به گزارش خبرگزاری شبستان، پروژۀ «پوشش و تغذیه در سیره معصومان» یکی از پروژههای فعال در گروه سیرۀ پژوهشکدۀ تاریخ و سیرۀ اهل بیت (ع) است که توسط امیرعلی حسنلو از پژوهشگران این پژوهشکده تألیف یافته است و در دست نشر قرار دارد.
بنابر این گزارش، اهمیت پوشش و تغذیه در زندگی انسان و اهمیت فرهنگی آن، که از نمادهای برجستۀ فرهنگ و تمدن بشری محسوب میشود، نگاه ویژه به آن را میطلبد. با توجه به شیوع فرهنگ بیگانه، همراه با آسیبهای فردی، اجتماعی و بهداشتی که تحت تأثیر پوشش و تغذیه است، ضرورت رویکرد به سیرۀ معصومان را بیشتر مینمایاند. برای رهایی از استیلای فرهنگ بیگانه و راه سلطۀ آنان و جهت الگوگیری و سامان دادن به فرهنگ جامعه در رویارویی با آسیبهای فردی و اجتماعی، پرداختن به سیرۀ آنان، ضروریترین امر فرهنگی است. این رویکرد، میتواند بخشی از نیازهای فرهنگی و بهداشتی جامعه را برآورده و الگوهای مثبت و سازنده و قابل تأسی را در پیشرو قرار دهد و به عنوان سرمشقهای قابل اقتباس مطرح شود.
دراین راستا مسئلۀ اساسی برای نویسنده این بوده است که دیدگاه و سیرۀ معصومان در پوشش و تغذیه چگونه بوده است؟ و آیا سیره و دیدگاه آنان، قابل اقتباس و پاسخگوی نیازهای فعلی جامعه میباشد یا خیر؟
در روند پژوهش، مشکلات و محدودیتهایی وجود داشت؛ از آن رو که به زندگی معصومان در سیرهنگاری و سیرهپژوهی دراین راستا رویکرد جدی نبوده و بیشتر نگرشها با ساختار خاص سیاسی و... انجام گرفته و در عمل به این بعد از حیات آنان توجه کمتری شده است. بنابراین کتابهای ذکر مناقب و تاریخ اهلبیت و... غالباً از توجه به این بعد از سیرۀ ائمه کاستی دارند. از طرفی، به لحاظ سختگیری حاکمان و اعمال محدویتهای سیاسی و اجتماعی علیه ائمه(ع)، زندگی این بزرگواران مورد توجه جامعه نبوده و انعکاس جزئی سیره و روش زندگی ایشان روی نداده است.
به هر روی، با وجود این که این پژوهش، با کمبود جدی منابع و گزارشها مواجه بوده است و مشکلاتی روند آن را دچار اخلال کرده است، این پژوهش به همت نویسندۀ آن انجام گرفت.
به گزارش ایسکا، پژوهش پیشرو در چهار فصل ساماندهی گردیده است که عبارت است از:
بخش اول: کلیات که شامل دو فصل میباشد: 1. جایگاه تغذیه و پوشش درقرآن؛ 2. تغذیه و پوشش رایج زمان معصومان. این دو بخش، در حقیقت نگاهی به مبانی بحث دارد؛ به همین دلیل مقدم گردیده است.
بخش دوم: در چهار فصل تنظیم و به تبیین جایگاه تغذیه و پوشش در سیرۀ پیامبر اعظم(ص) و حضرت فاطمه(س) اختصاص یافته است.
بخش سوم: این بخش در دو فصل، نگرش و روش ائمه در تغذیه پرداخته است.
بخش چهارم: این بخش در دو فصل، به نگرش و سیرۀ ائمه در پوشش و لباس اختصاص یافته است.
پایان پیام/
نظر شما