«مسجد سید هاشم»، میراث تاریخی جاویدان در غزه

مسجد «سید هاشم» در محله الدرج غزه، یکی از قدیمی‌ترین مساجد تاریخی در غزه است که از اهمیت تاریخی بالایی برخوردار است.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل:  مسجد «سید هاشم» یکی از قدیمی‌ترین مساجد تاریخی در غزه است که در دایره المعارف فلسطینی آمده است که تاریخ ساخت آن به اواخر دوران ممالیک توسط سلطان عبدالمجید دوم در سال ۱۸۳۰ برمی گردد.

 نام این مسجد به نام قبر هاشم بن عبد مناف، جد پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است. برخی منابع می گویند که او پس از وفاتش در یک سفر تجاری در این منطقه به خاک سپرده شد.

این مسجد در محله الدرج در بخش شمالی شهر قدیمی غزه و تقریباً یک کیلومتر با مسجد جامع «عمری» فاصله دارد.

 مساحت آن ۲۳۷۱ متر مربع است که با طاق‌های متقاطع نمازخانه مربع اصلی را می پوشاند که شامل سه رواق برای نمازخانه است که در وسط آن صحن مربع رو باز قرار دارد که توسط چهار سایبان احاطه شده که بزرگترین آن سایبان قبله در اتاقی است که به سمت سایبان غربی در نزدیکی ضریح هاشم بن عبد مناف جد رسول گرامی اسلام (ص) باز می شود.

«مسجد سید هاشم»، میراث تاریخی جاوی در غزه

 این مسجد از اهمیت تاریخی بالایی برخوردار است و دارای ۱۶ حجره برای تحصیل علوم اسلامی و حفظ قرآن بوده است.

در طول اعصار، این مسجد مورد حملات متعددی قرار گرفته است. گنبد بزرگ آن در طول جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۷ بمباران شد؛ همچنین در طی حملات سه جانبه علیه مصر بین سال‌های ۱۹۵۳ و ۱۹۵۷ آسیب دید.

باوجود این سختی‌ها، مسجد ثابت قدم مانده و تحت مرمت و بازسازی قرار گرفته است که آخرین آن در سال ۲۰۱۷ بود. جدیدترین این حملات به جنگ اخیر رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سال ۲۰۲۴ برمی‌گردد.

«مسجد سید هاشم»، میراث تاریخی جاوی در غزه

 مسجد در سایه جنگ

با توجه به ویرانی‌هایی که نوار غزه تجربه کرده است، مسجد سید هاشم، پناهگاهی برای مردم غزه به شمار می‌آید که در آن به ساکنان آسیب دیده کمک رسانی می‌شد.

  «ماهر هاشم برغوت» مؤذن و خادم مسجد با تشدید بمباران و هدف قرار دادن مساجد، یادآور شد که از ترس جان نمازگزاران مجبور به توقف نماز در مسجد شدند و این موضوع رمضان سال گذشته را به یکی از سخت‌ترین فصل‌ها برای مردم غزه تبدیل کرد.

 امروز با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، مردم غزه به راه بازگشت حیات معنوی به این مسجد قدیمی هستند و مانند گذشته برای نماز تراویح و جشن شب قدر که در برخی مواقع به دلیل محدودیت مکان درهای آن بسته می‌شد، مملو از نمازگزاران می‌شود.

«مسجد سید هاشم»، میراث تاریخی جاوی در غزه

کد خبر 1808276

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha