نقش مسجد در توسعه محله ای شهر ها چیست؟

نقش دین درکاهش آسیب پذیری اجتماعی وارتقای سطح ارزشهای اخلاقی و انسانی و بالا رفتن ضریب امنیت و مشارکتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی امری است که همه به آن اذعان دارند.

 خبرگزاری شبستان:  از مهمترین رویکردهای توسعه، توجه به سرمایه های اجتماعی و تقویت شاخص های کمی و کیفی و به کارگیری آن در توسعه کشور، توجه به مساجد است . این رویکرد نه تنها به قابلیت زمینه سازی برای رشد و گسترش سرمایه های اجتماعی توجه دارد بلکه معتقد است تقویت سرمایه های اجتماعی نقش مهم و حیاتی در ابعاد مختلف توسعه جامعه دارد. چنین رویکردی اساس توسعه را بر پایه بنیان معرفی و نظام فکری خود پی ریزی می کند و چنین نگرشی ضمن استفاده از تجارب سایر جوامع از نگاه کلیشه ای و اقتباسی اجتناب می کند.

عنصر دین به ویژه دین مبین و کامل اسلام و تجلیگاه آن که همانا مسجد است از مهمترین سرمایه های اجتماعی محسوب می شود که همواره نقش تعیین کننده ای در توسعه جوامع به ویژه جوامع محله ای و شهری دارد. مسجد نهادی است که در اجرای عدالت اجتماعی و توزیع متناسب بیت المال، فقر زدایی تبعیض زدایی نقش مهمی را ایفا می کند، علاوه بر این ها مسجد در انعکاس نقطه نظر ها و پیشنهادهای مردم شهرها و محله ها به مسئولان و تاثیر گذاری بر روند تصمیم گیری و مدیریت خرد کشور می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.

 

به طورکلی نقش دین در کاهش آسیب پذیری اجتماعی و ارتقای سطح ارزشهای اخلاقی و انسانی و بالا رفتن ضریب امنیت و مشارکتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی تردید ناپذیر است، اما در حال حاضر از امکانات مساجد و توانمندی های ساکنان محلات برای توسعه مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی محله به درستی استفاده نمی گردد و برنامه های مساجد بدون در نظر گرفتن خواستها و نیازهای ساکنان به روشهای غیر کار آمد انجام می گیرد در صورتی که می توان با تفکیک کارکردی سه نوع مسجد : جامع ، منطقه ای و محله ای کار ویژه مساجد محله ای را هویت بخشی کرد یا تاثیر آن را برای ایجاد تعلقات هویتی محله ای از دیانت ، مراسم ، نهادها و الگوی دینی در خاطر فرهنگی ( هم محله ای اثر)خاصی بر جای می گذارد که در درک آینده آنها از خود دین و محله تاثیر به سزایی دارد.

باید به این موضوع هم توجه داشت که یافتن راه حل مشکلات اجتماعی فقط با تکیه بر توان دولت ها شدنی نیست و در این میان مسجد به عنوان پایگاه تبلیغ دین اسلام و تاثیر آن بر بسیاری از آثار اجتماعی مثل اخلاص ، تقوی ، سامان دهی زندگی و نظم ، نقش مهمی را در حل مشکلات اجتماعی ایفا می کند ، نقصان ارزشهای دینی سبب بروز بی نظمی و آشوبهای اجتماعی می گردد که می توان با توجه بیشتر به نقش امنیتی مسجد در شناخت مناطق محروم و فقیر نشین و بر قراری عدالت در میان اقشار مختلف جامعه به توسعه امنیت اجتماعی محله های شهر امیدوار بود ، می توان اذعان داشت که شناخت تنوع فرهنگی در حقیقت شناخت ابداع و نوآوری های بشر در طول تاریخ و ظرفیتهای متفاوت محله های شهری است که ما از آن به عنوان مزیتهای فرهنگی ، مذهبی اعتقادی و تاریخی یاد می کنیم که از سرمایه های جاودانه بشری محسوب می شوند و چنانچه این منابع به خوبی شناسایی شود و به کار گرفته شوند رشد توسعه جامعه از جامعه محله ای تا جوامع شهری را در پی دارد.

پایان پیام/

 

کد خبر 220046

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha