فلاسفه بزرگ درپی تعامل بنیادین میان عقل و وحی هستند

فیلسوفان بزرگ به دنبال ایجاد نوعی تعامل بنیادین میان عقل و وحی هستند، حرکت فلسفه از ناشناخته ها است که حیات فلسفی را مورد توجه همگان قرار می دهد.

به گزارش خبرنگار شبستان، دومین روز از همایش ویژه "روز جهانی فلسفه" در محل موسسه پژوهشی حکمت فلسفه ایران برگزار شد.

بنابراین گزارش، کریم مجتهدی طی سخنانی با موضوع فلسفه غرب و آموزش آن در ایران به بررسی این مقوله در سطح کلام پرداخت.

وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به هفته کتاب درباره ارتباط میان فلسفه و کتاب گفت: فلسفه متوسل به کلمات می شود و نظریاتش را بدین طریق بیان می کند حال آنکه کتاب با مبانی نوشتاری سروکار دارد و در حقیقت قرابت میان این دو در این نکته خلاصه می شود که هر دو برای آینده هستند.

وی ادامه داد: فلسفه امکانات آتی بشر است و الزاماً حرکت از شناخته ها به سمت ناشناخته ها نیست، بلکه حرکت از ناشناخته ها است و به همین دلیل است که حیات و ابعاد خاص فلسفی مورد توجه همگان قرار می گیرد.

این استاد فلسفه اظهار کرد: البته افرادی که می گویند فلسفه به هیچ دردی نمی خورد، حق دارند و حقیقتاً فلسفه به هیچ دردی نمی خورد. اما مسائل را تشخیص می دهند که این تشخیص به موارد مرتبط آینده مربوط می شود و خبر ساختن زندگی آتی می شود.

وی درباره فلسفه غرب عنوان کرد: دکارت در اولین دستور خود به ما می گوید: باید به تصورات واضح و متمایز توجه کنیم.

مجتهدی تاکید کرد: برای شخص من بخش دوم دستور نخست دکارت اهمیت بیشتری دارد چرا که تصورات واضح متمایز است که دکارت به آنها اشاره کرده هر چند که اینها با یکدیگر همخوانی ندارند.

وی ادامه داد: از مشخصات اصلی فلسفه در عصر جدید و در زمان کسانی چون فرانسیس بیکن، لایب نیتس و اسپینوزا مطالب متعددی استخراج می شود که متاسفانه در ایران به آن اوصاف توجه نمی شود. که از جمله آنها این مطلب که در عصر جدید فلسفه و علوم جدید به ناچار به یکدیگر نزدیک شده اند، است.

مجتهدی ابراز کرد: نزدیکی فلسفه به علوم جدید از ممیزیات تفکر فلسفی در عصر جدید است و عقربه ذهنی متکلم قرون وسطی میان عقل و وحی قرار گرفته است اما عقربه ذهنی فیلسوفان عصر جدید مثل بیکن، لایب نیتس میان علوم جدید و کلام سنتی واقع شده است.

وی با بیان اینکه فیلسوفان بزرگ به دنبال ایجاد نوعی تعامل بنیادین میان عقل و وحی هستند، خاطرنشان کرد: لایت نیتس ارسطو را احیا کرد در واقع او در قرن هجدهم یک ارسطو که این مثال وصف مطالب یاد شده قلمداد می شود.

شایان ذکر است، همایش روز جهانی فلسفه با حضور دکتر دینانی و حجت الاسلام احمدی در میزگرد تفکر فلسفی علامه طباطبایی به کار خود پایان داد.

پایان پیام/

 

کد خبر 195299

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha