به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله مجتبی تهرانی مدرس اخلاق و فقیه عالیقدر جهان تشیع چهارشنبه 11 اسفند در درس اخلاق خود گفت: تربیت روش گفتاری و رفتاری دادن به غیر است و انسان در چهار محیط تربیت می گردد که عبارتند از محیط خانوادگی، آموزشی، رفاقتی، کاری و البته محیط پنجمی هم داریم که بر اینها حاکم است.
وی افزود: درباره شغل سه رابطه مطرح است که عبارتند از رابطه انسان با نفس شغل، رابطه انسان با محیط شغلی و رابطه انسان با مراجعین و همکاران.
آیت الله تهرانی با اشاره به روایاتی از رسول اکرم(ص) درباره محیط شغلی گفت: پیامبر(ص) می فرماید: بازار و محیط شغلی محل فراموشی و غفلت است محیط شغلی فضایی است که انسان به صورت طبیعی به سمت عوامل مادی سوق پیدا می کند و هواهای نفسانی را در انسان تحریک می کند همچنین زمینه را برای شیاطین درونی و بیرونی فراهم می کند تا به وسوسه انسان بپردازد.
این مدرس اخلاق به روایتی از امام صادق(ع)نیز اشاره کرد و افزود: امام صادق(ع) می فرماید شیطان مانند صیاد انسان را دوره می کند و به دنبال فرصت می گردد تا زمانی که وی را خسته کرده و به زمین می زند و تمام این ها در هنگام فرصت مالی شکل می گیرد یعنی فضای مادی می تواند فرصت و زمینه را برای شیطان محیا کند.
وی با بیان اینکه دینداری کار مشکلی است اما ظاهرسازی آسان است گفت: اگر می گوییم فضای شغلی زمینه ساز اسارت انسان است به این معنی نیست که صحنه را خالی کنیم بلکه باید به جنگ هوای نفسانی رفت.
آیت الله تهرانی تصریح کرد: در روایتی از پیامبر اکرم(ص) آمده است کسی که در دیار مشرکین اقامت کند دیگر با ما سروکاری ندارد یعنی محیط انسان خواه و ناخواه بر روی او اثر می گذارد.
این مدرس اخلاق با بیان اینکه تربیت از امور غصبیه نیست گفت: محیط خواه و ناخواه بر روی انسان اثر می گذارد و باعث می شود که انسان رشد پیدا کند یا خسارت ببیند به همین دلیل است که امیر المومنین(ع) به بازار می رفت و خطاب به کسبه می فرمود: از خدا بترسید و حتی قسم راست نخورید که برکت را ازمال می برد.
آیت الله تهرانی با اشاره به فضاهای سازنده در تربیت انسانی گفت: در روایات به مساجد به عنوان فضاهای سازنده انسان تاکید شده است به طوری که باعث پاکی انسان از گناهان می شوند.
وی ادامه داد: در روایتی از حضرت رسول(ص) خطاب به ابوذر آمده است که خدا با هر نفس انسان در مسجد درجه ای در بهشت به او عطا می کند و ملائکه بر او درود می فرستد و برای هر نفسی که انسان در مسجد کشیده می شود 10 حسنه نوشته می شود.
فقیه عالیقدر جهان تشیع با بیان تاثیر همکاران در تربیت انسان گفت: بسیار اتفاق افتاده که همکار نامناسب انسان را به سوی جهنم سوق داده است همانطور که گفتیم انسان از طریق دیداری، گفتاری و شنیداری تاثیر می پذیرد و همکار انسان به هر سه صورت فوق می تواند در انسان تاثیر بگذارد.
وی با اشاره به تاثیر مراجعان در تربیت انسان گفت: مراجعانی که در فضای شغلی به انسان مراجع می کنند به طور مستقیم در انسان تاثیر دارند همین است که می بینیم یک شخص بعد از اینکه مدتی در کاری مشغول بود به طور ناخودآگاه تغییرات زیادی در خود مشاهده می کند.
پایان پیام/
نظر شما