حمیدرضا مستفید، عضو شورای تحقیقات مرکز طبع و نشر قرآن با بیان این مطلب که رسم الخط مصحف شریف مختص آن است، به خبرنگار شبستان گفت: بنابراین نمی توان عنوان فارسی یا هر چیز دیگری را به این رسم الخط نسبت داد و همانگونه که حفظ الفاظ شفاهی آن با اهتمام صورت می گیرد حفظ متن مکتوب آن نیز با همان شکل و قالبی که به دست ما رسیده ضرورت دارد.
وی با تاکید بر لزوم عدم دست بردن در رسم الخط قرآن حتی در صورت در دسترس نبودن روش پیشینیان اظهارکرد: برخی بر این باورند که رسم الخط قدما دارای ایراد و اشکال است در صورتی که باید توجه داشت که خطوط فارسی و عربی در گذر زمان تغییرات بسیاری را تجربه کرده است، همچون سرهم نوشتن می مضارع در گذشته که امروزه در نگارش فارسی منسوخ است اما این دلیلی بر غلط بودن خط فارسی درگذشته نیست.
مستفید با بیان این مطلب که در خط عربی قرون گذشته هم بسیاری از حروف و اعراب رایج بوده که اکنون کاربردی ندارد، تصریح کرد: اسلوب و قواعد خط عربی در طول تاریخ تغییرات بسیاری را تجربه کرده از این رو نمی توان آنچه که پیشینیان بکار برده اند را غلط انگاشت و باید هر خط و شیوه نگارشی را همسو با روش رایج زمان مورد بررسی قرار داد.
دست بردن در رسم الخط قرآن به ذات دارای اشکال است
عضو شورای تحقیقات مرکز طبع و نشر قرآن رفع اغلاط مصحف شریف را به ذات دارای اشکال دانست و بیان کرد: اعتقاد به توقیفی بودن یعنی تقدس رسم الخط قرآن صحیح نیست اما باید همسو با تقدس صوت و لفظ کلام الله، کتابت آن که از گذشتگان به ما رسیده را حفظ کرد.
وی با بیان این مطلب که اهل سنت به توقیفی بودن رسم الخط قرآن اعتقاد دارند، ابرازکرد: اهل سنت دست بردن در رسم الخط قرآن را جایز نمی دانند و قرائت های مختلف وحی را نیز مقدس می دانند درحالی که شیعیان به این امر معتقد نبوده و برای آن تقدس قائل نیستند.
مستفید دست بردن در رسم الخط قرآن را از نظر اهل سنت تحریف کتاب الهی دانست و عنوان کرد: بنابراین اعتقاد و به منظور جلوگیری از بروز اختلاف میان مسلمانان از مذاهب مختلف جایز نیست که بحث رفع اغلاط رسم الخط و یا ابداع رسم الخط های جدید که اصل وحدت را تحت تاثیر قرار می دهد ، مطرح کرد.
طرح مسئله رفع اغلاط رسم الخط قرآنی، چالشی میان مذهبی
وی با بیان این مطلب که قرائات رسیده از گذشته به ما بر اساس رسم الخط های گذشته انجام شده است، تاکید کرد: دست بردن در رسم الخط قرآن به بهانه تصحیح اعراب و واژگان جایز نیست آنچنان که مراجع بزرگ همچون امام راحل نیز براین مهم تاکید کرده اند چراکه اهل سنت چاپ قرآن با رسم الخط های تصحیح شده را تحریف آیات وحی می دانند و این یعنی زیرسوال بردن اصل وحدت میان مذاهب اسلامی.
مستفید کاربرد رسم الخط های آسان خوان و کم اعراب در قالب های چند جزئی برای قرآن آموزان را فاقد ایراد دانست و گفت: این امر به ویژه برای دانش آموزان بسیار موثر است اما چاپ مصحف کامل و توزیع آن میان عموم مردم با شیوه های جدید جایز نیست و برخلاف فتاوای مراجع بزرگ تقلید است.
عضو شورای تحقیقات مرکز طبع و نشر قرآن با تاکید بر لزوم رعایت شیوه رسم المصحف در چاپ و توزیع مصاحف رسمی کشور یادآور شد: مرکز طبع و نشر قرآن بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب و زیرنظر بیت ایشان مشغول به فعالیت است و تلاش می کند تا تاکیدات رهبری را در نگارش، چاپ و توزیع مصاحف شریف به شیوه ای شایسته بکار برد.
پایان پیام/
نظر شما