«گز»؛ شهد شیرین بلداجی

کم کم نوروز از راه می رسد و بساط چیدن سفره هفت سین در خانه ها برپا می شود، در این میان شیرینی سنتی ایرانی در میان هر سفره ای خودنمایی می کند.

خبرگزاری شبستان/چهارمحال و بختیاری


واژه گز معانی گوناگونی دارد اما مشهورترین آن نام درختچه ای است که در حدود ۳۰ گونه آن شناخته شده است.


درعربی آن را "طرفا" و درهندی "چهاو" می گویند؛ صمغ و شیره ی این درخت کاربرد های مختلفی دارد از جمله به عنوان مسهل برای اطفال و استفاده در رنگرزی و دباغی ودرمان امراض چشم وکاربردهای دیگر.


معروف ترین گونه این درختچه، گزانگبین است که در مناطق کویری و شوره زارهای اطراف اصفهان و خوانسار و برخی مناطق چهارمحال و بختیاری از جمله کوه های اطراف بلداجی به فراوانی می روید و از آن ماده شیرین و مطبوعی به نام "انگبین" به دست می آید که در گزسازی استفاده می شود.


در اصطلاح امروزی، گز نام یکی از شیرینی های معروفی است که از ترکیب چند ماده که مهمترین آنها انگبین است، ساخته می شود.


مواد تشکیل دهنده گز شامل گز انگبین، شکر، گلوکز، سفیده تخم مرغ، گلاب، مغز پسته یا بادام و سایر انگبین های گیاهی همچون ترنجبین، گز علفی و خلال بیدمشک است.


اولین کارگاه گزسازی در سال ۱۳۵۲ با نام گز فردوس در بلداجی که درآن زمان روستایی بیش نبود تاسیس شد.


در آن هنگام هیچکس پیش بینی نمی کرد که این کارگاه کوچک و محقر که با نبودن برق و امکانات مورد نیاز، بیشتر کارهای آن با دست انجام می شد، سنگ بنای کارگاه های بزرگ و پیشرفته و محور اصلی اقتصاد و نماد شهر بلداجی در آینده ای نه چندان دور خواهد بود.


و اما درباره بلداجی:


شهر توریستی و تاریخی بُلداجی با جمعیتی افزون بر 15 هزار نفر در فاصله ٢۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان بروجن و ٦۵ کیلومتری شهرکرد (مرکز استان چهارمحال و بختیاری) قرار گرفته است که از شرق به روستای آقبلاغ و از غرب به امامزاده حمزه بن علی و از شمال و جنوب به رشته کوه های این منطقه محدود می شود.


بر اساس کاوش های باستان شناسی اخیر، سابقه سکونت مردم در این محل به بیش از سه هزار سال می رسد.


دیگر جاذبه های گردشگری بلداجی:

امامزاده حمزه بن علی (ع):


درفاصله ۴ کیلومتری بلداجی و برفراز کوهی بارگاه متبرک امام زاده حمزه بن علی با فضایی ملکوتی قرار گرفته است که یکی از پررونق ترین جاذبه های مذهبی/تاریخی استان چهارمحال و بختیاری است.
 

بارگاه امام زاده حمزه بن علی باسابقه چندین قرن به خاطر کرامات، معنویت خاص و فضای جغرافیایی جذاب یکی از اماکن متبرکه منحصر به فرد درسطح استان و کشور است به گونه ای که در تمامی فصول سال از جمله بهار و تابستان هر هفته میعادگاه خیل عظیم زائران و مشتاقانی است که از سراسر کشور در این مکان مقدس گرد هم می آیند.


نسب شریف امامزاده حمزه علی (ع) مدفون در شهر بلداجی (شهرستان بروجن) با پنج واسطه به امام سجاد (ع) منتهی می شود؛ ظاهرا سید حمزه علی به خاطر دعوت اهالی بروجن (کنونی) به این منطقه مهاجرت نموده و در پی ناآرامی ها، آخرالامر در دهه اول قرن چهارم هجری وفات می کند.


تالاب چغاخور:


تالاب بین المللی و زیبای چغاخور با مساحتی حدود 2300 هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب در شمال و کلار در جنوب در نزدیکی شهر بلداجی واقع شده و یکی از زیباترین و بزرگ ترین تالاب های استان چهار محال و بختیاری است.


این تالاب در مسیر جاده شهرکرد- خوزستان قرار گرفته و از شهرکرد 65 کیلومتر فاصله دارد. در بهترین شرایط و موقعیت بارندگی، عمق آب تالاب به 3 متر می‌رسد.


رشته کوه زیبای کلار نیز در سمت جنوب غربی مشرف بر تالاب است که قله آن 3830 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. تالاب را مرغزاری وسیع در برگرفته که مساحت آن حدود 700 هکتار برآورد شده است.


این مرغزار در ماه‌های اردیبهشت تا مهر که سطح آب رو به کاهش می‌گذارد، از این هم وسیع‌تر می‌شود. مساحت آبى تالاب از ۱۳۶۰ هکتار قبل از احداث سد بر روى آن تا 2300 هکتارى بعد از احداث سد و مساحت منطقه شکار ممنوع ۲۵۰۰ هکتار برآورد شده است.


مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری چهارمحال و بختیاری از برگزاری همایش ملی گز، اردیبهشت سال 1392 در این استان خبر داد.


فرشاد طهماسبی، با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: بایدتلاش شود در این همایش اصالت گز که مختص به چهارمحال وبختیاری وشهر بلداجی است با بهرگیری از راه های مختلف تبلیغاتی و گستردگی بالا به مردم کشور شناسانده شود.


وی افزود: با توجه به حساسیت بالای کاربا توجه به تلاش استان دیگر در خصوص معرفی این شیرینی به عنوان سوغات خود باید تلاش شود با فکرهای خلاق و بسته های تبلیغاتی پرمحتوا کار معرفی همایش را در سطح کشور دهیم.


وی با اشاره به ظرفیت های بالای استان در تولید این شیرینی تصریح کرد: برای توسعه صنعت گز و معرفی هرچه بهتر آن باید کارفرهنگ سازی به وسیله دستگاه های اجرایی استان انجام شود تا بتوان شاهد رشد در این زمینه باشیم.


وی اظهار داشت: همایش ملی گز در سه بخش اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و ۱۸ محور برگزار خواهد شد.


پایان پیام/

کد خبر 236145

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha