پشت پرده اقدامات آمریکا و اسرائیل علیه نیروهای الحشد الشعبی عراق

رژیم اسرائیل و آمریکا هنگام جنگ علیه غزه که حمایت‌های گروه‌های مقاومت در عراق و یمن و لبنان از مقاومت فلسطین را دیدند، تلاش کردند، آن‌ها را تضعیف کرده یا از محور مقاومت دور کنند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین‌الملل: نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت القانون عراق در گفت‌وگو با رسانه‌های این کشور اظهار داشت که آمریکایی‌ها به آن‌ها گفته‌اند که باید الحشد الشعبی را به همراه سایر گروه‌های مسلح منحل کنید.

مالکی گفت که الحشد نیاز به باز نگری و بازسازی دارد تا به یک دستگاه و ارگان نظامی الگو برای دستگاه امنیتی تبدیل شود و ارتباطش صرفا منحصر به فرمانده کل نیروهای مسلح شود.

رژیم اسرائیل و آمریکا حین جنگ علیه غزه که حمایت‌های گروه‌های مقاومت در عراق و یمن و لبنان از مقاومت فلسطین را دیدند، تلاش دارند، آن‌ها را تضعیف کرده یا از محور مقاومت دور کنند. یکی از این گروه‌ها الحشد الشعبی عراق است که نقش مهمی در دفاع خطر تروریسم از سر عراق طی سال‌های اخیر داشت.

آمریکا در سال‌های اخیر راهبردهای مختلفی را برای تضعیف و انحلال الحشد الشعبی دنبال کرده است. این نیرو که متشکل از گروه‌های مختلف شیعه و تحت حمایت ایران است، پس از فتوای آیت‌الله سیستانی در سال ۲۰۱۴ برای مقابله با داعش تشکیل شد و به یکی از بازیگران اصلی در عراق تبدیل شده است. با توجه به نفوذ گسترده الحشد در ساختار امنیتی و سیاسی عراق، آمریکا تلاش‌هایی برای کاهش قدرت آن انجام داده است.

ادغام الحشد الشعبی در ارتش عراق یکی از مهم‌ترین راهبردهای آمریکا و متحدانش، فشار بر دولت عراق برای ادغام الحشد در نیروهای مسلح رسمی است تا استقلال این نیرو کاهش یابد. در واقع آمریکا می‌خواهد با این ترفند نیروهای مقاومت عراق را تضعیف کند.

 یکی از اقدامات مستقیم آمریکا، ترور ابومهدی المهندس (جانشین فرمانده الحشد) در کنار قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ بود که ضربه‌ای جدی به رهبری این گروه وارد کرد.  آمریکا و اسرائیل بارها مواضع الحشد الشعبی را در عراق و سوریه هدف قرار داده‌اند تا توانایی‌های نظامی آن را تضعیف کنند.  واشنگتن سعی کرده است نیروهای سنی، کرد و حتی برخی شیعیان مخالف ایران را علیه الحشد تقویت کند.

در جریان اعتراضات عراق (۲۰۱۹-۲۰۲۱)، آمریکا و رسانه‌های غربی تلاش کردند تا الحشد را به سرکوب معترضان متهم کنند و مشروعیت آن را کاهش دهند. برخی گروه‌های وابسته به الحشد، مانند سازمان بدر، عصائب اهل الحق و کتائب حزب‌الله، دارای اختلافات داخلی هستند. آمریکا سعی دارد با دامن زدن به این اختلافات، انسجام الحشد را کاهش دهد.

با وجود این اقدامات، آمریکا در رسیدن به هدف نهایی یعنی انحلال کامل الحشد با مشکلاتی مواجه است و در واقع فراموش کرده این نیروی مردمی ریشه در باورهای مذهبی مردم این کشور دارد. الحشد در میان بخش زیادی از شیعیان عراق پایگاه اجتماعی دارد.  بسیاری از فرماندهان الحشد دارای موقعیت‌های مهم در دولت و ارتش عراق هستند و حتی علاوه بر گروه‌های شیعه، با برخی گروه‌های سنی و کرد نیز همکاری دارد.

هرچند آمریکا تلاش دارد الحشد الشعبی را تضعیف یا منحل کند، اما این نیرو به‌عنوان یک بازیگر اصلی در عراق همچنان قدرت خود را حفظ کرده است. اقدامات آمریکا ممکن است باعث درگیری‌های بیشتر در عراق شود و حتی به افزایش تنش‌های منطقه‌ای منجر گردد.

کد خبر 1805633

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha