خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: در خاورمیانه وضعیتی حاکم است که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا چه برنامه ای برای این منطقه دارد. به طوری که پرونده سوریه یکی از مهمترین پروندههای داغی است که با به قدرت رسیدن او و ادامه نگرانیهای آمریکا درباره دولت جدید حاکم در سوریه به خط مقدم اولویتها بازگشته است.
ساعاتی پس از تحلیف ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، «احمد الشراع» رئیس هیئت التحریر الشام در سوریه، با ارسال تبریک به رئیس جمهور جدید آمریکا به مناسبت ادای سوگند، همه را شگفت زده کرد.
این در حالی است که هیئت تحریر الشام، که احمد الشرع رهبری دولت جدید سوریه را بر عهده دارد، همچنان در فهرست تروریستی آمریکا قراردارد. دولت جو بایدن، رئیسجمهوری پیشین ، پس از پیشرفتهای سیاسی و دیپلماتیک محتاطانه با دولت جدید سوریه، این موضوع حساس را به دولت ترامپ سپرد. به همین دلیل این پرسش مطرح می شود که آیا پیام تبریک اخیر الشرع می تواند پیامی اطمینان بخش برای کاخ سفید باشد؟
پیام تبریک
مقامات جدید در سوریه به دنبال جلب اعتماد غرب برای آغاز احیای کشور ویران شده خود هستند و این مسئله در پیام تبریک الشرع در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ به ترامپ قابل توجه بود.
الشرع در پیام تبریک می گوید که به نام رهبری و مردم جمهوری عربی سوریه، آغاز به کار دونالد ترامپ را به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور تبریک می گویم. انتخاب مردم آمریکا نشان دهنده اعتماد آنها به رهبری جدید اوست.
الشرع با اشاره به اینکه رنج و عذاب مردم سوریه در دهه گذشته در نتیجه درگیریهایی که به ناآرامی گسترده در منطقه منجر شد، ابراز اطمینان کرد که ترامپ رئیس جمهوری خواهد بود که به برقراری صلح و بازگردان ثبات به منطقه کمک می کند.
وی افزود: امیدواریم روابط دوجانبه بین دو کشور از طریق گفتگو و تفاهم بهبود یابد. معتقدیم که دولت کنونی آمریکا فرصتی را برای ایجاد مشارکتی که در خدمت آرمان های مردم سوریه و آمریکا باشد، فراهم می کند.
ترامپ بعد از اسد
پس از سقوط نظام بشار اسد، ترامپ گفت که اسد پس از از دست دادن حمایت متحد خود روسیه «از کشورش گریخته است».
وی در پلتفرم اجتماعی خود تروث سوشال نوشت: «اسد رفته است». حامی او روسیه، روسیه، روسیه به ریاست ولادیمیر پوتین است، شما دیگر به محافظت از او اهمیتی نمی دهید.
وی همچنین گفت: سوریه در هرج و مرج است، اما دوست ما نیست. آمریکا نباید با آن کاری داشته باشد، این دعوای ما نیست، بگذارید شرایط مسیر خود را طی کند، ما دخالت نکنیم.
در ششم ژانویه۲۰۲۵ ، دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، به درخواست تیم انتقالی ترامپ از تعلیق تحریمهای سوریه به مدت یک سال عقبنشینی کرد.
طبق اظهارات «فاروق بلال» رئیس شورای سوریه در آمریکایی، بایدن قرار بود با مجوز تصمیمی مبنی بر معافیت سوریه از همه تحریمها از سال ۱۹۷۸ تا امروز را صادر کند که در حیطه اختیارات رئیس جمهور و وزارت خزانه داری است، اما دولت به درخواست تیم انتقال ترامپ از آن عقب نشینی کرد.
دو روز بعد آن، هیئتی از وزارت امور خارجه آمریکا (در دولت بایدن) شامل نمایندگان دولت ترامپ به دمشق سفر کرد و با احمد الشرع دیدار کرد.
تلاش برای اعتمادسازی
«محمد نادر» تحلیلگر سیاسی سوریه معتقد است که پیام الشرع گامی هوشمندانه و مثبت است که دولت جدید سوریه و سوری هایی است که امیدوارند تحریم ها علیه کشورشان پایان یابد، برداشته است.
او تاکید کرد که این اقدام کافی نیست، اما دولت جدید سوریه باید تلاشهای خود را برای تقویت روابط با کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا به منظور کسب اعتماد دولت جدید آمریکا افزایش دهد.
نادر توضیح می دهد که وی خاطرنشان کرد: سوریه با یک دولت جدید آمریکایی مواجه است که سازوکار متفاوتی برای برخورد و تعامل با سوریه، چه با قانون و چه در پرونده تحریم ها، خواهد داشت.
این تحلیلگر سوری تاکید کرد که تعامل ترامپ با پرونده تحریم ها و کنارگذاشتن تدریجی آنها ممکن است به روند باج خواهی از سوی علیه الشرع منجر شود، او سالهای گذشته به این مکانیسم برخورد و رفتار شناخته می شد.
او افزود: مواضع ترامپ در هر مسئلهای منوط به دو عامل است که شامل روحیات شخصی و پیگیری منافع اش است. اما شاید پایان دادن به حضور ایران در سوریه باعث ترغیب ترامپ به برخورد بهتر با دولت جدید شود.
محمد نادر توضیح میدهد: دولت جدید لغو تحریمها را به گامهای برداشتهشده در میدان، بهویژه مشارکت همه اقشار در فرآیند سیاسی، برخورد با اقلیتها مرتبط خواهد کرد. همچنین بستری برای سوریه برای انعقاد معاملات که منافع آمریکا و شاید منافع اسرائیل را حفظ کند، فراهم شود.
سوریه در نگاه غرب
نیروهای مخالف سوریه به رهبری هیئت تحریر الشام در هشتم دسامبر ۲۰۲۴ نظام بشار اسد را سرنگون کرد و الشرع و اعضای دیگر هیئت تحریر الشام امور کشور را در دست گرفتند.
ایالت متحده آمریکا این هیئت و عضای آن را در سال ۲۰۱۸ به عنوان تروریست معرفی کرد و این گروه را در فهرست تحریم های شورای امنیت سازمان ملل قرار داد که منجر به تحریم تسلیحاتی بین المللی و مسدود شدن دارایی های جهانی این افراد شد.
پس از جنگ ویرانگری که بیش از ۱۳ سال به طول انجامید و منجر به کشته شدن حدود نیم میلیون نفر، آواره شدن میلیون ها نفر و ویرانی های گسترده در سوریه شد، مقامات جدید به دنبال تامین منابع مالی برای بازسازی کشور هستند.
برهمین اساس لغو تحریمهای اقتصادی اعمال شده علیه سوریه از جمله قانون سزار که از سال ۲۰۲۰ توسط ایالات متحده اعمال شده است، در صدر پروندههای مورد پیگیری بین واشنگتن و دمشق قرار دارد.
کشورهای غربی کاهش این تحریمها را منوط به مقامات جدید در دولت سوریه به ویژه در خصوص تشکیل دولت فراگیر و حمایت از اقلیتها مرتبط دانستند.
برهمین اساس می توان گفت که پیام تبریک الشرع موضع مقامات جدید در سوریه را با روی کار آمدن دونالد ترامپ مشخص کرده است، احتمال میرود برای دستیابی به امکانات مادی و حتی غیرمادی به عنوان تامین کننده منافع آمریکا و شاید اسرائیل بشوند. چرا که هیئت نحریر الشام نوپا هستند و به دلیل ویرانیهای گسترده در سوریه نیازمند حمایت مالی شدید هستند، از این رو برای کسب کمکهای غرب به ویژه آمریکا مجبور هستند تا مدت زمان طولانی به منافع آنها در منطقه توجه کنند و شاید به سایه آمریکا در منطقه تبدیل شوند.
نظر شما