توکل دارایی، پژوهشگر و مسئول امور بین الملل بنیاد ابوعلی سینا با اشاره به برخی فعالیت های این بنیاد در راستای تقویت هرچه بیشتر پژوهش ها و تعامل میان فیلسوفان به خبرنگار شبستان گفت: ما برنامه های زیادی داریم و با توجه به اینکه از بوعلی سینا به عنوان یکی از پنج چهره برجسته هزاره اخیر یاد می کنند، شایسته است تا بودجه در اختیار این بنیاد قرار گیرد تا امکان تعاملات هرچه بیشتر فراهم و بحث و جدل علمی فلسفی برپا شود.
وی با اشاره به مواجهه فلسفه اسلامی و فلسفه یونان اظهار کرد: از صدر اسلام و بعد از ورود فلسفه یونانی به ویژه بعد از دوره فارابی و رسیدن فلسفه اسلامی به ابن سینا همواره این مسئله مطرح بود که اصل فلسفه در خدمت مکتب دینی اسلامی قرار بگیرد.
دارایی ادامه داد: با توجه به نظریات فلاسفه و اندیشمندان این حوزه، فلسفه اسلامی با اقتضائات خاص خودش در تبیین آنچه که از وحی و نبوت به مسلمین رسید توانست حرف های نوینی ارائه دهد، ضمن آنکه فلسفه مشاء ابن سینا یا حتی حکمت سینوی توانست با بهره گیری از فلسفه ارسطو و مدد از فلسفه اسلامی در تبیین مسائل در مورد وجود خالق مطالب متعددی را ارائه دهد.
تاثیر بی چون و چرای وحی در فلسفه اسلامی
مسئول امور بین الملل بنیاد ابوعلی سینا با بیان اینکه فلسفه اسلامی خدمت بزرگی به ترویج دین از منظر عقلی است، تصریح کرد: نمی توان کتمان کرد که فلسفه اسلامی به هر حال از تجارب فلسفه یونان، ایران و دیگر حوزه های فلسفی در 1400 سال قبل بهره مند شده است. اما آنچه که اهمیت دارد آن است که مطمئنا ریشه فلسفه اسلامی در قرآن است. از این نظر که همواره شاهدیم در آیات قرآن تاکید وافر به عقل گرایی و خردورزی شده است و قرآن از این حیث در آرای فلاسفه اسلامی تاثیر دارد.
رئیس امور بین الملل بنیاد بوعلی سینا عنوان کرد: می توان فلسفه اسلامی را فلسفه ای مجزا از فلسفه یونانی یا فلسفه غرب امروز دانست، اما این بدان معنا نیست که فلاسفه اسلامی از کنار آرای دیگران بی تفاوت عبور کنند و اصلا نظریات آنها را مدنظر قرار ندهند، به هرحال لازمه جهش علمی بررسی نظرات گوناگون و تضارب آرا است.
حرکت با قدرت فلسفه اسلامی
وی با اشاره به برخی نظریات مبتنی بر منقطع شدن راه و مسیر حرکت فلسفه اسلامی ابراز کرد: برخلاف نظرات این افراد، فلسفه اسلامی همچنان به قوت خود ادامه دارد و راه فلاسفه ای چون ابن سینا و ابن رشد را ادامه می دهد، در حال حاضر در کشورهای اسلامی به جز کشورهای حاشیه خلیج فارس که چندان میانه ای با فلسفه ندارند، زمینه هایی فلسفه اسلامی در شمال آفریقا همچنان به قوت خودباقی است.
دارایی تصریح کرد: فلسفه اسلامی امروز می تواند با توجه به نظرگاه های مختلف متفکران، حرفی نو را به جهان فلسفه ارائه کند چرا که گستره فلسفه اسلامی وسیع است به نحوی که درباره موضوعات مختلفی سخن گفته و قابلیت تحلیل دارد.
فقدان اقدامات درخور برای کاربردی سازی فلسفه
وی با اشاره به چالش های پیش رو در کاربردی سازی فلسفه در جامعه کنونی ایران افزود: علی رغم ظرفیت بالایی که پیش تر بدان اشاره شد متاسفانه در راستای کاربردی سازی فلسفه اقدامی در خور صورت نگرفته است، اگر بخواهیم پرچم دار مسائل فرهنگی در جهان اسلام باشیم باید به فلسفه توجه بیشتری کنیم و به خاطر بسپاریم که حتی قبل از ورود اسلام به ایران نیز ما دانش فلسفه داشته ایم.
دارایی خاطرنشان کرد: برای کاربردی سازی فلسفه باید اولا به نحله های مختلف فلسفی توجهی مضاعف شود، ضمن آنکه باید ارتباط بیشتری میان استادان و دانشجویان این رشته در قالب کرسی های آزاد اندیشی و جلسات بحث مناظره شکل گیرد؛ همچنین فلسفه وارداتی به زبان امروزی و شیوه ای نوین ارائه شود.
پایان پیام/
نظر شما