطهای علمی نیازمند کارگزاران و ائمه جماعاتی با جایگاه و سطح علمی بالا است تا با مهارت های ارتباط گیری با مخاطب آشنا و اقتضائات خاص جامعه را بداند.
آشنایی با مهارت های ارتباط گیری و پاسخگویی به سوالات جوانان به صورت محققانه و عالمانه
وی ابرازکرد: امامان جماعتی که در مساجد دانشگاهی حضور می یابند، باید از اطلاعات و فناوری های روز آگاهی داشته باشند، با تا به نیازهای فکری جوانان تحصیل کرده عالمانه و محققانه پاسخ دهند و بتوانند آنها را اقناع نمایند، جوان دانشجو ادعای بدون استدلال و سخن نامستند را نمی پذیرد و در ذهن جوان نمی نشیند، هر چقدر دانشجویان در مجامع دانشگاهی، جریان باطل و حق را عالمانه تر و کارشناسانه تر یاد بگیرند، شناختشان نسبت به دین واقعی و واقعیتهای دینی او افزونتر می گردد و در نتیجه مصونیت آنها از انحراف و خرافه بیشتر و حضورشان نیز در این پایگاهها تقویت میشود.
عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پایان تصریح کرد: حضور اساتید و مسئولان دانشگاه در مسجد و صفوف نماز جماعت و تدارک جلسات پرسش و پاسخهای آزاد دانشجویی هم در رونق حضور دانشجویان در مساجد و نمازهای جماعت تاثیرگذار است.
نظر شما