رییس مرکز مطالعات فرهنگی بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ارکان نظام مردم سالاری دینی گفت: این نظام دو رکن اساسی دارد؛ مردم سالاری که با رای و مشارکت مردم فعالیت می کند و قوانین که در چهارچوب دینی در آن جاری و ساری می شود.
فرهاد پالیزدار ادامه داد: مردم سالاری در این نظام، در گفتمان دینی تعریف می شود و حاکمان و دولتمردانی که با رای مردم انتخاب شده اند، قوانین را در قالب دینی به اجرا درمی آوردند.
وی با اشاره به ارکان نظام مردم سالاری دینی اظهار کرد: با توجه به این دو رکن، که یک پایه آن بحث مشارکت مردم است، باید نظام، اسباب و ملزومات حضور و دخالت مردم را برای انتخاب رجال حکومتی از مجراهای گوناگون فراهم کنند تا مردم بتوانند نظرات خود را مطرح کنند.
پالیزدار تصریح کرد: علاوه بر این، کسانی باید برای نظام و حکومت انتخاب شوند که آگاه به دین بوده و قدرت عمل در این چهارچوب را داشته باشند. افراد نمی توانند از هر ابزار و وسیله ای استفاده کرده یا در هر زمینه ای فعالیت کنند؛ محدوده دین باید قلمرو حاکمان و قانونگذاران باشد.
وی در ادامه تاکید کرد: نظام مردم سالاری دینی به دلیل اینکه مقید به دین شده، مسلما و قطعا با مکاتب دیگری همچون لیبرالیسم تفاوت دارد. آزادی در محدوده دین تعریف شده و با آن آزادی مشخص شده در این مکاتب تفاوت دارد. دین اسلام دارای قوانین ثابتی است که البته این قوانین گاهی بنا به ضرورت، محدود شده یا برای مدتی از میان برداشته می شود.
رییس مرکز مطالعات فرهنگی بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان اینکه این قوانین ثابت دین با شرایط زمان و مسائل روز می توانند تغییراتی یابند، ابراز کرد: این تغییر قوانین ثابت با تشخیص عالمان و رهبران دین انجام می گیرد و مردم می توانند از طریق نماینده های خود مشکلات و ضرورت هایی که نیاز به تغییر قوانین دارند را به گوش رهبران رسانده تا آنها در صورت لزوم اقدام به تغییر کنند؛ به طور مثال در برهه ای از زمان، امام خمینی(ره) می خواستند در صورتی که اجازه مراسم اعلام برائت به مسلمانان داده نشود، حکم به تحریم موقتی حج دهند.
وی با تاکید بر اینکه گفتمان نظام مردم سالاری دینی در مقابل نظریه جدایی دین از سیاست است و در عصر ما پاسخی است به کسانی که معتقد به این نوع تفکر هستند، عنوان کرد: در این زمینه از سوی عالمان و پژوهشگران دینی پاسخ های مختلفی ارائه شده است؛ باید دانست اجرای قوانین اجتماعی سیاسی دین اسلام نیاز به حکومت دارد، باید کسانی که قدرت بر اعمال عدالت اجتماعی و حدود برای متخلفان را دارند و به دین آگاه هستند، حکومت را تشکیل دهند و سیاست را جدای از دین ندانند.
وی ادامه داد: بنابراین آنچه از متن و بطن دین برمی آید، قوانین الهی است که عمل به آنها واجب است، نیاز به تشکیل حکومت اسلامی دارد و پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) نیز یا حکومت تشکیل دادند یا بخش عمده ای از حیات خود را به مبارزه با جریان های حاکم غیردینی اختصاص دادند و در این راه به شهادت رسیدند.
رییس مرکز مطالعات فرهنگی بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یادآور شد: نظام مردم سالاری دینی به معنای عام خود می تواند برای حکومت مردم و جمهوری در قالب دین، گفتمانی باشد در برابر نظریات دیگر. این نظام می تواند در کشورها و جوامعی که دارای حکومت اسلامی هستند و مردم می خواهند قوانین اسلام در این دنیای مدرن پیاده شود، به گونه های مختلف و منطبق با مذاهب اسلامی جریان یافته و به اجرا درآید.
پایان پیام/
نظر شما