به گزارش خبرنگار شبستان، دومین روز از همایش ویژه "روز جهانی فلسفه" چهارشنبه، 24 آبان در محل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
بنابراین گزارش، ضیاء موحد، عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با محور بررسی وضعیت آموزش و پژوهش فلسفه در ایران به سخنرانی پرداخت و گفت: منطق در واقع ریاضیات فلسفه است و این جمله ای نیست که به راحتی بتوانیم از آن بگذریم.
وی ادامه داد: اگر تمایز تحلیلی – ترکیبی را جدی بگیریم قضایای منطق نمونه قضای تحلیلی است و در حال حاضر به کمک تحلیل های منطقی بسیاری مسائل متافیزیک قابل حل است.
وی با بیان اینکه علم منطق پیش نیاز همه علوم محسوب می شود، اظهار کرد: اگر کسی خیال کند که منطق به قول یکی از اندیشمندان دور باطل است باید آن را رها کند.
موحد تصریح کرد: منطق برای فیلسوفانی که ریاضیات نخوانده اند یا علم نمی دانند مثل فرم محسوب می شود.
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با اشاره به نکته ای جالب در باب منطق ارسطویی در غرب و شرق که اثری منفی از خود بر جای گذاشته عنوان کرد: هم ابن سینا گفته است که منطق ارسطویی کافی است و هم این سخن را کانت ابراز کرده است و تعجب می کنم که چرا این دو باید چنین حرفی را گفته باشند، چرا که علمی که کامل شود دیگر علم نیست چون ویژگی علم آن است که جریانی پویا داشته باشد و همواره حل نشده باقی بماند حال آنکه آن دو منطق ارسطویی را کامل می دانستند که این امر مربوط به تصویر محدود آنها بود.
وی با اشاره به تلاش های فزاینده غرب در رابطه با بررسی آثار گذشتگان و همچنین ترجمه کتب آنان بیان کرد: ما باید به ترجمه آثار منطق اسلامی اهتمام بورزیم، در حال حاضر ترجمه هایی صورت پذیرفته است اما متاسفانه رضایت بخش نیستند و می طلبد که بیش از گذشته به این حوزه بپردازیم.
موحد خاطرنشان کرد: باعث تاسف است که در دانشگاه تهران رشته فلسفه ده واحد منطق سنتی و دو واحد جدید دارد در حالیکه باید بیش از اینها بسیاری از این واحدها را در دوره دبیرستان برای دانش آموزان می گذاشتند و در حال حاضر درس منطق دوره دبیرستان بسیار ضعیف است در حالی که منطق رشته جالبی است و البته تمام این مسائل به عدم برنامه ریزی خوب برمی گردد.
پایان پیام/
نظر شما