به گزارش خبرنگار شبستان، "در پایتخت فراموشی" حاشیه نویسی بر سفر مشترک محمدحسین جعفریان با بهروز افخمی به کابل و پنجشیر است. یادداشت ها این سفر به سبب زمان ویژه آن، از ارزش تاریخی خاصی برخوردار است چرا که ترسیم کننده نخستین ماههای حکومت حامد کرزای و شروع تاریخ افغانستان پس از جنگ است.
محمدحسین جعفریان در مقدمه این کتاب آورده است: من سفرهای بسیاری به افغانستان داشته و سالها در آن کشور ساکن بوده ام چندی هم به عنوان رایزن فرهنگی کشورم آنجا بوده ام.یادداشت های پراکنده ای از این سفرهای متعدد با عنوان "چکر در ولایت جنرالها" فراهم شده که بخشی از آن در هفته نامه مهر و دو هفته نامه کمان و برخی نشریات دیگر فشرده شده است. آن یادداشت ها به سبب نقل حوادث عجیب و غریبی که در هر یک از این سفرها رخ داده بود به ویژه بخشی که به سفر من به قندهار و مناطق تحت کنترل طالبان و ملاقات با ملامحمد عمر اختصاص داشت، بسیار مورد توجه خوانندگان آن نشریات قرار گرفت. این همان یادداشت های دنباله داری است که دوست خوش قلمم رضا امیرخانی هم در کتاب زیبای "جانستان، کابلستان" به آن اشاره کرده است. پس از آن بارها کسانی در مورد" چکر در ولایت جنرالها" پرس و جو کرده و منتظر انتشار کامل آن بودند.
"چکر در ولایت جنرالها" به بازار کتاب می آید
"چکر در ولایت جنرالها" انشاءالله در ادامه این کتاب تدوین و به چاپ سپرده خواهد شد. تهیه برخی تصاویر و جمع آوری کامل آنها زمان برد و امیدوارم در نمایشگاه کتاب سال بعد این کتاب عرضه شود اما اثر پیش رو چنانکه آمد از اهمیت خاص برخوردار است چرا که تصویری از نخستین ماههای افغانستان و کابل پس از یک دهه جنگ و خونریزی را نشان می دهد.
به گفته محمدحسین جعفریان، اگر افغانستان و کابلی که در این یادداشت ها ترسیم شده، افغانستان و کابل شهریور 1381، را با امروز مقایسه کنیم به عظمت آنچه در این سفر رخ داده پی می بریم.
جعفریان خاطرنشان کرده است: برای انتقال کامل حس و حالی که در آن سفر داشته ام دست به ترکیب نوشته ها و ویرایش محتوایی آنها نزدم هر چه هست همان است که هر شب در پی وقایع روزانه، یادداشت می کرده ام.
کتاب "در پایتخت فراموشی" مشتمل بر شش فصل با عناوین از تهران به کابل، کابل چند ماه پس از خروج طالبان، سمینار آغاز می شود، از کوهسنگی تا پارک زرنگار، سفر به ینجشیر و بازگشت به کابل و حکایت آخرین روزها است.
افخمی هم قاصد سیاسیون ما بود و هم هنرمندانمان
در بخشی از فصل اول کتاب با عنوان مدیر اعتبار با کت و شلوار و کراوات می خوانیم: بله! همانطور که گفته شد ما هر چه آسمون و ریسمون به هم بافتیم بهروز افخمی کوتاه نیامد نه مثل بعضی ها می شد از خطر و درگیری و ترور و این حرف ها در افغانستان ترساندش نه از طولانی شدن سفر و سختی های آن.
هر چه می گفتیم مثل نواری که گیر کرده تکرار می کرد: منم میام. یاد آن فیلم نور من افتادم که می خواست از زندانی که در ان بود به هر قیمتی خلاصه شود لذا وقتی برای بدون داوطلب می آمدند، او اولین نفر بود وقتی دیدم. افخمی اینقدر مشتاق است من هم ذوق زده شدم سفر آدمی مثل او به افغانستان می توانست ثمرات بسیاری داشته باشد هم قاصد سیاسیون ما بود و هم هنرمندانمان.
بهروز افخمی و عکاسی از درودیوار کابل
هنرمندانی افغانی که می روند، گلایه های افخمی سرباز می کند. او از این که این بروبچه ها با این امکانات اندک با چنین عشق و علاقه ای در کابل تلاش می کنند حیرت زده شده است.قول و قرارهایی می گذارند و بنا می شود بهروز آنچه می تواند، برایشان انجام دهد بعد هم دوربینش را برمی دارد و می گوید هوس عکاسی به سرش زده است. کوچه ای در همان نزدیکی هتل است که نظر او را جلب کرده و خانه های قدیمی با دروازه هایی به قدمت گاه بیش از یک قرن و معماری حیرت آور و شگرف، افخمی می رود تا از درودیوار این کوچه عکاسی کند.
شاگردان نادر طالب زاده در کابل فیلم
عصر همراه بهروز افخمی به موسسه تازه تاسیس کابل فیلم می رویم چند جوان محجوب که مهارتهای فیلمسازی را در تهران و اغلب با مساعدت نادر طالب زاده آموخته اند. حال اینجا خود سرگرم کار تولیدند و از شبکه های مختلف در ایران و افغانستان شمارش می گیرند، می گویند: محسن مخملباف هم با دخترش سمیرا در کابل بوده اند و به آنها نیز سری زده اند.
کتاب "در پایتخت فراموشی" نوشته محمدحسین جعفریان با شمارگان 2500 نسخه به قیمت 7500 تومان به تازگی از سوی انتشارات سوره مهر وارد بازار کتاب شده است.
پایان پیام/
نظر شما