سحر خیزی داروی شفابخش روح آدمی است

آیت الله جاودان با اشاره به سحرخیزی به عنوان یکی از بهترین اعمال عبادی گفت: سحر خیزی و شب زنده داری مرهم رزائل اخلاقی انسانی است.

به گزارش خبرنگار شبستان، جلسه اخلاق آیت الله جاودان همچون هفته های گذشته چهارشنبه 6 آذرماه با عنوان امیال و اخلاقیات خلقت انسان در حسینیه آیت الله زاهد برگزار شد.
آیت الله محمد علی جاودان، استاد حوزه و دانشگاه در ابتدای بحث‌شان با اشاره به وجود انسان در بدو خلقت‌اش گفت: ساختار طبیعی انسان به گونه‌ای است که به سمت بسیاری از رذایل اخلاقی همچون بخل، ترس از غیر خدا، حسد و کینه سوق پیدا می‌کند. عمل به دستورات قرآن، احادیث و روایات ائمه معصومین (ع) به مثابه معالجه بیماری‌های مختلف اخلاقی همچون حس، ترس غیر خدا، کینه و غیره است.

آیت الله جاودان با اشاره به آیه پایانی سوره مبارکه مزمل افزودند: خداوند حق تعالی با انزال این آیه طولانی ضمن تأیید شب‌زنده‌داری و تقدیر از پیامبر(ص) و همراهان ایشان بر مؤمنان تخفیف داد و وجوب آن را از آنان برداشت ولی همچنان اجرای این حکم بر پیغمبر(ص) واجب باقی ماند.

 

وی ضمن اشاره به قسمت دیگری از این آیه شریف خاطرنشان کرد: جمعی از مؤمنان که در زمان پیامبر شب‌زنده‌داری می‌کردند در نگاه‌داشتن حساب خود نصف و دو ثلث به اشتباه می‌افتادند و تمام شب را به عبادت می‌پرداختند، گاهی پاهایشان ورم می‌کرد لذا خداوند در این آیه فرمود او می‌داند که شما نمی‌توانید مقدار زمان مزبور را دقیقا اندازه‌گیری کنید لذا به شما بخشید، پس آن مقداری که از قرآن میسر است تلاوت نمایید.

آیت الله جاودان در خصوص علت بخشیدن وجوب شب‌زنده‌داری تصریح کرد: دلیل این تخفیف مواردی چون بیماری مسلمانان، سفر، جهاد و موارد مشابه است.

وی ضمن اشاره به فراز دیگری از این آیه شریف افزود: خداوند متعال در این آیه انفاق را قرض‌الحسنه به خداوند معرفی کرده و بندگان‌اش را به مغفرت سفارش کرده است.

آیت الله جاودان ضمن اشاره به آیات 27 و 28 سوره مبارکه انسان بر زودگذر بودن دنیا تأکید کرد و گفت: این آیات به افرادی اشاره دارد که به دنیا و لذت آن دل بسته‌اند و حال آنکه روزی این گرانبار را پشت سرشان رها می‌کنند.

 

وی در پاسخ به اینکه چرا شب‌زنده‌داری و عبادت در نیمه شب زحمت زیادی دارد، گفت: سحرخیزی از بهترین اعمال عبادی می‌باشد و این قبیل دستورات برای انسان حکم دارو دارد و روح آدمی را معالجه می‌کند.

آیت الله جاودان با اشاره به امر مقدس امر به معروف و نهی از منکر از جانب دین افزود: این امر خداپسندانه پیش از اینکه روی شخص مقابل اثر بگذارد اول خود انسان را معالجه می‌کند.

جاودان افزود: اگر انسان از کسی بترسد یا به او امیدوار باشد و یا به او دل ببندد آن شخص را در جایگاه خداوند متعال قرار داده است. تمام این موارد در زندگی ما انسان‌ها فراوان است و همه اینها مظاهر مختلفی از شرک می‌باشد که از آن به عنوان شرک خفیف یاد می‌شود. امر به معروف و نهی از منکر باعث می‌شود تا حدودی ترس انسان از غیر خدا بریزد.

وی پیرامون بخل به عنوان یکی از صفات زشت انسان تصریح کرد: راحت‌ترین ریاضت از پول گذشتن است. در آیه 10 سوره مبارکه عادیات آمده است، سینه انسان در روز قیامت باز می‌شود و تمام صفات بد و خوب از جمله حسد، ترس، کینه و بخل و برعکس اینها آشکار می‌شود. تمام سرمایه انسان در روز قیامت همین صفات نیک و حسنه است که در طبق گذاشته شده و اندازه‌گیری می‌شود.

 

وی با اشاره به ساختار روحی انسان از بدو تولد افزود: انسان در ساختمان طبیعی خود به سوی صفاتی چون بخل، حسد، ترس و غیره سوق پیدا می‌کند. برای معالجه این دردها کافی است انسان به سفارشات ائمه معصومین و دستورات قرآن کریم عمل کند چرا که هرگاه انسان درمان شود می‌شود از او به عنوان انسان سالم یاد کرد.

وی همچنین پیرامون واقعه‌ای بزرگ یعنی قیامت و سنجش اعمال انسان تأکید کرد: اگر انسان این دردها یعنی همه بخل و حسد و غیره را درمان ننماید و همراه خود ببرد به دردسر می‌افتد.

وی با اشاره به وقوع مرگ به عنوان بزرگ‌ترین حادثه‌ای که همه ما انسان‌ها در پیش رو داریم، تأکید کرد: در حوادث بزرگ اگر کم‌کاری و سهل‌انگاری کرده باشیم دچار مشکل خواهیم داشت.

آیت الله جاودان در پایان به اهمیت انجام واجبات و ترک محرمات تأکید کرد و عنوان کرد: اگر انسان در ضمن انجام اعمال واجب گناه و معصیت را کنار بگذارد واجبات او بیش از پیش نمایان شده و مورد قبول درگاه حق تعالی واقع می‌گردد.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 211014

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha