تغییرات مداوم اعراب گذاری در نظام آموزشی دلیل بروز تعارضات رسم الخط

دولتی استناد به سلایق شخصی نه مبانی علمی و تغییرات مداوم اعراب گذاری در نظام آموزشی کشور را از دلایل بروز تعارض در مسئله رسم الخط قرآن برشمرد و نهادینه سازی فرهنگ قرائت در کشور را از راهکارهای رفع آن دانست.

کریم دولتی، معاون سابق مرکز طبع و نشر قرآن با اشاره به وجود برخی اختلافات در جامعه قرآنی کشور مبنی بر انتخاب رسم الخط ایرانی در مقابل رسم الخط عثمان طه به خبرنگار شبستان گفت: طرح این مسئله به ذات صحیح نیست چراکه رسم الخط عثمان طه ابداعی نبوده که توسط دیگران پذیرفته شود یا نشود، بلکه شیوه او الگوبرداری از عالمان گذشته و مستند به مصاحف صدر اسلام است از این رو تقابل رسم الخط ایرانی با رسم الخط عثمان طه جایز نیست.

وی ساده سازی رسم الخط عثمان طه بر اساس مبانی اصولی را اقدامی شایسته دانست و اظهارکرد: مرکز طبع و نشر قرآن با این رویکرد و توجه ویژه به رسم الخط های صدر اسلام هر جا که نیاز است مخاطب با سهولت بیشتری به فراگیری آیات وحی بپردازد سعی در استفاده از روش های سهل داشته و دارد.

دولتی درباره کاربرد علائم زینتی و زائد در برخی رسم الخط های قرآن تصریح کرد: اعراب گذاری قرآن در ادوار مختلف متناسب با نیاز و شرایط زمانی و مکانی صورت گرفته است به گونه ای که در دوران کنونی که در ایران کاربرد علائم زائد و زینتی منسوخ شده، در مصاحف شبه قاره هند نزدیک به 50 درصد بیش از قرآن های ایرانی علائم و اعراب را بکار می رود.

 

انتقادات مطرح شده ناشی از عدم تسلط بر شیوه های نگارش قرآن است

کارشناس رسم الخط قرآن با بیان این مطلب که کاربرد روش هایی که آموزش قرآن را با سهولت همراه کند از ضرورت های این عرصه است، ابرازکرد: مرکز طبع و نشر قرآن تا کنون متناسب با نیازهای روز جامعه ایرانی به آموزش کتاب الهی، درپی تدوین رسم الخط واحد ملی بوده است وانتقاداتی نیز که در این راستا مطرح می شود از عدم تسلط به شیوه های نگارش کلام وحی ناشی می شود.

وی کاربرد رسم الخط هایی که آموزش قرآن را با سهولت بیشتری همراه کند بهترین راهکار در انتخاب رسم الخط مصحف شریف دانست و بیان کرد: البته باید توجه داشت که مشکل اصلی در این عرصه به سیستم آموزش و پروش و تغییرات مداوم در اعراب گذاری بازمی گردد که هنوز هم نتوانسته به یکپارچگی لازم دست یابد.

دولتی عمل بر اساس سلایق نه مبانی علمی را از دیگر نقایص این عرصه برشمرد و عنوان کرد: بازگشت به مبانی علمی در کاهش مشکلات و تعارضات بسیار موثر است و می تواند برای دستیابی به رسم الخط واحد ملی همسو با مطالبه رهبری کمک کند.

وی تدوین و تصویب رسم الخط واحد ملی همسو با مطابه رهبر معظم انقلاب را عامل رفع بسیاری از مشکلات و انتقادات مطرح شده در جامعه قرآنی دانست و خاطرنشان کرد: عدم فرهنگسازی در حوزه قرائت قرآن از دیگر موانعی است که بسیاری از مباحث را درباره رسم الخط قرآن مطرح کرده، بنابراین اگر انس و الفت جامعه برای تلاوت آیات وحی افزایش یابد بسیاری از این چالش ها برطرف می شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 21582

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha