حجت الاسلام سید محمد غروی عضو شورای عالی حوزه در رابطه با موضوع تحول در حوزه های علمیه با تبیین معنا و مفهوم مورد نظر از واژه تحول در این زمینه به خبرنگار شبستان گفت: تحول به خودی خود هدف نیست یعنی چنین نیست که هر تحولی ارزشمند باشد بلکه گاهی ما اهدافی را دنبال می کنیم که چه بسا با روشها و ساختارهای موجود نمی توان به آنها رسید و یا دسترسی به این اهداف با این روشها، کند و آهسته پیش می رود و برای رسیدن به آن اهداف، ایجاد تغییر و تحول در روش ها نیاز است.
وی با اشاره به این نکته که هر تحولی ارزشمند نیست تصریح کرد: در تحول حوزه ابتدا باید اهداف حوزه، اعم از اهداف بزرگ و کوچک را مد نظر قرار داده و راه ها، زمینه ها و ظرفیت هایی را که می تواند ما را در دسترسی به این اهداف یاری کند شناسایی کرد این که کدام نظام و با چه ویژگی هایی می تواند ما را به این اهداف برساند؟ تحول اصولا در این عرصه معنا پیدا می کند.
حجت الاسلام غروی افزود: چه بسا ممکن است برخی روشها، سیاست ها و راهکارها، کارایی لازم را نداشته باشند و از برخی ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در حوزه آنگونه که باید استفاده نشده باشد بنابراین در چنین شرایطی برای استفاده بهتر و بیشتر از این توانمندیها باید راهکاهای جدیدی تعریف شود.
عضو شورای عالی حوزه در رابطه با اهداف تعریف شده برای حوزه های علمیه گفت: پرورش افرادی با شناخت صحیح از تمام ابعاد و جوانب اسلام، تبلیغ و انتقال آموزه های اسلامی به نسل های آینده و دفاع از مفاهیم مختلف آن هم در زمینه اعتقادی و هم در زمینه های معرفتی و شناختی از اهداف عالی حوزه های علمیه است.
وی دفاع از اسلام را از دیگر اهداف حوزه های علمیه برشمرد و افزود: همواره شبهاتی از طرف افراد سالم یا ناسالم برای زیر سئوال بردن اسلام مطرح می شود اما اسلام قابلیت پاسخگویی به تمام این شبهات و شک ها را دارد و همیشه نو و تازه است اسلام هیچگاه کهنه نمی شود.
جنبه های مثبت حوزه به معنای عدم قابلیت آن برای تغییر و تحول نیست
حجت الاسلام غروی خاطر نشان کرد: حوزه، دارای نظام های مختلف آموزشی، پژوهشی، تربیتی و دیگر نظام ها است که غالبا نظام هایی استوار، قوی و قویم بوده و بسیاری از جنبه های مثبت را دارا هستند اما این به معنای آن نیست که این نظام ها قابلیت رشد، تحول و تغییر در جهت مثبت را ندارند.
وی افزود: نظام های موجود در حوزه برای رسیدن به میزان رشد بایسته خود در زمینه آموزش، پژوهش، پرورش، تربیت وتبلیغ می بایست از ساختاری خوب و جامع برخوردار باشند به عبارت دیگر ساختار اجرایی خود حوزه در کارایی و کارآمدی اهداف آموزشی، پژوهشی، تربیتی، و تبلیغی حوزه بسیار تاثیرگذار است.
بازنگری در ساختار اجرایی یکی از زمینه های تحول در حوزه های علمیه
حجت الاسلام غروی یکی از زمینه های تحول در حوزه را موضوع بازنگری در ساختار اجرایی حوزه عنوان کرد و گفت : بازنگری در ساختار اجرایی حوزه اعم از ساختار ستادی و ساختار صفی حوزه در بحث تحول بسیار مهم و حائز اهمیت است که در این زمینه به خصوص در سه سال اخیر کارهای بسیار خوبی انجام شده است هر چند که در گذشته نیز فعالیت های خوبی صورت گرفته بود.
این عضو شورای جامعه مدرسین حوزه یکی از راه های رسیدن به اهداف مورد نظر در موضوع تحول را ایجاد تغییرات حساب شده در مسیر رشد در برنامه های مختلف حوزه از قبیل برنامه های آموزشی، تربیتی، تبلیغی و پژوهشی دانست و تصریح کرد: در این زمینه نیز در مدیریت حوزه و شورای عالی طرح ها و برنامه هایی پیش بینی شده است که هر دو نیز بر روند تحقق طرح ها و برنامه ها نظارت می کنند.
حجت الاسلام غروی افزود: در روند تغییر برنامه ها، عرصه های گوناگونی برای تغییر و تحول وجود دارد که از جمله آن می توان به بازنگری در دروس ها، منابع درسی، سرفصل ها، رشته ها و گرایشهای تخصصی مورد نیاز خود حوزه یا نظام اشاره کرد.
حوزه باید در زمینه احیاء برخی علوم وارد عمل شود
عضور شورای عالی حوزه تصریح کرد: امروز در زمینه احیای برخی معارف اسلامی و سرمایه گذاری جدی حوزه در این زمینه مانند علوم انسانی، احساس نیاز می شود و حوزه در این عرصه نیز باید وارد عمل شود.
وی افزود: بحث تحول موضوعی تک بعدی و یک جانبه نیست بلکه زمینه های مختلف مانند ساختار مدیریتی، ساختار اجرایی، برنامه ها و کلیه فعالیت های حوزه را در بر می گیرد.
حجت الاسلام غروی با مثبت ارزیابی کردن اقدامات انجام شده هم در بخش مدیریت و هم در بخش برنامه های مختلف آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و جنبه های اخلاقی و تهذیب طلاب ابراز امیدواری کرد که از ظرفیت های موجود حوزه بهتر و بیشتر استفاده شود.
گسترش حوزه های علمیه در داخل و خارج از کشور یکی از راه های پاسخگویی به نیازهاست
حجت الاسلام غروی گسترش حوزه های علمیه هم در داخل و هم در خارج از کشور را یکی از راه های پاسخگویی به نیازهای موجود در دنیا عنوان کرد و گفت: امروز با استفاده از امکانات فراوان موجود می توان پیام اسلام اهل بیت و مکتب جعفری را با ادبیات مناسب و قابل فهم به مخاطبان مختلف در سطوح مختلف منتقل کرد.
وی در رابطه با پاسخگویی حوزه دربرابر شبهات گوناگون افزود: امروز با استفاده از راه ها و ابزارهای مختلف در زمینه ارتباطات، افکار عمومی مورد هجمه شبهات و اشکالات بی شماری قرار می گیرد که حوزه می تواند با استفاده و بهره مندی حداکثری از امکانات و ظرفیت های خود پاسخگوی این هجمه ها باشد.
ایجاد رشته تخصصی برای شناسایی و نقد شبهات اعتقادی
عضو شورای عالی حوزه ایجاد و راه اندازی رشته های تخصصی در زمینه ها و گرایش های مختلف به خصوص گرایش« نقد شبهات در زمینه های اعتقادی و غیر اعتقادی» را از جمله راهکارهای مقابله با این مشکل برشمرد و گفت: حوزه باید برای مقابله با دشمن در هر عرصه و زمینه ای برنامه خاص و متناسب با آن را داشته باشد که یکی از این راهکارها سعی در تبیین بهتر و بیشتر معارف اسلامی است تا سره از ناسره بازشناخته شود و معارف الهی آسیب پذیر نباشد.
وی گسترش رشته های مختلف تحصیلی به صورت مدیریت شده و در چارچوب خاص، ایجاد گرایش ها و رشته های تخصصی در سطح تحصیلات تکمیلی که در آن به شناسایی پایگاه اصلی شبهات پرداخته شود و نه تنها در وضیت فعلی بلکه پاسخگوی نسل های آینده نیز باشد را از دیگر راه حل های پیش روی حوزه ارزیابی کرد.
پایان پیام/
نظر شما