به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، «بیست و هفتم آذر ماه روز شهادت دکتر مفتح، استاد دانشگاه و روحانی مبارز و انقلابی ، روز وحدت حوزه و دانشگاه نامیده شده است. تخصیص این روز به این مناسبت ناشی از نیاز مبرمی بود که در جامعه انقلابی ما احساس میشد چرا که وحدت کلید موفقیت و رمز پیروزی انقلاب ما بوده و هست و حفظ و ادامه آن به آسیب ناپذیری انقلاب و رسیدن به اهداف انقلابی و حفظ دستاوردهای آن میانجامد».
این بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری در ارتباط با وحدت حوزه و دانشگاه است. موضوعی که شخص ایشان بیش از هر کس دیگری به آن بها داده و خواستار تحقق آن بوده اند تا جایی که حتی در دوره ای پیشنهاد کردند «یک کمیته ویژه برای پیگیری روش های وحدت حوزه و دانشگاه تشکیل شود و یک عده بنشینند و مشخص کنند که راه وحدت حوزه و دانشگاه چیست ؟ و روی آن کار کنند.»
یکی از مظاهر این وحدت که امروز تا حدودی در عرصه های کلان حاکمیتی محقق شده و می توان آن را از جمله تحولات ایجاد شده در حوزه برشمرد، ایجاد جریان فقه های معاصر در حوزه است.
مرکز فقه معاصر کوشیده است تا با توجه به نیازهای موجود در بخش های مختلف حاکمیتی و همچنین موضوعات روز از قبیل رمز ارزها، بورس، هوش مصنوعی و ... مباحث فقهی آنها را از طریق روش های علمی و اجتهادی ، توسط محققین و کارشناسان فقهی استخراج کرده و در اختیار جامعه بگذارد.
بی شک در این مسیر اطلاع و اشراف کامل نسبت به موضوع و جوانب و ابعاد آن ضروری و اجتناب ناپذیر است. از طرفی تبدیل شدن این نتایج به گفتمان عمومی و عملیاتی کردن آنها، مستلزم آن است که این نتایج علمی اجتهادی وارد فضای دانشگاهی و علمی کشور شود. در نتیجه این مرکز حوزوی باید از یک سو با مراکز و نهادهای حاکمیتی و از سوی دیگر با فضای دانشگاهی کشور در ارتباط باشد.
حجت الاسلام اثنی عشری مدیر دفتر فقه معاصر حوزه در این رابطه می گوید: در رابطه با وحدت حوزه و دانشگاه سخنان فاخر بسیاری گفته شده و مسیر امروز تا حدودی برای ما روشن است. به نظر می رسد در حال حاضر ما بیشتر نیازمند عمل و اقدام در این عرصه هستیم.
وی می افزاید: مدل همکاری ای که امروز دفتر فقه معاصر با نهادهای دانشگاهی دارد به تعبیر آیت الله اعرافی (مدیر حوزه های علمیه کشور) می تواند یک فصل جدید از رابطه حوزه و دانشگاه را رقم بزند. یعنی در برخی ساحت ها نوع مواجهه و نوع ارتباط و تعامل علمی، نسبت به گذشته تغییراتی داشته است.
مدیر دفتر فقه معاصر حوزه تصریح می کند: به نظر می رسد با حفظ این تطور و پیشرفتی که وجود دارد و همچنین با توجه به فرمایشاتی که بزرگان حوزه از زمان امام راحل تا کنون داشته اند، ما در حال حاضر به اقدامات صریح و مصمم در این عرصه نیاز داریم به خصوص از سمت نظام دانشگاهی و برخی قواعد و آیین نامه های دست و پاگیری که وجود دارد.
وی تاکید کرد: این موضوع کاملا حیاتی و جدی است برای این که بتوانیم تولیدات علمی و همکاری های خوبی که تا کنون وجود داشته را گسترش داده و به حد مطلوب برسیم.
نظر شما