تنوع گفتمانی تبلور مردم سالاری دینی است

خبرگزاری شبستان: مردم سالاری دینی یعنی مردم در عین تفاوت با یکدیگر از نظر اخلاقی، عقیدتی، دینی و مذهبی در جامعه حضور داشته باشند؛ از این رو تنوع گفتمان ها نشانه رشد و پویایی نظام جمهوری اسلامی است.

حجت الاسلام والمسلمین محسن غرویان، عضو هیات علمی جامعة المصطفی (ص) العالمیه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که وجود گفتمان های متنوع و تعدد آنها در بدنه انقلاب اسلامی نشانه ضعف یک نظام است یا رشد و پویایی آن گفت: از آنجا که در آیات و روایات بر تضارب آراء و بیان اندیشه های مختلف توصیه شده است، در نتیجه می توان تنوع گفتمان ها را نشانه رشد و پویایی نظام جمهوری اسلامی دانست.

وی اظهازر کرد: خداوند در سوره زمر آیات 17 و 18 می فرماید: فَبَشِّرْ عِبادِ*الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِکَ الَّذینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِکَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ* بشارت ده به بندگان من *آنان که براى دستیابى به حقیقت، به سخن گوش مى سپارند و بهترینِ آن را پیروى مى کنند. اینانند که خدا آنان را راه نموده است و اینانند خردمندان*
وی با بیان اینکه برای رسیدن به عمق این آیه باید اقوال مختلف و گفته های گوناگون را مطرح کرد و بهترین را از میان آنها برگزید، تصریح کرد: افراد جامعه به دو دسته نخبگان و افرادی که به دنبال نخبگان حرکت می کنند، تقسیم می شوند؛ نخبگان باید گفتمان های مختلف را پیگیری کرده و با گزینش برترین آنها، در این مسیر به عموم جامعه کمک کنند.
این استاد حوزه ابراز کرد: در این راستا هر فرد در هر زمینه ای که تخصص دارد باید تلاش کند تا انتخاب دقیق و برتری داشته باشد؛ به طور مثال مهندس، نظریه های تئوری متنوع را بررسی کند و فردی که در کلام یا فلسفه تبحر دارد، دیدگاه های مختلف را واکاوی کرده و به افراد بهترین را ارجاع دهند. همان گونه که الان در دروس خارج فقه حوزوی نظرات مختلف کلامی و فلسفی بررسی شده و در پایان طلبه نظر خود را با استدلال بیان کرده و تشریح می کند.
وی در پاسخ به این سوال که ارتباط این تعدد در گفتمان ها با نظام مردم سالاری دینی چیست؟، ابراز کرد: مفهوم مردم سالاری این است که مردم در یک جامعه دینی دارای سلیقه های مختلف بوده، یکسان و یکدست نیستند و از نظر اخلاقی، عقیدتی، دینی و مذهبی با یکدیگر متفاوتند. برخی افراد گرایش های مذهبی بالایی داشته و برخی متوسط و بعضی ضعیف. بعضی دین را فقط در خواندن نماز و گرفتن روزه می دانند و برخی از این فراتر رفته و دید وسیع تری دارند. بنابراین در یک جامعه طبیعی است که مردم همگونی مطلق ندارند.
حجت الاسلام غرویان در ادامه تاکید کرد: در جامعه ای همچون جامعه ما که نظام مردم سالاری دینی بر آن حاکم است، علمای دین و نخبگان وظیفه دارند مردم رابه سمت ارزش های دینی رهنمون و هدایت کرده و در این زمینه احساس مسوولیت کنند.
وی خاطر نشان کرد: نتیجه ترکیب کارشناسان دینی و مطالبات و سلایق مردم می شود مردم سالاری دینی که نخبگان نباید در این زمینه کوتاهی کنند و به یاد داشته باشند در قبال جامعه و مردم و هدایت فکری آنها در مواجهه با گفتمان های مختلف مسوول هستند.
پایان پیام/
 

کد خبر 264565

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha