راه اندازی نمایشگاه نسخ خطی اسلامی در کتابخانه آمریکایی

برای اولین بار، یک کتابخانه آمریکایی تمام نسخ خطی اسلامی را به نمایش گذاشته است و این نمایشگاه تا دهم آگوست ۲۰۲۵ میلادی ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از شفقتنا العربی، کتابخانه پینک در دانشگاه ییل در ایالت کنتیکت، کتاب و نسخ خطی کمیاب خود را برای نخستین بار در جدیدترین نمایشگاه موقت خود با عنوان «علم بالقلم: دنیای نسخه‌های خطی اسلامی» رونمایی کرد.

این اولین نمایشگاه در نوع خود است که مجموعه نسخ خطی اسلامی دانشگاه ییل را به نمایش در آورده است. این کتابخانه، یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه‌ها در ایالات متحده آمریکا است.

این نمایشگاه شامل مجموعه متنوعی از نسخه های اولیه قرآن کریم تا اسناد مدرن را با تنوع زمانی و مکانی و سبک‌های مختلف ادبی در جهان اسلام به نمایش گذاشته است.

دکتر اوزگن فلیک، یکی از متصدیان نمایشگاه و مدرس زبان ترکی عثمانی در دانشگاه ییل، درباره این نمایشگاه گفت: با نمایش نمونه‌هایی از مجموعه‌های جهانی ییل، ما می‌خواستیم سنت‌های به هم پیوسته جهان اسلام را برجسته کنیم و نشان دهیم که چگونه ایده‌ها و الهامات در میان فرهنگ‌ها حرکت می‌کنند.

دانشگاه ییل با بیش از چهار هزار نسخه خطی یکی از مؤسسات پیشرو در حفظ نسخه‌های خطی اسلامی است که آن را به سومین مجموعه بزرگ در نوع خود و یکی از قدیمی‌ترین مجموعه های تبدیل کرده است. این نمایشگاه، تنها بخش کوچکی از این گنجینه‌های ادبی را به نمایش می‌گذارد.

این استاد دانشگاه که «تذهیب نسخه‌های خطی اسلامی: تاریخ، تئوری و عمل» را تدریس می‌کند از دانشجویان خود خواسته است تا با موارد به نمایش درآمده در نمایشگاه آشنا شوند تلاش کنند تا آثار مشابه را از طریق طراحی و نقاشی در کلاس بازتولید کنند.

این نمایشگاه با همکاری دکتر آگنیشکا رک، کتابدار و روبرتا ال. دوگرتی، کتابدار مطالعات خاورمیانه ترتیب داده شده است.

ریک با اشاره به اینکه این نمایشگاه متفاوت از دیگر نمایشگاه‌های مشابه است که در آن مطالبی از دوره‌های مختلف جغرافیایی و زبانی در آن به نمایش گذاشته شده است، افزود: برخلاف نمایشگاه‌های دیگر که ممکن است به تعداد محدودی از زبان‌ها یا ژانرهای ادبی محدود شود، نمایشگاه ما طیف وسیعی از مطالب را از زمان‌ها و مناطق مختلف به نمایش می‌گذارد.

این نمایشگاه قطعات منحصر به فردی را از مکان‌هایی از هم دور از کارولینای شمالی، ایالات متحده آمریکا تا دمشق به نمایش می‌گذارد. به گفته دوگرتی، اگرچه برخی از قطعات پیش از این به نمایش گذاشته شده اند، اما بسیاری از آنها برای اولین بار نمایش داده شده و فهرست بندی می‌شوند.

دوگرتی ادامه داد: ما می‌خواستیم اقلامی را ارائه کنیم که توسط مردم عادی ساخته شده یا استفاده می‌شوند، چیزهایی که می‌توان هر روز از آنها استفاده کرد و حتی در جیب قرار داد، نه فقط آثار هنری که در پشت شیشه نگهداری می‌شوند و برای کلکسیونرها تعیین می‌شوند.

از جمله قطعات متمایزی که متصدیان نمایشگاه را تحت تأثیر قرار داد، یک متن کیهان نگاری نیمه دایره المعارفی بود که قدمت آن به قرن سیزدهم بازمی‌گردد.

آثار نمایش داده شده موضوعات مختلفی از جمله ریاضیات، معماری، علوم و پزشکی را پوشش می‌دهند.

این نمایشگاه به دنبال ادغام مکاتب مختلف فکری در بین فرهنگ‌ها و دوره‌های زمانی است و دیدگاهی جامع از فرهنگ غنی پشت نسخه های خطی ییل ارائه می‌دهد.

دکتر راشل هیرشمن، مدیر نمایشگاه‌ها و برنامه‌های انتشارات در این کتابخانه، گفت که امیدوار است بازدیدکنندگان با موضوعات متنوعی که به نمایش گذاشته شده است، چیزی را پیدا کنند که مورد علاقه آنها باشد.

این نمایشگاه شامل متون توضیحی است که اطلاعات لازم را در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد، علاوه بر کتابچه راهنمای قابل تهیه در میز پذیرش قرار داده شده است و همچنین مسابقه کوچکی برای جستجوی نسخه های خطی ترتیب داده شده است.

ریک توضیح داد که دنیای اسلام قرن‌ها قبل از غرب از کاغذ پوستی به کاغذ روی آورد، اگرچه چاپ در زمان‌های بعدی به طور گسترده در جهان اسلام پذیرفته شد. این نمایشگاه تنها شامل یک نسخه خطی کاغذی روی پوست است که بخشی از قرآن کریم مربوط به قرن دهم است.

این نمایشگاه با عنوان «علم بالقلم» برگرفته از آیه‌ای از قرآن است و تا ۱۰ آگوست ۲۰۲۵ در طول هفته پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.

کد خبر 1807665

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha