موشکافی تاریخی «هبوط تا ظهور»/ بهترین جهاد تبیین بازخوانی تاریخی مبارزه حق و باطل است

حجت‌الاسلام والمسلمین شفیعیان با اشاره به رشد رسانه‌ها و افزایش پرسش‌ها و شبهات بر لزوم پاسخ‌های عقلانی و اقناعی تأکید کرد و گفت: بستر تاریخ و عبرت‌های آن زمینه‌ای دلچسب و سازنده برای پاسخگویی به پرسش‌ هاست، پس بهترین عمل برای جهاد تبیین دینی و انقلابی بازخوانی تاریخی زندگی بشر در جریان مبارزه جبهه حق و جبهه باطل تا امروز و آینده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، هجدهمین دوره شناختی و تحلیلی حوزه مهدویت، اولین دوره از سلسله نشست های جذاب و شنیدنی علمی و شناختی، تحلیلی و تاریخی با عنوان «از هبوط تا ظهور»است که به همت کانون صبح عدالت و با حضور اساتید برتر کشوری و استانی برای دانش آموزان، دانشجویان، اساتید دانشگاه و معلمان، فعالین فرهنگی و عموم علاقمندان در «مسجد عمار یاسر» محله فرامرز عباسی مشهد برگزار می شود.

به بهانه برگزاری این دوره‌ی بصریت‌افزایی، گفت‌وگویی داریم با حجت‌الاسلام والمسلمین «حسن شفیعیان»، ریاست پژوهشکده‌ی بین‌المللی امام رضا(ع) به عنوان یکی از اساتید و طراحان این دوره، تا جایگاه و ضرورت طرح مباحث تبیینی در بستر تاریخ و سیر مباحث دوره‌ی پیش رو را بیشتر بررسی کنیم.  

کانون مهدویت صبح عدالت در ادامه‌ی فعالیت های آموزشی عمومی و تخصصی خود در حوزه مهدویت، تصمیم به برگزاری دوره‌ای معرفت‌افزایی و بصریت‌افزایی با عنوان «از هبوط تا ظهور» دارد ، از شما به عنوان یکی از طراحان و اساتید دوره درخواست دارم در ابتدا پیرامون عنوان دوره توضیح بفرمایید و برای اولین سوال از آنجا که «رنگِ رخسار خبر می‌دهد از سِرِّ درون» بفرمایید چرا عنوان «از هبوط تا ظهور» برای دوره انتخاب شده است؟

پیش از توضیح عنوان دوره لازم است واژه‌های هبوط و ظهور را تعریف کنیم، تا عنوان «از هبوط تا ظهور» را درک کنیم.  هبوط، تولدی جدید در عرصه زمین و دنیا بود که برای انسان رقم خورد تا بشر در این بستر دنیا بتواند دارای تمام کمالاتی که برای یک مخلوق مهیا شده بشود. بتواند افضل از ملائک و بالاتر از برترین مخلوقات الهی قرار گیرد و خدای‌گونه بر زمین حکومت کند.

«من عَبدَ الله عبّدالله له کلّ شیء» انسان اگر بنده ی خدا باشد خدواند همه چیز را فرمانبردار او میکند. از طرف دیگر ظهور یعنی آمدن بنده‌ی خاص خداوند برای ایجاد حکومت جهانی عدل الهی و حاکمیت بندگان خدا بر تمام هستی؛ «نرید ان نمنّ علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین» لذا می بینیم در روایات مختلف اشاره شده که در عصر مهدوی زمین تمام نعمت‌ها و گنج‌هایش را برملا میکند به گونه ای که فقر، ناامنی و ظلم از میان می‌رود و زمین بهشت زمینیان می‌شود.

عنوان دوره‌ از «هبوط» و تولد زمینی تا «ظهور» و قله‌ی بشری انتخاب شده تا مروری تاریخی بر مسیر طولانی انتقال از هبوط تا کمال باشد.

بسیار هم خوب، دوره‌ی اخیر چه تفاوتی با دوره‌های پیش‌تر که در کانون برگزار شده است دارد، و چه نیازی را از مخاطب مرتفع می‌کند؟

 در این دوره مساله های ذهنی مخاطب از تولد و خلق در دنیا و فایده‌ی تکالیف در زندگی و پایان مسیر بشر در این دنیا به صورت علمی و وحیانی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا هم بنیان عقاید اسلامی و هم کاربرد عقاید در زندگی توأمان پوشش داده شود.

از ضرورت طرح مباحث بفرمایید.

 امروزه با رشد رسانه‌های مختلف پرسش‌های متفاوت و بسیاری در ذهن‌ها شکل گرفته است، که باید عقلانی و اقناعی پاسخ داده شود.

از سوی دیگر بستر تاریخ و عبرت‌های آن زمینه‌ای دلچسب‌تر و سازنده‌تر برای پاسخ‌گویی به پرسش‌هاست، پس بهترین عمل برای جهاد تبیین دینی و انقلابی بازخوانی تاریخی زندگی بشر در جریان مبارزه جبهه‌ی حق و جبهه‌ی باطل است تا انسان امروزی اولاً جایگاه مهم خودش را در میان این نبرد دریابد و ثانیاً وظایفی که برعهده دارد را خوب بشناسد و به موقع عمل کند تا آن قله بشریت یعنی حکومت عدل مهدوی را دریابد.

در سرفصل‌ نخست دوره عنوان آغازی برای تعالی مطرح شده، چرا از هبوط با عنوان «آغازی برای تعالی» یاد شده است؟

در ابتدای گفت‌وگو عرض کردم که هبوط تولدی در دنیا برای رسیدن به کمال بی‌نهایت است که بدون هبوط میسر نبود. هرچند در این مسیر تکامل ممکن است، انسان‌هایی از مسیر منحرف شوند و سقوط کنند اما می‌اَرزد وقتی که بسیاری خود را به کمال برسانند.

جایگاه و ضرورت امّت‌سازی در نظام توحیدی کجاست؟

 در مسیر حاکمیت عدالت همیشه انسان‌های منفعت‌طلب و دنیازده‌ای هستند که مانع شوند.آن‌ها همیشه سعی می‌کنند با ترفندهای مختلف جبهه‌ای از ساده‌لوحان و هوس‌بازان را همراه خود کنند تا در سایه آن‌ها بتوانند اهداف خود را محقق کنند، بنابراین در مسیر حق نیز باید اُمّتی یکپارچه تحت رهبری مردی الهی شکل بگیرد تا مقابل این جبهه‌ی باطل بایستد و با جهاد تبیین و جهاد رزمی زمینه‌سازی آن حکومت عدل جهانی را ایجاد کند.

آیا انحراف امّت یهود تأثیری در گمراهی دیگر امّت‌ها داشته است؟

 در قرآن حداقل ۱۰۰۰ آیه مربوط به تاریخ قوم بنی‌اسراییل است که آیین یهود و مسیحیت در آن قوم رشد یافته است. در قرآن می فرماید:«اشدّ عداوه علی المومنین الیهود» و در روایات اسلامی هم از قول پیامبر(ص) می‌فرماید آنچه بر بنی‌اسراییل گذشته نعل به نعل بر بنی‌اسماعیل و مسلمانان تکرار می‌شود. پس شناخت انحراف بنی‌اسراییل که موجب تحریف کتاب و دین الهی در آیین یهود و مسیحیت و ایجاد لابی های فراماسونری و صهیونیسم و این جنایت‌ها و بدبختی‌ها شده بسیار مهم و راه‌گشاست.

مهم‌ترین ویژگی امّت یهود که سبب انحراف آن‌ها از مسیر توحید شد، چه بود؟

بر اساس آموزه‌های قرآن خواصِّ یهود را چشمِ دنیاطلب و قلب زنگار گرفته از هوس منحرف کرد و عوام بنی‌اسرائیل را فریب خوردن و اعتماد بی‌جا به خواص و در واقع بی‌بصیرتی و تقلید کورکورانه منحرف کرد. آن‌ها دیدند که خواصِّ منحرف دین الهی را تغییر داده و به میل و هوس خود تبیین می‌کنند ولی به جای مقابله با آن‌ها به این تحریف‌ها تمکین کردند و تسلیم آن شدند.

دیدگاه یهود پیش از تولد و بعثت نبی مکرَّم اسلام به پیامبر موعود (ص) چگونه بود؟

بر اساس آموزه‌های قرآن یهود سال‌ها پیش از تولد پیامبر اکرم(ص) چنان شناختی از او داشتند که به تعبیر قرآن "یعرفونه کما یعرفون ابنائهم" در حالی که وقتی ایشان از نسل عرب مبعوث شدند و آیاتی در نقد رباخواری و دنیاطلبی یهود آوردند همین یهودیان منکر شناخت خود شده و با پیامبر اکرم(ص) به شدت به مقابله پرداختند تا آن‌جا که قرآن می‌فرماید " لن ترضی عنک الیهود و النصاری حتی تتّبع ملّتهم"

پس از شهادت پیامبر (ص) مهم‌ترین عنصری که سبب انحراف جامعه‌ی مسلمین از مسیر مُدَوَّن و الهی خویش شد، چه بود؟

احسنت بر این سوال کاربردی و بجا که پرسیدید! واقعا چرا دست‌پروردگان برترین پیامبر خدا و رشدیافتگان از جاهلیت به تمدن والای اسلام اینچنین پشت پا به حقانیت زده و تشت رسوایی بلند کردند؟
در خطبه فدکیه حضرت صدیقه طاهره(س) که در همان روزهای سقیفه و انحراف بیان شده این دلایل قهقرا رفتن اُمّت اسلام را این چنین بیان می‌کند: ۱. انحراف از مسیر بندگی خدا به بندگی هوای نفس. ۲. تنها گذاشتن امام حق که محور رشد و کمال بود و ۳. اعتماد به خواصِّ منحرف بدون بصیرت و تفکر. و این چنین شد که مانند یهود و مسیحیت خواصّی دنیاطلب و هوس‌باز مسیر امامت الهی را منحرف کردند و آوردند آن‌چه بر سر مسلمانان تا امروز و آینده خواهد آمد.

فرجام دو جریان حق و باطل کجاست؟

براساس آموزه‌های قرآنی و روایی فرجام جدال قابیلی و هابیلی و پایان جنگ باطل و حق با پیروزی حق و اهل‌حق بر باطل و استکبار تمام خواهد شد. پایانی قطعی و حتمی با وعده‌ی الهی که تخلفی ندارد:«وکتبنا فی الزبور من بعد الذکر انّ الارض یرثها عبادی الصالحون» ان شاء الله ما همان زمینه‌سازان این وعده‌ی قطعی باشیم و در زمان حیات خود این حکومت عدل الهی و وعده‌ی حتمی را ببینیم و بچشیم.

گفتنی است؛  شروع ثبت نام این دوره از ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ و شروع دوره نیز از جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳ است. این دوره های جمعه ها از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۱:۳۰ در مسجد عمار یاسر واقع در خیابان شهید فرامرز عباسی ۵-انتهای رسالت ۱۷ برگزار می شود. علاقه مندان برای ثبت نام و اطلاعات بیشتر می توانند به سایت www.mahdaviat۳۱۳.com مراجعه کنند.

کد خبر 1801511

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha