به گزارش خبرنگار شبستان، نخستین روز از "همایش روز جهانی فلسفه" سه شنبه، 23 آبان ماه در محل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد.
بر این اساس طی برپایی این همایش و در بخش پایانی نشست های روز اول، با حضور "منوچهر صدوقی سهی" و "علی رافعی"، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، نشستی تحت عنوان "فلسفه انسان از دیدگاه علامه جعفری" برگزار شد.
در ابتدای این نشست، رافعی اظهار کرد: علامه جعفری مجموعه علوم را در محوریت انسان قبول داشت به این معنی که بر فرض مثال فلسفه و عرفان یا هر علم دیگری را بدانیم اما این علوم تاثیری در زندگی انسان نداشته باشند را ارزشمند تلقی نمی کرد.
وی ادامه داد: علامه همواره معتقد بود که محور قرآن و مباحث انبیا انسان است و اگر حافظ کل قرآن هم باشیم وقتی اثری بر انسان نگذارد، بی ارزش است، ضمن آنکه علامه جعفری همواره بر چیره شدن بر "منِ درون" تاکید داشت.
رافعی تصریح کرد: علامه جعفری معتقد بود انسان برای وصول به کمال باید مجموعه ای از ابعاد وجوش را به تکامل و کمال برساند و صرف باور کردن اندیشه مکفی نیست و نباید صرفا دنبال معرفت رفت و و از عقل غافل شد یا بالعکس سراغ عقل رفت و از معرفت دور ماند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: علامه جعفری دعوای بین اسلام و صوفی که در تاریخ اسلام وجود داشت را مفید نمیدانست و در این راستا اگر روایتی که صوفی معروف جنیدی گفته، درست باشد؛ مبنی براینکه صوفی کسی است که دلی با صفا داشته باشد و رفتار او شباهت به رسولالله (ص) داشته و از او تبعیت کند؛ صوفی بودن چه مشکلی دارد؟
وی بیان کرد: علامه جعفری معتقد بود هر انسان ویژگی مثبت و منفی دارد و در مورد صوفی نیز باید نقاط مثبت عارف یا صوفی را مشخص کنیم که یکی از ویژگی های عرفان مثبت بدون منیت بودن عارف است و از دیگر ویژگی عرفان مثبت حفظ قوانین شریعت یعنی نماز و عبادت است.
رافعی با بیان اینکه نماز ائمه (ع) دارای بار معنایی متعالی است و حضرت علی(ع) مطابق مبنای معرفت متعالی خود نماز را به جای میآورد، عنوان کرد: تفاوت شریعتی که ما به آن پایبند هستیم این است که شریعت ائمه(ع) دارای بار معنای بسیاری است و شریعت ما بار معنایی کمتری دارد.
وی ابراز کرد: ویژگی دیگر عرفان مثبت جمع عقل و عشق است در عرفان مثبت عقل و عشق بارور می شود و در عرفان منفی یک جنبه رشد می کند.
این گزارش می افزاید: منوچهر صدوقی سها، نویسنده و عرفان پژوه نیز در ادامه این میزگرد گفت: مشهور است که علامه جعفری فانی در مولانا بود، بدان حد شده بود مظهری از مولانا اما این ارادت سبب نمی شد که اگر تشخیص می داد مولانا سخنی گفته و سخن او مطابق شریعت نیست، آن را ظاهر نکند و نگوید مولانا اشتباه کرده است.
وی ادامه داد: برهان وجودی در فلسفه جزو ارکان فلسفی است و از قرون وسطی تا "رنه دکارت" و "گوتفرید لایبنیتس" بر این باور بودند کمال مطلق را احساس و درک می کنند، حال آنکه وجود سرآمد کمالات است که کانت این فرض را رد کرد و حائری یزدی و علامه جعفری دو نفر از حکمای ما بودند که رد کانت را رد کردند.
وی خاطرنشان کرد: کانت مغالطه کرده و به شرط وجود گفته است و آیت الله مهدی حائریی زدی و علامه جعفری به رد نظر کانت پرداختند و گفتند ذات مادامی که ذات است ذاتیات آن موجود است.
شایان ذکر است، همایش روز جهانی فلسفه عصر امروز با حضور غلامحسین دینانی و حجت الاسلام احمد احمدی به کار خود پایان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما