آیا آن طور که باید از ظرفیت و قابلیت مساجد استفاده می شود؟

مسجد در طول تاریخ اسلام مرکب هدایت بوده و جوانان را از خطر سقوط بازداشته است اما آیا آن طور که انتظار می‌رود در جامعه ما از ظرفیت و قابلیت بالفعل و بالقوه مساجد در تعلیم و تربیت استفاده شده است؟

خبرگزاری شیستان: یکی از مسائلی که در اکثر کشورهای دنیا، امروزه تبدیل به دغدغه اصلی سیاستمداران و برنامه‌ریزان شهری شده است، افزایش جمعیت میانسال این کشورها است، به‌نحوی که بحران نیروی انسانی و نیروی جوان، در این کشورها در چند سال آینده خود را نمایان می کند.


جمهوری اسلامی ایران، یکی از کشورهایی است که از جمعیت جوان بسیار مناسبی برخوردار است و در اکثر برنامه‌ریزی‌ها نیز، به نیروهای جوان، اهمیت زیادی داده می‌شود. جوانان علاوه بر اینکه در حال حاضر، اکثر مناصب مدیریتی را در اختیار دارند، دارای سابقه بسیار مناسبی نیز در گذشته تاریخی این مرزوبوم هستند و همچنان که صفحات زرین تاریخ دفاع مقدس نمایانگر می‌کند، این جوانان ایران اسلامی بودند که با نوشیدن شهد شیرین شهادت، اجازه ندادند که ذره‌ای از خاک این دیار، به بیگانگان واگذار شود.


یکی دیگر از مسائلی که با توجه به جمعیت بالای جوان ایران ضرورت دارد، بحث تربیت این نیروهای خلاق، بر طبق موازین دینی و الهی است، از همین رو نیازمند این هستیم که جوانان را از خطرات ناشی از جنگ نرم دشمن در امان نگه داریم و برای این امر، باید سنگرهای مناسبی را برای آنها طراحی کنیم.


یکی از بهترین سنگرها برای مقابله با نفوذ دشمن و همچنین تربیت جوانان، مساجد هستند که از سوی برنامه‌ریزان فرهنگی و متولیان کمتر به آن توجه می‌شود، درحالی‌که اگر بار دیگر به دوران دفاع مقدس نگاهی اجمالی داشته باشیم، متوجه می‌شویم که جوانانی که آن زمان در سنگرها حضوری جدی داشتند، همان افرادی بودند که قبل از انقلاب و یا در سال‌های ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در مساجد حضوری فعال داشتند.


تاکنون آن طور که انتظار می‌رود در جامعه اسلامی ما از ظرفیت و قابلیت بالفعل و بالقوه مساجد در تعلیم و تربیت و شکوفایی شخصیت استفاده نشده است درحالی‌که مسجد در طول تاریخ اسلام هم مرکب هدایت بوده و هم جوانان و جوامع را از خطر سقوط بازداشته است.


متولیان مساجد نقش بسیار بارزی در جذب جوانان به مسجد دارند. همان طور که هیچ فردی حاضر نیست در خانه‌های خشت و گلی سابق زندگی کند باید ساختمان مساجد هم به مناسبت شرایط زمانی تغییر یافته و به گونه‌ای ساخته و پرداخته شود تا جوانان به رفتن مساجد ترغیب شوند که این مهم به دست متولیان مساجد امکان‌پذیر می‌شود. نبود جاذبه مناسب در مساجد از عواملی است که شوقی را در جوانان برای رفتن به این اماکن ایجاد نمی‌کند، نبود جاذبه از یک سو با خواست و نیاز ویژگی‌های روانی اخلاقی و اجتماعی جوان و از سوی دیگر با ارزش‌ها و اصول مقدس اسلامی در مورد زیباسازی مساجد در تعارض است.
امکانات هنری، ورزش، نمایش و کتابخانه باید در کنار مسجد به عنوان جزیی از پیکره مسجد محسوب شوند. اگر این امکانات در مسجد و از مسجد باشد جوانان به مسجد راغب‌تر می‌شوند.


در تاسیس مساجد باید بخشی از آن را به محل کتابخانه و محل نمایش و فیلم و اسلاید اختصاص داد تا جوان در مجاورت آنها برای رفتن به مساجد و اقامه نماز راغب شود.اصول کلی تشویق و ترغیب در کلیه شئون زندگی به چشم می‌خورد نیز در مساجد باید برای تشویق جوانان جوایز ارزنده و مناسبی در نظر گرفته شود تا در صورت موفقیت در مسابقه یا آزمون مسجد به او اهدا شود زیرا جوان تمایل شدیدی به ابراز وجود دارد و می‌خواهد بگوید من هستم لذا اگر متولیان اداره مساجد را به جوانان واگذار نمایند آنها با قبول مسئولیت‌ها به مساجد روی خواهند آورد.

پایان پیام/

کد خبر 201413

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha