به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خبرگزاری فرانسه،هنگامی که ولادیمیر پوتین یک سال پیش برای گذراندن سومین دوره تاریخی ریاست جمهوری اش وارد کرملین شد می توانست با داشتن بزرگ ترین شرکت گازی جهان و کسب درآمد از قیمت های بالای نفتی رشد خوبی را در اقتصاد کشور به وجود آورد.
اما در ظرف 12 ماه گذشته رشد اقتصادی تا حدی پایین آمده که روسیه را با خطر ورود به رکورد اقتصادی مواجه کرده است،قیمت نفت به طور ناگهانی سیر نزولی پیدا کرده و چشم انداز تاریکی برای مهمترین شرکت گازی این کشور یعنی «گازپروم» وجود دارد.
با وجود اینکه کرمیلن در این شرایط کاملا از اهمیت حفظ ثبات اقتصادی که بسیاری از روس ها آن را بزرگ ترین دستاورد در طول 13 سال حکومت پوتین بر روسیه در دوران اعتراض ها و تغییرات پویا در جامعه می دانند،آگاه است اما با لیست بلندبالای دولت در مورد اصلاحات اقتصادی برای استقلال در صادرات گاز و نفت که هنوز محقق نشده است مشکلات بلند مدت همچنان به حالت بحرانی باقی خواهند ماند.
همچنین کاهش جمعیت روسیه که بر اساس پیش بینی سازمان ملل تا سال 2050 میلادی از 142 میلیون به 126 میلیون کاهش می یابد می تواند مانند بمبی برای منفجر کردن اقتصاد روسیه عمل کند.
این در حالی است که رئیس جمهوری روسیه تلاش های زیادی را برای ترغیب مردم به داشتن خانواده های بزرگ تر و همچنین ارتقای بهداشت عمومی انجام داده است.
پوتین اوایل ماه جاری در یک حرکت غافلگیر کننده به الکساندر کودرین،وزیر دارایی سابق لیبرال روسیه اجازه داد تا در یک جلسه پرسش و پاسخ با روس ها که تبدیل به محفل انتقاد از سیاست های اقتصادی شد،سیاست های او را زیر سوال ببرد.
کوردین که در سال 2011 میلادی از مقام خود استعفا داده بود،گفت:دولت، سیاست «اقدامات نیمه و اصلاحات نیمه» را اتخاذ کرد و عملا هیچ برنامه ای برای استقلال نفتی کشور نداشت.
وی افزود:چالش ها کاملا آشکار هستند- رشد تنها 1.1 درصدی در سه ماهه اول سال جاری عضویت روسیه در «بریکس» را زیر سوال می برد.
بریکس نام گروهی به رهبری قدرتهای اقتصادی نوظهور است که از کشورهای عضو برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شدهاست.
اما این اظهارات تنها نشانه افت اقتصادی روسیه نیست.
یک موسسه اقتصادی در لندن در یک ارزیابی بدبینانه پیش بینی کرده است که روسیه در حال وارد شدن به مرحله ای است که در آن «رشد بسیار ضعیف تر تبدیل به یک امر معمول می شود» و بعید به نظر می رسد که اقتصاد این کشور در یک دهه آینده رشد 2 تا 3 درصدی داشته باشد.
این موسسه در یک گزارش آورده است:پیش بینی ما این است که روسیه از کشوری با سریع ترین رشد اقتصادی در جهان به کم کار ترین کشور به لحاظ اقتصادی تبدیل شود.
ولادیمیر پوتین محبوبیت خود در زمینه اقتصادی را در سال های شکوفایی از 2000 تا 2008میلادی به دست آورد.
در این دوران،روسیه شاهد رشد بیش از 7 درصدی اقتصادی بود و به این ترتیب بود که مسکو بر کابوس بدهی های کلان سال 1998 و اقتصاد در حال نابودی اش رهایی پیدا کرد.
اما این کابوس بار دیگر گریبان دولتمردان روسیه را گرفته است.
پویایی اندک در زمینه کار در روسیه هنوز به عنوان یکی از بزرگ ترین نقص های اقتصادی در این کشور باقی مانده و بیکاری فقط به خاطر استخدام نیروی کار در مشاغل غیر رسمی زیر شش درصد قرار دارد.
«الگا گولودتس» معاون نخست وزیر روسیه در ماه آوریل آماری را ارائه داد که بر اساس آن 38 میلیون از 86 میلیون نیروی قادر به کار در کشور به طور غیر رسمی مشغول کار هستند.
در عین حال با قرار گرفتن روسیه در یکصد و دوازدهمین جایگاه در شاخص تجاری ارائه شده از سوی بانک جهانی فضای سرمایه گذاری در این کشور بسیار ضعیف است.
این در حالی است که پوتین قصد داشت تا سال 2018 میلادی رتبه روسیه را به 20 برساند.
نخست وزیر دیمیتری مدودف که در سال های 2008 تا 2012 میلادی رئیس جمهوری روسیه بود مدرنیزاسیون به شیوه «اسکولکووو» با تمرکز بر پروژههای کوچک را در خارج از مسکو ایجاد کرد تا طلایه دار اقتصاد مدرنیزه در روسیه باشد.
اما به عنوان یکی از نشانه های شکست این رویا می توان به بازجویی از معاون رئیس موسسه «اسکولکووو» که مظنون به حیف و میل کردن 750 هزار دلار از پول این مرکز برای تامین مالی اپوزیسیون روسیه،اشاره کرد.
ولادیمیر پوتین را در گذشته می شد غول «گازپروم» دانست که 18 درصد ذخایر گازی جهان را تحت کنترل داشت اما اکنون این شرکت با کاهش تقاضاها برای تولیدات گازی و افزایش رقابت با دیگر شرکت های گازی مواجه است.
نیکولای پتروف،تحلیلگر در مرکز کارنگی در مسکو ،12 ماه گذشته ریاست جمهوری پوتین در کرملین را به عنوان «سال از دست رفته» می داند که در آن هیچ تغییرات جدی در سیاست و یا اقتصاد انجام نشده است.
وی در این باره می گوید:ما در حال وارد شدن به یک بحران جدی هستیم و وقتی مردم این بحران را احساس کنند شاهد اعتراض های گسترده نه تنها در مسکو و سنت پترزبورگ بلکه در کل کشور خواهیم بود.
تحلیلگر مرکز کارنگی در مسکو ،12 ماه گذشته ریاست جمهوری پوتین در کرملین را به عنوان «سال از دست رفته» می داند که در آن هیچ تغییرات جدی در سیاست و یا اقتصاد انجام نشده است.
کد خبر 250414
نظر شما