به گزارش خبرگزاری شبستان بر اساس بند سه ماده 75 قانون اساسی عراق، در صورتی که پست ریاست جمهوری کشور به هر دلیل خالی شود، معاون او برای مدت 30 روز جای او را خواهد گرفت و پارلمان در این مدت باید رییس جمهوری جدیدی را انتخاب کند و نامزد ریاست جمهوری باید دو سوم آراء پارلمان را کسب کند.
در ماده 70 قانون اساسی عراق نیز آمده است که در صورتی که یکی از نامزدهای ریاست جمهوری دو سوم آراء پارلمان را کسب کند، او رییس جمهوری خواهد شد، اما اگر هیچ یک از نامزدها این اکثریت را کسب نکنند، نفر اول و دوم به دور بعدی رایگیری در پارلمان راه پیدا خواهند کرد و در رایگیری دور دوم، هر یک بیشترین رای را بیاورد، رییس جمهوری عراق خواهد شد.
رسانه های عراقی گزارش داده اند که رایزنی ها برای تعیین جانشین جلال طالبانی از هم اکنون آغاز شده ولی آغاز رسمی این موضوع به پس از ارائه گزارش کامل کمیته پزشکی رییس جمهور عراق موکول شده است.
در همین حال از "برهم صالح" دبیر کل "اتحادیه میهنی" کردستان و "فواد معصوم " رییس "کمیته ائتلاف کردستان" به عنوان دو شخصیت مهمی که می توانند جانشین جلال طالبانی شوند، نام برده می شود.البته برخی از کارشناسان شانس برهم صالح را برای جانشینی "مام جلال" بیشتر می دانند. او پیش از این معاون نخست وزیر عراق نیز بوده و علاوه بر معاونت جلال طالبانی در اتحادیه میهنی اقلیم کردستان عراق، معاون نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان هم هست.
بیشتر کردهای عراق، برهم صالح را فردی دموکرات، لیبرال و پراگماتیست توصیف می کنند. با این حال فواد معصوم نیز در این میان در برابر برهم صالح رقیب دست و پا بسته ای نیست. براساس قانون اساسی عراق، رییس جمهور باید از میان کردها، نخست وزیر از میان شیعیان و رییس مجلس از میان اهل سنت باشد.
نظر شما