تربیت شومن های دینی از ضرورت های اساسی سینمای ایران است

حجت الاسلام سهروردی با اشاره به عدم موفقیت در ارائه موضوعات دینی با وجود فراوانی چهره ها در سینمای کشور گفت: سینمای پر از بازیگر امروز ما از نداشتن هنرپیشه رنج می برد و باید برای تربیت شومن های دینی تلاش کنیم.

خبرگزاری شبستان - قم: نیروی انسانی، ثروت عظیم کشورها با هر میزان از توانایی های اقتصادی، علمی و گستره جغرافیایی است. این قدرت به حدی تاثیرگذار است که در عین نداشتن ها می تواند خالق شگفتی های فراوان باشد.

نمونه های جالب این اتفاق حداقل در چند کشور دور و اطرافمان به خوبی قابل مشاهده است. در نتیجه همین سرمایه گذاری ها کشورهایی بسیار کوچک مثل ژاپن توانسته است امروز با منابع زیرزمینی در حد صفر در فهرست پیشرفته ترین کشورها قرار گیرد. در مقابل کشورهای سرشار از نفت و گاز و دیگر ذخایر طبیعی هم فراوان در اطرافمان داریم که در نتیجه عدم سرمایه گذاری لازم بر توانمندی های نیروی انسانی با فروش این ذخایر، روزگار می گذرانند. البته موضوع نیروی انسانی و اهمیت پرداختن به آن تنها در بخش اقتصاد مد نظر نیست بلکه این ظرفیت در رشته ها و حرفه های مختلف می تواند با سرمایه گذاری لازم و تربیت نیروی مورد نیاز موثر و تحول آفرین باشد.

هنر یکی از همین مقوله هاست که چهره تلویزیونی و سینمایی آن این روزها بیشتر از دیگر شاخه ها رخ نمایی می کند. هنر هفتمی که امروز به صنعت تبدیل شده و چرخ های اقتصادی مهمی را در جهان به گردش در آورده است. کشورهای مختلفی در این بخش حرف برای گفتن دارند و البته آنها هم با سرمایه گذاری لازم در جهت تربیت نیروی هنرمند خود برای رسیدن به اهدافشان تلاش می کنند.

امروز این بخش از هنر در ایران هم مورد توجه است و از لحاظ علمی نیز هنرمندان و فیلمسازان ایرانی امروز در سطح قابل قبولی از تکنولوژی قرار دارند. بیشتر از سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می گذرد و با وجود اینکه ما حرف زیاد برای گفتن داریم و با توجه به اینکه این روزها قاب تلویزیون و پرده سینما بهترین عرصه برای انتقال چنین پیام هایی است ولی متاسفانه هنوز هنرمند ما نتوانسته اثری تاثیرگذار از خود بر پرده جهانی برجای بگذارد، اثری در موضوعات مختلف دینی و یا حرف هایی که برای گفتن داریم...
و همه این عدم رسیدن ها تنها در یک جمله ریشه یابی می شود، عدم سرمایه گذاری برای تربیت نیروی انسانی و یا همان تربیت هنرمند مورد نیاز در این عرصه.

 

حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی، از مبلغان بین المللی، مولف کتاب "مسجد مجازی، رهیافت ها و راهکارها" و از اساتید جامعه الزهرا (س) و عضو اتاق فکر صدا و سیمای استان قم در این خصوص نگاه ویژه ای داشته و مخصوصا به لزوم تربیت بازیگرانی برای بازی در فیلم های دینی توجه کرده و طرح خود را با عنوان "تربیت هنرپیشه دینی" ارائه می دهد که برای آشنایی با این موضوع و علت های پرداختن به لزوم تربیت چنین نیروهایی در بین بازیگران ایرانی مطالعه گفتگوی ذیل خالی از لطف نیست.


حجت الاسلام جهانگیری سهروردی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم و در ابتدای بحث با تاکید بر توانمندی های خوب سینمای ایران گفت: سینمای ما امروز با فراهم بودن ابزار لازم در درجه بالایی از تکنولوژی قرار دارد و باید از این توانمندی ها برای آشنایی مردم دنیا با آرمان هایمان استفاده کنیم.

وی با تاکید بر لزوم تربیت نیروی انسانی هنرمند برای رسیدن به این هدف خاطرنشان کرد: متاسفانه ما هنوز نیروی انسانی مناسب را فراهم نکرده ایم و نتوانسته ایم تحول آفرین باشیم.


جنگ به ما آموخت با دست خالی هم می توان شگفتی آفرید// مهم ترین پیام جنگ این بود؛ باید روی مغزها سرمایه گذاری کرد
وی با اشاره به موفقیت هایی که در دوران دفاع مقدس با وجود نداشتن امکانات و با تکیه بر تخصص های نیروی انسانی به دست آمد، ادامه داد: جنگ نعمتی بود که به ما ثابت کرد که داشتن ابزارها و امکانات کافی نیست و می توان با دست خالی هم تحول آفرید. باید در همه عرصه ها این مدل را پیاده کنیم و در این مسیر نیازمند کادر سازی لازم هستیم.

این مبلغ بین المللی در ادامه با اشاره به برخی ویژگی های کشور ژاپن در چنین کادرسازی هایی تصریح کرد: این کشور از حیث منابع زیرزمینی بسیار خالی است حتی موقعیت سرزمینی هم نداشته و یک پنجم ایران وسعت دارد. این کشور با جمعیتی دو برابر ایران توانسته با تمام این کمبودها به اقتصادی موفق دست یابد و مهم ترین رمز موفقیت آنها این است که ژاپن نیروی انسانی مورد نیاز خود را تربیت کرده است.

حجت الاسلام سهروردی گفت: جنگ مدلی بود تا به ما بگوید باید روی مغزها کار کرد ولی متاسفانه ما به غیر از دو سه بخش در مسائل دیگر به این مدل توجه نکرده ایم، هنر هم یکی از این بخش های مورد غفلت واقع شده است که امروز با وجود هزینه کردن های فراوان نتیجه مطلوب را برایمان در برندارد.

 

سینمای ما به جای هنرپیشه بازیگر تربیت کرده است
وی با اشاره به برخی کمبودها در عرصه سینمای کشور و همچنین بازیگرانی که قرار است، الگو باشند، خاطرنشان کرد: سینمای ما هنوز نتوانسته نیروهای مورد نیاز خود را تربیت کند و به تعبیری بازیگر تربیت کرده اند و نه هنر پیشه.

این استاد حوزه در ادامه با اشاره به معنای کلمه  actor گفت: یکی از مهم ترین اشکالات ما در این خصوص از تعریف هایی سرچشمه می گیرد که به کلمات وارد شده از دیگر زبان ها اختصاص می دهیم.

وی با تاکید بر اهمیت این موضوع ادامه داد: باید توجه داشته باشیم که واژه ها فرهنگ ها را می سازند، در فرهنگ ما به نیروی فعال در سینما بازیگر می گویند به معنای انسانی که دو نقش داشته و دارای دو هویت می باشد.

حجت الاسلام سهروردی تصریح کرد: در سینماهای موفق هنرمند شخصیت و هویت واقعی خود را در بازی القا می کند و احساسی که از درونش سرچشمه می گیرد را در قاب شیشه ای به نمایش می گذارد ولی متاسفانه ما چنین حالتی را در بین بازیگران کشور و مخصوصا بازیگران فیلم های دینی نمی بینیم.

وی با تاکید بر آثار منفی چنین اتفاقی اضافه کرد: در نتیجه همین مسئله فیلمی که ما در کشور می سازیم، اثر بخشی لازم را ندارد چرا که تماشاگر ما بسیار هوشمند است و می داند که این بازیگر از دل بازی نمی کند.


عملکرد بازیگران ما با آنچه در فیلم ها بازی می کنند، بسیار متفاوت است؛ این سینما نمی تواند تحول بیافریند

وی ادامه داد: مثلا ما فراوان در فیلم هایمان آقا و خانم بازیگری را می بینیم که در بخشی از فیلم در حال نماز خواندن هستند و یا نقشی مذهبی را ایفا می کنند ولی این نقش ها نمی تواند در اثرگذاری او در جامعه تاثیری داشته باشد چرا که همین فرد به طور مثال در فضای مجازی و یا مجلات زرد عکس هایی از خود به نمایش گذاشته که به هیچ وجه با بازی که در این فیلم ارائه می کند، مطابقت ندارد و در ادامه ما همچنان با این سوال مواجهیم که چرا سینمایمان تاثیرگذار نیست.

عضو اتاق فکر صدا و سیمای قم تصریح کرد: اگر ما هنرپیشه داشته باشیم حتما شخصیت واقعی او در تماشاگر اثر می گذاشت البته این تاثیر دو جانبه است، هنرپیشه واقعی کسی است که شخصیت فردی که ایفاگر نقش آن در فیلم هاست نیز بر او تاثیر بگذارد.

وی با تاکید بر برخی اصول در حرفه هنرپیشگی خاطرنشان کرد: هویت واقعی هنرپیشه باید با هویت هنری او درگیر باشد ولی متاسفانه ما در کشور نیروی مورد نظر برای این بخش را تربیت نکرده ایم و در نتیجه بازیگری که در طول این سال ها ساخته ایم، تحول آفرین نیست و در نتیجه وقتی که نقشی با موضوع مذهبی را بازی می کند، هنرش غیر قابل باور است.


سینمای ما باور پذیر نیست چرا که پیام ها را متناقض ارائه می کند

وی ادامه داد: این بازیگر نمی تواند، باورها و رفتارهای مردم را تغییر دهد و مهم ترین دلیل برای این عدم موفقیت این است که ما پیام ها را متناقض ارائه می کنیم.

حجت الاسلام سهروردی افزود: در نتیجه این اتفاق پیام های فیلم های ما قلابی و گریم شده است و مخاطب هویت واقعی بازیگر را در نشریات زرد و اینترنت می بیند.

وی با بیان اینکه صادر کردن پیام های متناقض مسئله ای تکراری در رسانه ملی و سینمای ماست، اضافه کرد: بسیار می بینیم که در تلویزیون برنامه هایی ساخته می شود که در پی رساندن پیامی خاص به مردم است مثل ساده زیستی ولی در چنین برنامه ای نوع چینش لوکیشن پیامی متناقض را می رساند.

مولف کتاب "مسجد مجازی، رهیافت ها و راهکارها" در ادامه با اشاره به بخش هایی از یکی از مقالات خود تحت عنوان "از ملا تا روحانی" گفت: اینگونه است که واژه ها فرهنگ ها را می سازند و وقتی ما در فرهنگمان واژه ای را به شغلی نسبت می دهیم، باورهای خاصی را نسبت به آن شکل می دهیم ولی فرهنگستان زبان ما نسبت به این مسئله و پس زمینه هایی که هر واژه می تواند در پی خود داشته باشد، توجه کافی را ندارد.


برای ارسال پیام ماندگار دینی به مردم دنیا باید شومن های دینی تربیت کنیم

وی تصریح کرد: موضوع دیگر که باید به آن پرداخته شود، هنرپیشه اسلامی است که من از آن با عنوان "شومن دینی" نام می برم که به هنرپیشه هایی اطلاق می شود که در نقش های دینی و مرتبط با مذاهب ایفای نقش کرده اند، همچون نقش مریم مقدس و یا حضرت یوسف.

وی ادامه داد: وقتی کسی در این نقش ها بازی می کند، باید حداقل مردم بدانند که این فرد نسبت به دیگر هنرپیشگان نقاط قوتی در این خصوص دارد.


تربیت هنرپیشه دینی با حضور فعال نهادهای هنری حوزوی امکان پذیر است
حجت الاسلام سهروردی تصریح کرد: ما با این فضا می خواهیم کل سینما را تحول ببخشیم ولی با این روش نمی توان به جایی رسید و البته در نگاهی کلی به این موضوع می توان جای خالی و یا کم رنگ نهادهای هنری حوزوی را کاملا احساس کرد چرا که ما برای تربیت هنرپیشه دینی باید از این ظرفیت ها بهره بگیریم.

پایان پیام/


 

کد خبر 250919

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha