گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: هفته اول ماه ذی القعده از سوی بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت بنام هفته حج نامگذاری شده است و بعثه همه ساله علاوه بر شعار حج آن سال، هر یک از روزهای هفته حج را نیز به نامی خاص نامگذاری می کند. روزهای هفته حج امسال با موضوعات و محورهایی مانند «حج و هم اندیشی»،«حج، خودسازی و معنویت»، «حج و مقام و منزلت زن»، «حج و ولایت و رهبری»، «حج و اتحاد اسلامی» و «حج و بهداشت و سلامت» نامگذاری شده است.
در همین رابطه گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفتگویی داشته است با حجت الاسلام محمد رضا کافی، از کارشناسان بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و زیات که در این گفتگو موضوع «حج و ولایت و رهبری» تبیین و تشریح شده است.
حجت الاسلام محمد رضا کافی، از کارشناسان بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و زیات در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان گفت: حج یک کنگره عظیم اسلامی است که مسلمانانی از همه کشورهای اسلامی جهان یک بار در سال در آن حضور پیدا می کنند.
وی تصریح کرد: مسلمانان به طور کلی در هر روز 5 یا 3 نوبت گردهم جمع شده و مراسمی عبادی، تحت عنوان نماز جماعت را بجای می آورند. علاوه بر آن در هفته نیز یکبار گرد هم می آیند و نماز جمعه در هر شهر برگزار می کنند و سپس در هر سال یکبار کنگره ای عظیم را به نمایش گذاشته و در مکان معین و مخصوصی در سرزمین مکه، مراسم حج بجای می آورند.
حجت الاسلام کافی با اشاره به اهمیت کنگره عظیم حج گفت: حج نمایشگر اصول استوار دین و تجسم معارف و عقاید سه گانه توحید، نبوت و معاد است و مسلمانان حول این سه محور اصلی در حج گرد هم می آیند.
این کارشناس امور حج و زیارت خاطرنشان کرد: حکومت اسلامی یکی از مهمترین مظاهر اسلام است و جامعه ای که در آن امور گوناگون به وسیله فرمان خداوند سازماندهی نمی شود، جامعه توحیدی نیست. یعنی وظیفه آحاد مردم در یک جامعه اسلامی آنست که امور خود را حول محور قوانین و فرامین الهی سازماندهی کنند. برنامه عبادی حج نیز با هدف حفظ یکپارچگی مسلمانان تشریع شده است و به عبارت دیگر این همایش و نمایش و کنگره عظیم به دلیل حفظ یکدستی و اتحاد میان مسلمانان برپا می شود.
وی با بیان این واقعیت که همه مردم از اقشار مختلف سفید و سیاه، عرب و عجم و ترک و فارس و از همه دولت ها و کشورهای اسلامی در حج حضور می یابند افزود: نکته مهم و قابل توجه در این زمینه آنست که کلیه این برنامه ها می بایست تحت امر «ولایت» انجام شود چرا که فلسفه این گردهمایی حول سه محور توحید، نبوت و معاد است و مسئله نبوت، امامت و رهبری را نیز شامل می شود . مسلمانان نیز برای اثبات اعتقادات خود یعنی همین سه اصل در موسم حج گرد هم می آیند.
حجت الاسلام کافی در تشریح اهمیت رهبری و سرپرستی در آموزه های اسلامی خاطرنشان کرد: طبق آموزه های اسلامی سفارش شده است که حتی اگر سه نفر قصد مسافرت با یکدیگر را داشتند حتما فردی از میان خود را بعنوان رهبر و مدیر انتخاب و تحت فرمان او عمل کنند.
بنابراین نمی توان پذیرفت که اسلام مردم را در موسم حج به حال خود واگذاشته و ضرورت مدیر و رهبر در میان آنها را نادیده گرفته باشد. کما این که در روایات وارد است که وجود مقدس امام زمان علیه السلام همه ساله در موسم و برنامه های حج شرکت می کنند.
این کارشناس بعثه در حج و زیارت افزود: از سوی دیگر باید برای این اجتماع عظیم، پیشوایی واحد وجود داشته باشد تا بتواند اندیشه ها، تعاملات و در صورت وجود اختلاف در میان مردم ، اختلافات را مدیریت و مردم را در رابطه با نوع ارتباط با یکدیگر و چگونگی معیشت بر اساس مصلحت آنها راهنمایی کند. در حال حاضر این اجتماع همه ساله برگزار می شود و تا قیام قیامت نیز این حرکت قوام خواهد داشت.
حجت الاسلام کافی با بیان این که نفس حضور مردم در این اجتماع یک تمرین برای آماده سازی یک حکومت واحد دینی است یادآور شد: ما اساسا دو نوع حج داریم «حج معمولی» که حجی است که در حال حاضر مسلمانان بجای می آورند و مقدمه حج اکبر است. و «حج اکبر» که بر اساس روایت امام صادق علیه السلام در زمان ظهور امام زمان است و مسلمانان می بایست در حج معمولی تمرین کنند تا بدانند در حج اکبر چگونه رفتار کنند و نسبت به کعبه اصلی که مراد همان امام و رهبر است چه رفتاری داشته باشند.
وی تصریح کرد: آغازشکل گیری حکومت جهانی حضرت مهدی سلام الله علیه از کنار کعبه است و در روایات است که حضرت هنگام قیام تکیه به کعبه می کنند و پیام های توحیدی حضرت از آنجا به عالم هستی ابلاغ می شود بنابراین محور اصلی که موجب می شود یک سرزمین امنیت، اقتصاد سالم و آزادی های مورد نیاز را داشته باشد حکومتی است که تحت رهبری و مدیریت آموزه های وحیانی بوده و سیاسمتداری دیندار، مدیر، مدبر و آگاه با تدوین قانون بر اساس رهنمودهای الهی و آسمانی آن را اداره کند.
حجت الاسلام کافی افزود: اگر رهبر، امام و مدیری این چنین وجود نداشته باشد تمامی امور جامعه فانی می شود و کلیه این نعمت ها تحت لوای رهبری و مدیریتی با این شرایط قابل استفاده خواهد بود. از سوی دیگر در روایات آمده است که اگر در زمانی مردم احیانا به مکه رو نیاوردند بر حاکم واجبست که مردم را حتی با تقبل هزینه آنها، به این سفر اعزام کند تا حج به جا آورند.
وی در تبیین دلیل سفارش به زیارت پیامبر پس از اعمال حج گفت: دلیل این که سفارش های فراوانی در رابطه با زیارت پیامبر صل الله علیه وآله پس از اعمال حج آنست که این زیارت به منزله تجدید پیمان برای تحکیم بنیان حکومت اسلامی است. حضرت امام باقر علیه السلام در روایتی فرموده است به مردم فرمان داده شده است که نزد این سنگ ها آمده به گرد آنها طواف کنند و سپس نزد ما آمده و از ولایت خویش ما را آگاه سازند و یاری خویش را بر ما عرضه دارند. از این روایت می توان نتیجه گرفت که اگر در حج موضوع حکومت و ولایت به معنای سیاسی آن، مد نظر و مقصود نبود، اطلاع و آگاه سازی امام از یاری، پیروی و اظهار همبستگی با او نیز ضرورتی نداشت پس مفهوم آموزه های دینی در این عرصه آنست که تحقق اهداف واقعی حج، بدون رهبر و ولایت و مدیر امکان ندارد و تمامی مراحل امروز مقدمه ایست که ما بتواینم حکومت واقعی اسلام را تحت رهبری امام زمان به وجود آوریم.
پایان پیام/
نظر شما