خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: ۳۲ سال از تخریب مسجد «بابری» در «آیودیا» که هندوها معتقد بودند بر روی معبد «رام» ساخته شده است، میگذرد اما این اقدام نه تنها مسئله مساجد و معابد در هند را حل نکرده بلکه موجب باز کردن «جعبه پاندورا» ( بهروایت افسانههای یونانی، جعبهای با محتوای تمامی بلاها و شوربختیهای ناشناخته بشریت) در این کشور شده است.
دشمنی هندوها با مسلمانان نه تنها با تخریب مسجد بابری پایان نیافته بلکه اشتهای آنها برای ترخیب دیگر مساجد افرایش یافته است و بسیاری از دادخواستهای مربوط به یافتن معابد یا آوار آنها در زیر مساجد، درگاهها یا مقبرهها در دادگاههای مختلف با نقض آشکار قانون عبادتگاهها مصوب ۱۹۹۱ ارائه شده است.
قانون عبادتگاه ها (احکام ویژه) ۱۹۹۱ چیست؟
این قانون تصویب شد تا روشن شود که مسجد بابری که به دست هندوها تخریب شد یک استثنا بوده و هیچ عبادتگاه دیگری به این روش مورد اعتراض قرار نخواهد گرفت.
قانون مکانهای عبادت (احکام ویژه) ۱۹۹۱ تغییر هر مکان عبادت را ممنوع میکند و ویژگی مذهبی هر مکان عبادی را همانطور وجود داشت حفظ میکند. این قانون در کل هند به جز ایالت جامو و کشمیر لازمالاجرا است.
این قانون همچنین میگوید که هرگونه دعوا، تجدیدنظر یا رسیدگی دیگری در مورد تغییر ماهیت مذهبی هر مکان عبادی که در دادگاه یا هر مرجع دیگری در جریان است، کاهش مییابدو هیچ شکایت، تجدیدنظر یا رسیدگی دیگری ادامه نخواهد داشت.
قانون مکانهای عبادی به چالش کشیده شد
همین چند وقت پیش بود که دادخواستی برای تحقیق در مورد مسجد «گیانواپی» در «بنارس» هند ثبت شد.
مسجد «گیانواپی» واقع در شهر بنارس یا واراناسی، دومین مسجد در شمال هند بعد از مسجد بابری است که مورد اختلاف میان هندوها و مسلمانان است. این مسجد در قرن هفدهم میلادی بنا شده است و هندوها مدعی هستند که این مسجد بر ویرانه های یک معبد بنا شده است.
مسجد گیانواپی، یک بار در سال ۱۹۹۲ به دست شماری از هندوها تخریب شده است و هم اکنون بعد از گذشت سال ها این مسجد همچنان محل اختلاف است و پرونده آن در سه دادگاه هند مورد بررسی قرار گرفته است.
بِنارس یا واراناسی شهری بر کرانه چپ رود گنگ در جنوب شرقی ایالت اوتار پرادش هند است. این شهر از مراکز دینی عمده هندوان است و در نزد بوداییان و پیروان آیین جین نیز مقدس است.بنارس از شهرهای مهم تاریخی، فرهنگی و تجاری هند، و از مراکز قدیمی و مهم شیعیان شبه قاره هند به شمار می رود.
در شهر «ماتورا» در ایالت «اوتار پرادش» نیز مسجد تاریخی به نام «شاهی عیدگاه» ۳۵۰ ساله، به طور مکرر توسط گروههای هندو تهدید به تخریب میشود؛ حداقل ۹ دادخواست به دادگاههای محلی ارسال شده است که خواستار تخریب آن شدهاند و ادعا میکنند که این مسجد در زادگاه «کریشنا» یکی دیگر از خدایان هندوها ساخته شده است.
گروههای شبهنظامی همچنین تهدید کردهاند که به مسجدشاهی عیدگاه نفوذ میکنند، آن را با آیینهای هندو تطهیر میکنند و یک بت در آن قرار میدهند.
بدتر از آن، «آشوینی کومار»، یکی از هندوهای سرسخت و مخالف مسلمانان، دادخواست جداگانهای در دادگاه عالی ارائه داده و اعتبار قانونی بخش های ۲، ۳، ۴ این قانون را به چالش کشیده است. او گفت که این بندها نه تنها اصول قانون اساسی را نقض میکند بلکه اصول سکولاریسم را نیز نقض میکند.
پشت پرده کارزار «بازپسگیری معابد» چیست؟
حدود یک ماه پیش در جریان درگیریهای خیابانی که در پی تحقیقدر مورد ساخت مسجد شاهی هند در محل سابق معبد هندوها در ایالت شمالی «اوتار پرادش» هند انجام شد، حداقل پنج نفر کشته و تعداد زیادی زخمی شدند.
مسجد بالای تپه در شهر سامبال مدتهاست مورد مناقشه قرار گرفته است و گروههای هندو ادعا میکنند که این مسجد بر روی ویرانههای معبد «هاریهار» در سال ۱۵۲۹ ساخته شده است.
پس از آن که یک کشیش هندو در ماه نوامبر ادعا کرد مسجد در محل معبد ساخته شده است، دادگاه محلی دستور این بررسی را صادر کرد.
مجوز سریع دادگاه برای این نظرسنجی تنشها را بین جوامع هندو و مسلمانان هند تشدید کرده است. یک کمیسیون تحقیق قضایی اکنون در حال بررسی شرایط مربوط به خشونت است.
سیاست و مذهب
احزاب سیاسی اپوزیسیون به جای تحقیقات تاریخی واقعی، انگیزه های سیاسی را در پس این اختلافات مطرح کردهاند.
برخی از گروههای فعال هندو که اغلب با حزب «بهاراتیا جاناتا» نخستوزیر «نارندرا مودی» مرتبط هستند، ادعا کردهاند که چندین مسجد در هند قرنها پیش در زمان امپراتوری مغولها بر روی معابد هندو ساخته شدهاند.
اسدالدین اویسی، رئیس مجلس «اتحاد مسلمین»، حزب سیاسی حامی حقوق مسلمانان میگوید که قانون عبادتگاههای هند در سال ۱۹۹۱ به تصویب رسید که باید از درگیریهای جمعی جلوگیری کند.
اقدامات تحریکآمیز مقامات
سال گذشته، نخست وزیر هند معبد رام در آیودیا را افتتاح کرد که در محل مسجد بابری ساخته شده بود.
موفقیت کارزار ساخت معبدی در آیودیا به عنوان برانگیختن ادعای هندوها برای تخریب تعداد بیشتری از مساجد در سراسر کشور برای باز کردن معابد هندو تلقی شده است.
دو سال پیش هم معاون سابق وزیر در ایالت »کارناتاکا» هند ادعا کرد که حداقل ۳۶ هزار معبد برای ساختن مساجد در زمان حکومت امپراتورهای مسلمان بر هند ویران شده است. او گفت که همه آنها به صورت قانونی بازپس گرفته میشوند.
«شازیه ایلمی»، سخنگوی ملی حزب «بهاراتیا جاناتا» میگوید که تشدید اختلافات معبد و مسجد مغایر با اصل طرح «هند توسعه یافته ۲۰۴۷» است، طرحی که یک تعهد برای تبدیل هند به یک اقتصاد کاملا توسعه یافته تا یکصدمین سالگرد استقلال آن است.
ایلمی گفت: ما نمی توانیم به گذشته برگردیم، اما ادامه راه را به درستی طی کنیم تا بتوانیم ضمن اجرای قوانین از بروز تنشها در کشور جلوگیری کنیم.
نظر شما